BabySikkerhet og førstehjelpTenk sikkerhet på stranden og ved bassenget!

Tenk sikkerhet på stranden og ved bassenget!

Lær barna badevettreglene! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Wendy Wax 3160
De fleste av oss assosierer sommerferie med sol, vann og varme. Her er tipsene som gir dere en god og trygg ferie - ved og i vannet!

Badeferier er populære blant barn i alle aldre. En fireåring kan tilbringe timer med å helle vann fra én bøtte til en annen, lage enkle sandslott og samle skjell. Du kan slappe av selv også, selv om du alltid må holde øye med barnet når det er i nærheten av vannet.

Sol og varme
Barnehuden er sart og bør utsettes for minst mulig direkte sol. Ha derfor lette, heldekkende klær og solhatt på barnet. I tilleggbør barnet smøres inn med solkrem med høy faktor. Hvis det er svært varmt, er det mest behagelig for barnet å være i skyggen. Vann virker også avkjølende.

Ta gjerne en siesta når dagen er på det varmeste. Barnet trenger ekstra mye drikke når det er varmt. Det gjør spebarn også. Hvis du ammer, må du derfor regne med å amme litt hyppigere. Det kan være bra å gi babyen litt vann utenom også. Dersom vannet i springen er trygt å drikke, kan du lunke det litt. Hvis ikke, kan du bruke flaskevann.

Nyt solen – unngå å bli solbrent!
Gjør som folk i solrike strøk, ta pause fra solen midt på dagen – spesielt mellom klokken 12 og 15. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse. Vinterblek hud blir lett brent. La derfor huden venne seg til solen gradvis. Barn og ungdom og de som har lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt. Bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud (i solrike land minst faktor 30).

Lær barnet ditt disse enkle vannreglene:

– Gå aldri ned til vannet uten at du er sammen med en voksen.

– Ikke løp langs bassengkanten.

– Hopp alltid uti med beina først.

– Dytt aldri et annet barn ut i vannet.

– Dukk aldri et annet barn under vann.

Viktig på stranden og ved bassenget

– Vannet må være varmt nok for en baby, 28—30 grader er ideelt.

– Bassengvann må være tilstrekkelig kloret eller behandlet på annen måte, sjøvann og innsjøer må ha rent nok vann, og badeplassene må være trygge.

– Dukk aldri et barn som er under 6 måneder under vann. Til tross for at små barn holder pusten under vann, fortsetter de å svelge.

Aldri gå fra barnet uten tilsyn

– Hold øye med barnet hvis dere bor ved et basseng som ikke er gjerdet inn, eller som har en port som ikke låses når bassenget ikke er i bruk.

– Pass på at det er tilgjengelig redningsutstyr og varslingsmuligheter i tilfelle ulykker. Ha alltid en ladet mobiltelefon tilgjengelig.

– La aldri barnet være i nærheten av vann uten at det er under tilsyn. Et lite barn kan drukne på bare få centimeters dybde.

Dette bør du ha med på stranden

– På dager med sterk sol bør babyer og små barn være under parasoll eller i et strandtelt. Det gjelder også større barn hvis du synes de har fått for mye sol.

– Ta med en kjølebag med mat og snacks, og masse vann.

– Ta med et teppe eller en strandmatte til å sitte på. Et laken er også ypperlig. Det tar liten plass, det tørker fort, og det er lett å riste sanden av det. Når dere skal hjem, kan dere pakke inn skjell, vått badetøy og andre strandsaker i teppet.

– Pass godt på at barnet ikke spiser småstein eller skjell.

Aktiviteter på stranden
Av og til kan bøtte og spade og en strand være alt som trengs for å sysselsette et barn i en lang periode. Men det er også mye annet man kan finne på på stranden.

– I stedet for å bygge sandslott, kan dere lage en modell av deres eget hus. Det er morsomt å se hvor mange detaljer barnet ditt husker.

– En badeball er morsom for barn i alle aldre. Lek med ballen et sted hvor dere har litt plass, slik at dere ikke er til sjenanse for andre.

– Ta med enkle spill som kan spilles under parasollen når solen er på det sterkeste.

Utforsk strandlivet
Få barnet til å telle forskjellige ting på stranden – mennesker som svømmer, røde badedrakter, parasoller. Det er en morsom måte å øve telling på. Prøv også å fange småfisk og små krabber. Husk å slippe dem ut igjen før dere drar hjem. Eller velg ut en bestemt type skjell, og se hvem av dere som finner flest. Å oppdage livet ved stranden, finne skjell og krabber, kan være en aktivitet som barnet kan holde på med i timesvis.

Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie. Tilrettelagt for norske forhold av Sandviks redaksjon og oversatt til norsk av Kjersti Lundemo.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: