BabySøvn4-6 måneder - mer sammenhengende nattesøvn

4-6 måneder – mer sammenhengende nattesøvn

Av Kjersti Lundemo 61967

Flere barn sover nå natten igjennom – i denne perioden vil det i praksis gjerne si 5-6 timer. Men det kan fortsatt bli lite søvn på de voksne. Mange barn får også et nært forhold til et kosedyr eller koseklut som de kan finne trygghet i når mor og far ikke er tilstede.

Du kan nå glede deg over at babyen stadig har lengre perioder på dagen hvor den er våken og opplagt til lek og moro. Babyens interesse for samvær og samspill med andre familiemedlemmer blir større, og slike aktive våkenperioder gjør dagen mer opplevelsesrik. Det bidrar igjen til at behovet for sammenhengende nattesøvn blir større, slik at døgnrytmen etter hvert faller på plass.

Les også:

Mindre rugging og sang
Hvis du ikke har gjort det før, kan det være lurt å legge til rette for at barnet skal lære å sovne av seg selv uten rugging, sang eller støvsugerlyd. Faste, koselige rutiner er viktig, det gjør livet forutsigbart for den lille. Har barnet vanskelig for å roe seg til lurene på dagen, bør du også da legge inn noen gode rutiner slik at barnet skjønner at nå er det tid for hvile.

Tips

  1. Barnet gjesper og gnir seg i øynene – et sikkert tegn på at det er trett.
  2. Vær ikke redd for å be om hjelp. Besteforeldre og andre hjelpere kan sikkert tåle litt nattevåk en gang imellom slik at dere får sove en hel natt.
  3. Er du på besøk, anbefales det å legge barnet til vanlig tid, enten i vognen eller i en reiseseng. Da unngår du at barnet blir overstimulert eller overtrett.
  4. I denne perioden kan det være en idé å gradvis venne barnet til å finne søvnen selv – uten byssing, rugging, sang eller musikk fra spilledåse.
  5. Barn som er mellom seks og tolv måneder gamle, sover gjennomsnittlig mellom 12 og 16 timer i døgnet, hvorav 8–12 timer om natten.

 

Mange trenger ennå nattmat
Når barnet er blitt fire måneder gammelt, forventer mange foreldre at det skal bli bedre tider når det gjelder nattesøvn. Det gjør det også for mange – men ikke for alle. Fortsatt kan barnet ha behov for mat om natten, og de fleste vil mene at det er for tidlig å venne dem av med det. Det kan røyne på for mange foreldre etter flere måneder med oppstykket nattesøvn. Hvis barnet ammes, er det som regel mor som har tatt den største belastningen. Da er det viktig å olle overvurdere egne krefter. Sett ikke i gang med vårrengjøring, oppussing eller andre slitsomme prosjekter før du har bedre mulighet til å få hvile.

Be familien om hjelp
Ikke vær redd for å be om hjelp fra familie og venner. En våkenatt kan virke som en altfor stor tjeneste å be om når man selv er utmattet av mangel på søvn, men en uthvilt voksen takler det fint en gang imellom.

Ofte får de som hjelper til å passe barnet, et spesielt forhold til det resten av livet. Slik kan du legge til rette for kjærlige bånd mellom barnet ditt og andre voksenpersoner. Det vil alle parter ha glede av.

Lytt til podcast om hvordan du får barnet til å sove:

Kosedyr og koseklut
Mange barn – men langt fra alle – utvikler et spesielt forhold til et kosedyr eller en koseklut. Dette blir et såkalt overføringsobjekt. Det vil si at barnet kan finne trygghet i det når foreldrene ikke er der. Du kan gjerne introdusere et kosedyr eller en klut fra første stund, men barnet vil sannsynligvis ikke utvikle noe spesielt forhold til det før det er rundt seks måneder eller eldre, hvis det da skjer i det hele tatt.

Vask ikke kosedyr for ofte
Noen barn velger seg overføringsobjekt på egen hånd. Det kan for eksempel dreie seg om et gammelt klesplagg eller noe annet det finner trøst i. Mange foreldre fortviler når barnet velger seg noe som ikke er spesielt pent eller tiltalende, men barnets kjærlighet til kosedyret eller kluten er reell, og disse sterke følelsene skal man respektere. Husk at spedbarn har velutviklet luktesans, så vask ikke kosedyr, kluter og lignende oftere enn nødvendig. Bruk gjerne vaskemidler uten parfyme.

Unngå sorg over mistet kosedyr
Det er lurt å ha minst to eksemplarer av det utvalgte kosedyret slik at det ikke blir krise om det ene forsvinner. Mang en hyggelig tur har endt i sorg og fortvilelse når man har kommet hjem og oppdaget at kosedyret er blitt borte underveis. Bytt gjerne på å bruke de to eksemplarene slik at de blir jevnt slitt og barnet aksepterer begge.

Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Eli Sørensen, overlege dr.med., spesialist i barne- og ungdomspsykiatri


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: