Sykkelvogn
Går du for sykkelvogn, kan det bli bedre komfort og frihet både for syklist og passasjerer. Du kan kjøpe sykkelvogn til én eller to passasjerer, og ifølge kjøretøyforskriftene kan du frakte to barn under seks år, eller ett barn – uavhengig av alder – i sykkeltilhenger (jamfør Forskrift om bruk av kjøretøy)

Trygg Trafikks råd om hva du bør tenke på i forhold til sykkelvogn:– Barnet skal alltid sitte fastspent i sikkerhetsselen som tilhengeren er utstyrt med.– Eikene på hjulet skal være skjermet fra barna slik at de ikke kan få fingrene i klem.– Husk at vognen er bredere enn sykkelen, så du må beregne ekstra margin til fortauskant, veiskulder og andre hindringer.– Lukk alltid sikkerhetsnettet i front, slik at barnet ikke blir utsatt for steinsprut eller lignende.– Følg bruksanvisningen når det kommer til antall passasjerer og vektgrense.– Pass på at dere er synlige i trafikken. Mange hengere leveres med en vimpel på stang. Refleks og lys er anbefalt å ha på sykkelvognen: Husk rødt bakover og hvitt eller gult forover.
Det finnes ulike sykkelvogner på markedet. Noen kan brukes som vogn når de ikke er tilkoblet sykkelen, og noen kan også brukes som pulk. Sjekk hvilke muligheter du har før du kjøper.
Hvordan velge riktig sykkelhjelm?
Sykkelhjelmen skal dekke pannen, issen, bakhodet og tinningen. Den må også sitte skikkelig under haken. Hjelmen skal sitte behagelig og fast på hodet, og skal bare kunne skyves noen få centimeter fram og tilbake.
Husk å ta av hjelmen når barnet ikke er på sykkelen
Det er viktig å lære barna å bruke sykkelhjelm. Det er imidlertid like viktig å lære dem å ta av seg hjelmen når de går av sykkelen. Dette fordi det dessverre finnes eksempler på kvelningsulykker der barn har brukt sykkelhjelmer i lek.
Det er viktig at hjelmen er godkjent etter europeiske standarder – se etter CE og EN 1078. CE betyr at produktet anses å oppfylle krav fra myndighetene som er gitt i direktiv eller forordning. EN 1078 betyr at de følger standard for hjelmer.
Det finnes også såkalte MIPS-hjelmer (Multi-Directional Impact Protection System) på markedet, som gir bedre beskyttelse enn hjemler uten. MIPS-hjelmene beskytter mot rotasjonsskader. Ifølge MIPS-prinsippet består i at hjelmen har et indre skall som begrenser hodets bevegelse ved slag inn fra siden på hjelmen.
I den norske hjelmtesten for barn utført av Trygg Trafikk og Tryg Forsikring ved RISE Research Institutes of Sweden i 2022 ble 13 hjelmer til barn testet. Alle de fire med best score var MIPS-hjelmer. Trygg Trafikk skriver: "Disse hjelmene har mindre enn 20 prosent risiko for hjernerystelse ved skrå støt med rotasjonskraft." I andre enden av skalaen var det hjelmer som hadde opp mot 80 prosent risiko for hjernerystelse.
"Trygg Trafikk har i flere år anbefalt å bruke sykkelhjelmer med rotasjonsbeskyttelse. Det er derfor gledelig at samtlige hjelmer som oppnår fem stjerner er utstyrt med MIPS. Med denne hjelmtesten håper vi å øke forbrukernes bevissthet når det gjelder valg av sykkelhjelm for barn og dermed bidra til å øke etterspørselen etter trygge hjelmer. Forbrukernes etterspørsel kan da også fremskynde en endring i lovkravene", skriver Trygg Trafikk i sin rapport.
Også i den norske hjelmtesten i 2024, der kun hjelmer til voksne ble testet, var det MIPS-hjelmene som gikk til topps.
Tips når du sykler med barn på sykkelen:
– La den første turen med nytt utstyr bli en kort tur på rolige veier slik at både du og barnet blir fortrolig med setet/tilhengeren.– Gode bremser er ekstra viktig når du har dyrebar last!– Kle på barnet etter forholdene. Husk at det kan bli kaldt å sitte passiv i et sete eller tilhenger – men også varmt i en gjenlukket tilhenger.– Stopp jevnlig og kontroller at alt står bra til med barnet.– Sett ned farten på ujevnt underlag.– På langturer er det godt for passasjer (og syklist!) å få stoppet og strukket litt på beina innimellom.– Er dere to voksne i følge, bør den uten barn som passasjer sykle bakerst.– Hjelm er en selvfølge både for passasjer og syklist.
Kilde: Syklistforeningen
Kilder brukt i artikkelen:Trygg TrafikkSyklistforeningen ForbrukerrådetForskrift om bruk av kjøretøyDen norske hjelmtesten for barn 2022Den norske hjelmtesten i 2024