Klær og utstyrSlik velger du riktig bilstol

Slik velger du riktig bilstol

Hvilken bilstol har du tenkt å gå for? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 44757
Riktig sikring av barn i bil er veldig viktig. Men hvordan finner du fram til bilstolen som passer for dere?

Framovervendt eller bakovervendt, har bilen ISOfix, eller må bilstolen festes med belter? Det kan være mye å sette seg inn når du skal velge bilsikring til barnet ditt.

Sikring av barn i bil er påbudt, og det er bilens sjåfør som er ansvarlig for at passasjerer under 15 år er sikret.

Barn under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.

Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.

Ifølge Statens vegvesen må alle babystoler og barneseter som brukes i Norge være godkjent etter ett av to regelverk, ECE R 44.03, 44.04 eller ECE R 129.  Godkjenningsmerket skal angi hvilken høyde og/eller vekt utstyret er godkjent for.

Forskjellene på regelverket R 44 og R 129/i-Size:

R 44:

Klassifisering etter vektgrupper
Testet med eldre testdukker
Bakovervendt plassering opp til 9 kilo
Ikke krav til sidekollisjonstest

R 129

Klassifisering etter barnets høyde
Testet med nyere, mer avanserte testdukker
Bakovervendt plassering opp til 15 måneder
Obligatorisk sidekollisjonstest

Hva bør du velge mellom ECE R 44 04 og i-Size/ECE R 129?
i-Size/ECE r 129 er det nyeste standarden for barnesikringsutstyr. På sikt fases ECE 44 04 ut, og erstattes helt av ECE r 129. I løpet av 2024 vil ikke lenger være mulig å kjøpe barnesikringsutstyr godkjent etter ECE r 44 04. Men det betyr ikke at utstyret fortsatt ikke kan brukes. Ønsker du det nyeste utstyret, testet etter den nyeste standarden, da er det utstyr godkjent etter ECE r 129 du bør velge.

Kilde: Trygg Trafikk

Tre grupper bilstoler 

– Forenklet kan man si at barnet vil trenge tre typer bilstoler i løpet av livet, sier Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.

Her er retningslinjene for valg av bilstol etter Trygg Trafikks anbefalinger:

Babystol

Brukes fra:
Alder: 0-15 måneder
Vekt: 0-13 kg – godkjent etter R 44-04
Høyde: ca. 40-75 cm – godkjent etter R 129, maks vekt ca. 12 kg

Babystolen er den første bilstolen barnet trenger, og den monteres alltid bakovervendt. Sett dere godt inn i bruksanvisningen og få gjerne hjelp av butikken til å montere bilstolen riktig. Babystolen byttes ut med en småbarnstol når barnet kan sitte selv og er stort nok for neste, senest når vekt/høydegrensen er nådd eller øverste del av hodet er på linje med stolens høyeste punkt.

Hvilken bilstol passer ditt barn?
Sjekk Trygg Trafikk sitt verktøy – bilstolvelgeren – her.

Småbarnstol

Brukes fra:
Alder: ca. 6 måneder til ca. 7 år
Vekt: 9-18/25 kg – godkjent etter R 44-04
Høyde: ca. 61-105/125 cm – godkjent etter R 129. Maks vekt ca. 18kg/23 kg på bilstoler montert med ISOfix. Maks vekt 36 kg på bilstol montert med belte.

Småbarnstolen er den andre bilstolen barnet trenger. Utvalget er stort, og det skilles mellom stoler som kan festes med ISOfix eller med bilens belter. Begge deler er ifølge Trygg Trafikk like sikkert ved riktig montering. Trygg Trafikk sier du bør velge en stol som kan monteres bakovervendt, og du bør bruke bakovervendt småbarnstol så lenge som mulig – minst til barnet er 4-5 år. Barnet vil vokse mye i løpet av bruksperioden, og derfor er det viktig å velge en bilstol som vokser med barnet. Noen vil være nødt til å bytte til større småbarnstol i løpet av perioden barnet sitter bakovervendt. Det er viktig å merke seg at bilstoler med ISOfix godkjent etter i-Size også har en vektgrense, barn + bilstol skal ikke overskride 33 kilo.

Det finnes flere bakovervendte småbarnsstoler som er godkjent opp til både 25 og 36 kilo.

Beltestol

Brukes fra:
Alder: ca. 5 år og oppover
Vekt: 15-36 kg – godkjent etter R 44-04
Høyde: ca. 100-135/150 cm – godkjent etter R 129, noen har en vektgrense på 36 kg.

En framovervendt beltestol er den siste bilstolen barnet trenger. Det finnes beltestoler som er godkjent opp til 150 cm, noe som gjør at barnet lenge vil få hjelp med riktig belteføring og sittestilling. Feil bruk av belte kan føre til store skader ved en ulykke. Bilbeltet skal ligge tett mot kroppen, hoftedelen av beltet skal gå over hoftene og skulderdelen bør gå over skulder, nært halsen.

Hør podcast «Slik sikrer du barn i bil» med barnelege Tor Einar Calish:

Slik sikrer du barnet best i bil:
  • Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye.
  • Barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, til de er minst 4-5 år.
  • Ha aldri beltet bak ryggen eller under armen, og husk å stramme beltene godt. Beltene skal ligge tett mot kroppen, hoftedelen av beltet skal gå over hoftene, ned mot lår, og skulderdelen bør gå over skulder, nær halsen. Dette gjelder alle i bilen, uavhengig av alder. Tykke klær må åpnes eller tas av slik at beltet ligger så tett inntil kroppen som mulig.
  • Det er forbudt å plassere en bakovervendt bilstol i forsete foran en aktiv airbag. Kollisjonsputen må være deaktivert manuelt eller automatisk.
  • Husk å følge bruksanvisningen for utstyret, og vær sikker på at det er riktig montert.
  • Barn under 140 centimeter som sitter forovervendt bør ikke plasseres i et forsete med airbag som ikke er koblet ut. Hvis airbagen ikke kan kobles ut med nøkkel eller fysisk fjernes på et verksted, er baksetet eneste alternativ for plassering av barnet.
  • Når dere kjøper bilstol anbefaler vi å ta med barn og bil til butikken. Da får dere prøvd om det passer til barnet og i deres bil.
  • Kilde: Trygg Trafikk

Seter som går inn under flere kategorier
Selv om det er tre typer bilstoler, selges også noen som går på tvers av inndelingen. For eksempel finnes det beltemonterte stoler som er fra 9 til 25 kilo. Nå har noen av disse bilstolene fått nyere godkjenning, som er: 61-125 cm og opp til maks 36 kilo (UN R129)

– Dette er en type bilstol som mange kjøper som ekstrastol, eller som ofte besteforeldre kjøper for å ha en bilstol som de kan bruke over lengre tid til barnebarna, sier Siv Tunheim, avdelingsleder for bilstol og vogn ved Barnas Hus på Forus i Stavanger.

Tunheim forteller at det også er en rent bakovervendt bilstol med ISOfix som er fra 61 cm-125 cm/0-23 kilo (UN R129/i-size). Det finnes også bilstol med integrert airbag i sikkerhetsputen som festes over hofte og overkropp til barnet. Dette er en fremovervendt bilstol fra 76-115 cm/maks 21 kilo (UN R129/03 i-size).

– Vi vil alltid anbefale bakovervendte bilstoler så lenge som mulig, men enkelte barn liker ikke eller kan av ulike årsaker ikke sitte bakovervendt, sier Tunheim.

Godkjennings-normen i-Size (UN R 129): I utgangspunktet går man bort fra vektgrenser og over til at utstyret er godkjent ut fra barnets høyde. Med dette regelverket skal barn sitte bakovervendt fram til de er 15 måneder gamle. Bilstolene testes også for sidekollisjon.

Men det er viktig å merke seg at bilstolene som monteres med isofix fortsatt vil ha en vektgrense i de forskjellige gruppene på grunn av tåleevnen til isofix-festene. Bilstol + barn må ikke overskride 33 kilo.

Bevisste foreldre
– De fleste som skal kjøpe bilstoler er veldig bevisste, og har som regel lest seg litt opp før de kommer inn i butikken. Foreldre er veldig opptatt av tester og sikkerhet, Siv Tunheim.

Ofte er det «best i test» kundene bruker som utgangspunkt.
– Vi synes ofte det kan være litt vanskelig å bruke disse forbrukertestene, fordi det blir tatt hensyn til mer enn bare sikkerheten. At bilstolen har fint design eller en god pris sier ikke mye om hvor sikker den er, sier Tunheim.

Selv baserer Tunheim sin veiledning på to anerkjente bilstoltester: VTI (svensk) sin Plus Test, som er en ren krasjtest, og ADAC (tysk) sine tester.

Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk oppfordrer foreldre til å fokusere på VTI sin Plus Test. Den utsetter setene for større kollisjonskrefter enn i øvrige tester, og fokuserer utelukkende på sikkerhet.

Dette mener Tunheim kan være lurt å tenke gjennom før du kjøper:
1.
Tenk på om du skal ha bilsete med eller uten base.
2. Ønsker du en base som kan brukes både til gruppe 0+ (babybilstol) og videre til gruppe 0+/1 (småbarnbilstol)?
3. Har du bil med isofix? Hvis ikke, kan du allerede her utelukke en del bilseter.
4. Har du tenkt å bruke bilstolen på vogn? De fleste vogner har adaptere som gjør at du kan bruke bilstolen på vognen, såkalte travel-system.
5. Tenk over tyngden på babybilstolen. Har du for eksempel lang avstand til parkeringsplassen, dårlig rygg eller vonde armer, kan det være lurt å velge et litt lettere sete.
6. Ønsker du en bilstol som kan roteres ut til sidene? (lettere å få barnet inn og ut, og lettere å feste barnet skikkelig) 
7.
Tester: Tester kan være ok guider for hva som finnes på markedet. Men det kan være vanskelig å tolke dem, og ulike tester kan vektlegge forskjellige ting. Selv om en bilstol kommer godt ut i en forbrukertest, er det ikke sikkert at den scorer like godt på bilsikkerhet. Eller at den faktisk passer i din bil.
8. Det er lurt å låne med seg setet ut i bilen for å sjekke at det passer. Har du flere barn med bilstoler i baksetet? Da er det også et poeng at du får nok plass til alle.

Skal du kjøpe bilstol, kan det også være lurt å tenke litt fram i tid. Ett eksempel er denne basen, hvor du kan du ha både den minste bilstolen og den påfølgende størrelsen på samme base. Hvis du da skal sjekke hvordan setet blir i bilen, bør du ta med begge størrelsene når du prøver.
Skal du kjøpe bilstol, kan det også være lurt å tenke litt fram i tid. Ett eksempel er denne basen, hvor du kan du ha både den minste bilstolen og den påfølgende størrelsen på samme base. Hvis du da skal sjekke hvordan setet blir i bilen, bør du ta med begge størrelsene når du prøver.

Forovervendt eller bakovervendt?
Alle bilstoler må være bakovervendte for de minste fram til 9 kilo eller 15 måneder. Når du kommer over til småbarnstol, er det derimot flere muligheter: rent forovervendt sete, rent bakovervendt og kombiseter som kan brukes begge veier.

– Studier viser om og om igjen at bakovervendt stol er mye sikrere. Vi som er selgere kjenner veldig på dette ansvaret, og minner kundene om at bakovervendt er best – lengst mulig. Vi støtter oss til studier Trygg Trafikk har lagt fram, og disse viser at det er opptil fem ganger sikrere å sitte bakovervendt, sier Tunheim.

Argumentene foreldre kommer med når de vil snu barnet, er at barnet får vondt i beina av å sitte trangt. De vil gi barnet mer komfort, og snur dem med kjøreretningen. Kvalme er også en ting som går igjen.

I denne lenken kan du se illustrasjon hos Trygg Trafikk som viser hvor stort hode babyer og små barn har i forhold til resten av kroppen.

Eksempel på beltemontert bakovervendt stol. Her er det veldig viktig at forankringsselene blir festet og strammet skikkelig.

– Vi selger ikke så mange rene forovervendte seter. Det går mest av kombiseter, men vi selger også noen modeller som er rene bakovervendte. Noen velger seter som kun kan brukes bakovervendt fordi de ikke vil bli fristet til å snu barnet. Dersom vi selger kombiseter, presiserer vi at barnet bør sitte bakovervendt så lenge som mulig – helst til de er fire år. Å snu bør være siste alternativ, sier Tunheim.

Riktig montering avgjørende

Men det nytter ikke å ha et kjempebra sete, hvis ikke du monterer det riktig. Skal du kjøpe bilsete, er det derfor viktig at du setter deg godt inn i hvordan du monterer setet riktig. Nøl ikke med å spørre de butikkansatte om hvordan du skal gjøre.

– Hos oss har vi en regel om at det alltid skal være en person på vakt som kan se etter om stolen er riktig montert. Du skal ha god erfaring for å sjekke at alt er riktig, og i vår butikk er ingen med ut i bilen og sjekker før de har den nødvendige erfaringen, sier Tunheim.

Du er selv ansvarlig
Men selv om du får veiledning, er det til syvende og sist du selv som står ansvarlig for at ditt barn er forsvarlig sikret.
– Vi er gjerne med og veileder, men det er kunden som til slutt må låse setet fast. Dersom det er feil, gjør vi kunden oppmerksom på det – slik at de selv kan rette opp. Det er ved å gjøre det selv at du lærer. For hva skulle du for eksempel gjort dersom du fikk motorstopp, og måtte flytte barnestolen over i en annen bil, sier Tunheim.

Mange butikker har et bilsete i butikken, slik at du kan få god oversikt over hvordan monteringen foregår. Der er det både lysere og mer oversiktlig enn ute i selve bilen. Noen bilstoler har også QR-koder, slik at du kan se instruksjonsvideo på nett som viser hvordan nettopp din stol monteres riktig. Mange velger også å gå inn på leverandørenes nettsider for å få veiledning og oppfriskning av kunnskap.

Har sett mange feilmonteringer
Isofix i bilene hjelper slik at det blir færre feilmonteringer, men det er dessverre ennå brukerfeil. Noen hadde for eksempel montert et sete bakovervendt, men brukt instruksjon til montering av forovervendt sete. Det har også vært tilfeller der seter har vært bundet fast med stropper.

– Hva er de vanligste feilene?
– Mange legger beltene feil når setene monteres. Det er heller ikke alle som er nøye nok med å gjøre monteringen skikkelig. De setter seg ikke godt nok inn i instruksjonene, og antar i stedet for å spørre skikkelig, sier Tunheim.

Prøv alltid setet i bilen
Det er veldig viktig at du prøver bilstolen i bilen før du kjøper. Både biler og mennesker er bygget forskjellig, og alt passer ikke over alt. Så det kan hende at den bilstolen du hadde lyst på, eller bilstolen som vant best i test, ikke passer i din bil. Dette kan for eksempel ha med helning i setet å gjøre. Så ta deg god tid!

For oversikt over hvilke biler den aktuelle stolen passer inn i, kan du også sjekke bil-listen på leverandørens hjemmeside.

Hvor lenge kan du bruke et bilsete?
– Alt etter bruk, du kan bruke et babysete i 7 til 8 år. En barnestol kan brukes i 10 år, sier Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.

Det viktige er at du sjekker at bilstolen har den riktige godkjenningen – dette gjelder både når du kjøper nytt og brukt. Se etter tallkombinasjonen 44-04 eller i-Size (UN R 129) når du skal kjøpe sikringsutstyr til barn i bil. Da vet du at utstyret tilfredsstiller gjeldende godkjenningsnormer. Alt utstyr i salg og utleie må være godkjent etter én av disse standardene.

– Men hvis du har et sete som allerede er seks-sju år gammelt, og du tenker at barnet skal bruke dette setet i tre-fire år, er det like greit å kjøpe nytt med det samme, sier Hansen.

Når bytte sete?
– Babystolen bør byttes med en bakovervendt småbarnstol når barnet kan sitte selv og er stort nok for neste, sier Hansen.

Når er setet for lite?
– Bilstolen er for liten når barnet har nådd bilstolens vekt- eller høydegrense, eller når øverste del av hodet er på linje med bilstolens høyeste punkt, sier Hansen.

Hva med brukte bilstoler?
– Det er ingen ting i veien for å kjøpe brukte bilstoler, men da bør det være fra noen du stoler på. Det er ikke alltid du kan se skader med det blotte øye. Du skal nemlig ikke bruke bilstoler som har vært med i en kollisjon, da må du kjøpe nytt, sier Hansen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: