BabySikkerhet og førstehjelpSkumgummimadrass farlig for barnet?

Skumgummimadrass farlig for barnet?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 12315
Hva bør man tenke på når man velger madrass til babyen? Er det noen madrasser som er tryggere enn andre?

Å lage i stand soveplassen til babyen som skal komme er en koselig forberedelse i ventetiden. Noen har en seng som har blitt brukt av flere i familien, gjerne i generasjoner. Andre har vært på shopping og valgt ut en helt ny seng eller vugge til den lille.

Uansett lurer mange på hva som er det beste for babyen å ligge på. Er det greit med skumgummimadrass?
– Vi anbefaler ikke en spesiell type madrass, fordi det ikke er grunnlag for å hevde at fjærmadrasser er bedre enn skumgummi – eller omvendt – når det gjelder krybbedød. Det viktige er at babyen får en madrass som er fast og ren, sier Trine Giving Kalstad i Landsforeningen uventet barnedød (LUB).

Fast madrass
LUB jobber blant annet med rådgiving for å forebygge krybbedød, og følger med på forskning som kan gi best mulig sovemiljø for babyen.
– En fast madrass er veldig viktig når små barn skal sove. For dersom en baby kommer over i mageleie, og ikke klarer å snu seg tilbake selv, kan den bli liggende med nesen «gravd ned» i madrassen. Dersom madrassen har søkk, kan det oppstå såkalte luftlommer. Faren er at babyen bare puster inn sin egen pust, og luften blir da oksygenfattig. Dette kan i verste fall føre til krybbedød, forklarer Kalstad.

Hun sier det derfor er viktig å sjekke at madrassen er fast og jevn. Kalstad vil fraråde å bruke madrasser som former seg etter barnet, nettopp fordi det kan bli groper og fare for luftlommer.

Kjøpe brukt eller ny?
En annet ting mange lurer på, er om det går an å arve madrasser eller kjøpe brukt.
– Dersom man kjøper madrass av andre, vet man ikke alltid hvor mye den er brukt og om den er slitt. Det ukjente barnet som har brukt madrassen har også en annen bakterieflora. Dette i seg selv er neppe dødelig, men sammen med flere andre faktorer kan det være med på å slå ut negativt, sier Kalstad.

Hun forklarer at brukte madrasser kan ha rester fra blant annet gammelt babyoppkast og urin, og dette kan gi en uheldig eller fremmed bakterieflora som barnet puster inn hvis det kommer over på magen.
– Dersom barnet i tillegg for eksempel har en medfødt genetisk defekt, er født prematurt eller har vært utsatt for røyking i svangerskapet, kan dette bli farlig, sier Kalstad.

Kalstad sier at en studie fra Skottland viste at risikoen for krybbedød var tredoblet dersom barnet brukte en brukt madrass av et annet barn, eller åttedoblet om barnet fikk brukt madrass fra en annen familie.
– Svakheten er at studien var liten, og at det ikke ble oppgitt i hvilken stand madrassen var da den ble tatt i bruk. Det kommer ikke fram om den var myk eller hard, sier hun.


Lytt til podcast om krybbedød her:

Kan arve fra søsken
Kalstad sier at barn gjerne kan arve madrass av søsken.
– Dersom madrassen er fast og ren, utgjør det en minimal risiko. Så har du brukt madrassen til ett barn, må du selv vurdere om du synes madrassen er fast, ren og fin. Synes du den er i god stand, er det ingen ting i veien for å bruke den igjen. Da trenger du ikke ny madrass, avslutter Kalstad.

LUBs råd når du velger madrass:
Madrassen skal være ren og relativt fast. Det anbefales enten å bruke en ny madrass, eller å ha et vaskbart trekk eller en tynn overmadrass over den brukte madrassen. Dersom du velger brukt madrass, må denne ikke være for slitt eller myk. Trekket/overmadrassen må kunne vaskes på 60 grader.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: