BabySøvn0-3 måneder: Å venne seg til natt og dag

0-3 måneder: Å venne seg til natt og dag

Av Kjersti Lundemo 84921
I den første tiden utenfor mammas mage skal barnet for første gang oppleve forskjellen på natt og dag. Babyen vil merke at døgnet har en rytme der en periode innebærer sosialt samvær og lys, mens en annen innebærer stillhet og mørke.

Det kan være vanskelig å få oversikt over hvor mye et lite spedbarn sover i løpet av et døgn, for det kan ta korte lurer som du ikke legger merke til.

Tro det eller ei, men nyfødte sover seksten til atten timer i døgnet. Dette kan høres usannsynlig ut, for du føler kanskje ikke at du sover i det hele tatt. Grunnen er at babyens søvnperioder er så korte. Babyen våkner og vil ha mat med to til fire timers mellomrom døgnet rundt – noen ganger enda oftere. Av og til faller babyen i søvn etter amming, andre ganger går den inn i en periode med våken oppmerksomhet, eller misnøye, eller begge deler.

Du kan ikke forvente at barnet av seg selv finner et fast og regelmessig søvnmønster de første ukene. Men det er ikke dumt å starte med gode vaner og små ritualer som etter hvert vil lære barnet forskjellen på dag og natt og hjelpe det til å falle i søvn både om kvelden og når det våkner om natten.

Du kan også lese om babyens utvikling måned for måned de tre første årene.

Verdt å vite


  1. Barnet er vant til å ha det trangt i mors mage, og mange nyfødte blir rolige når armer og bein blir samlet. Før var det vanlig å reive spedbarn, og i andre kulturer bæres barna gjerne i et teppe på mors rygg eller mage.

  2. Legg gjerne barnet i sengen mens det fremdeles er våkent. Da venner det seg til å sovne av seg selv.

  3. Når det er mørkt, skiller kroppen ut melatonin, et hormon som gjør oss søvnige. Derfor er det gunstig å ha det mørkt på soverommet.

  4. Noen barn hopper over nattmåltidet mot slutten av denne perioden, men dette er ikke noe du kan forvente.

  5. Du kan gjøre soveplassen til et trygt, lite rede ved hjelp av tepper og lammeskinn. Noen studier viser at barn som sover på lammeskinn sover bedre, legger fortere på seg og gråter mindre.

  6. Hvis barnet ikke ammes, kan nattmåltidene fordeles mellom mor og far.

  7. Barnets interesse for samvær og samspill blir nå større. Slike aktive våkenperioder gjør dagen mer opplevelsesrik og bidrar til at behovet for sammenhengende nattesøvn blir større.


Kveldsritualer: Legg barnet når det er våkent
For det første er det lurt at du fra begynnelsen av forsøker å legge barnet mens det fortsatt er våkent. Slik vil barnet venne seg til å sovne av seg selv, og hvis du greier å holde på den vanen, sparer du både deg og babyen for slitsomme atskillelsesscener senere.

Det kan også være en idé å la barnet sove i kurven eller sengen på et rolig soverom om natten, og i bag eller vogn med litt mer lyder rundt seg om dagen. Mange begynner med pysj om natten med en gang, og et kveldsbad er et koselig ritual for både babyen og foreldrene. Merker du imidlertid at barnet ditt blir mer opplagt av å bade, er det best å legge badet til morgenen.

Soverommet bør være mørkt og kjølig, helst 17–18 grader. Alle babyer våkner i løpet av natten, og hvis rommet er lyst, blir omgivelsene straks mer interessante enn om det er mørkt. Allerede nå bør du også markere at det er forskjell på dagmåltider og nattmåltider.

Ulik form på natt- og dagmåltider
Om dagen skal måltidet være en kosestund med kontakt og samspill, prat, smil og lek på fanget. Om natten er hensikten med måltidet først og fremst å stille barnets sult. Ikke tenn mer lys enn nødvendig. Det er heller ikke sikkert at du trenger å prate med babyen for at kontakten under måltidet skal være god. Dropp bleieskiftet hvis det ikke er nødvendig. Må bleien skiftes, kan det gjerne skje i sengen.

Hormonet melatonin
I siste halvdel av denne perioden begynner babyen å få en følelse av forskjellen på dag og natt. I tillegg til de “døgnmarkørene” du selv sørger for, får barnet hjelp av hormonet melatonin, som er med på å regulere døgnrytmen.

Kroppen begynner å utskille melatonin når sola går ned og det begynner å bli mørkt om kvelden. Det gjør oss søvnige og gir en god natts søvn. Melatoninproduksjonen starter allerede i mors liv, og den øker etter hvert. Når barnet er 24 uker gammelt, er nivået ca. 25 prosent av voksent nivå.

Lytt til podcast:


Lys og luft
Dagslys er også en faktor som bidrar til at barnet lærer at det er forskjell på dag og natt. Det er hyggelig med en trilletur ute hver dag. I begynnelsen vil barnet stort sett bare se deg og himmelen, men etter hvert som det kan sitte i vognen, vil trilleturene gi mange sanseinntrykk og spennende opplevelser for barnet.

Sikkerhet i vogn
Hvis det er trygt, kan babyen sove i vognen ute i hagen eller på terrassen. Mange mener at barn sover roligere når de sover ute. Bruk gjerne et insektnett året rundt for å hindre at katter legger seg i vognen.

Når barnet klarer å sette seg opp – eller helst litt før – bør barnet ha sele på i vognen. Hold øye med vognen når den står ute, og vær spesielt oppmerksom rundt den tiden barnet pleier å våkne. Tenk også på å sjekke barnets kroppstemperatur hvis du er i tvil om barnet har passe med klær på seg.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie, "Leggetid", oppdatert utgave 2019. Fagkonsulent: Eli Sørensen, overlege dr.med., spesialist i barne- og ungdomspsykiatri

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: