BabySøvn6-12 måneder - den følsomme søvnen

6-12 måneder – den følsomme søvnen

Av Kjersti Lundemo 196084
Reiser, oppussing eller dårlig stemning i hjemmet kan i denne tiden få innvirkning på barnets søvnmønster. Likevel opplever mange at barnets døgnrytme blir bedre, og våkenettene færre.

For ernæringens skyld trenger ikke barnet et nattmåltid hvis det spiser nok i løpet av dagen, men ofte har barnet vent seg til det, og fortsetter å våkne om natten. Det er altså ikke slik som mange håper, at barnet automatisk sover natten over når det begynner å spise fast føde.

Nye matvaner
Noen barn sover lettere natten over når de begynner å spise fast føde, men for andre får de nye matvanene liten betydning for søvnmønsteret.

Flere våkner om natten

Noen barn som allerede har lært seg å sove hele natten, begynner i denne perioden å våkne igjen. Det kan skyldes flere ting. Merkbare “hopp” i utviklingen kan forstyrre døgnrytmen. Barnet skjønner etter hvert at det er et eget individ, og det opplever dermed det å være alene på en annen måte.

Følsom tid

Samtidig har barnet lært seg hva som skal til for å få foreldrene til å komme til unnsetning. I denne alderen er barnet også blitt mer følsomt for ytre påvirkning. Reiser, oppussing eller dårlig stemning i hjemmet kan derfor få innvirkning på søvnmønsteret. Barnet merker at noe står på, og sover dårligere.

Tips

  1. Den som har fått en liten tann, trenger også en liten tannbørste. Begynn gjerne med tannpussen når den første tannen viser seg.
  2. Mange barn våkner fordi de er kalde. Da kan en “sovepose” være tingen. Dette er en vattert pose som dekker fra skuldrene og ned, og som tas utenpå pyjamasen før barnet legges i sengen.
  3. Før sengetid er det lurt å legge opp til rolige og koselige aktiviteter sammen med barnet. Blir stemningen for høy, kan det være vanskeligere for barnet å falle til ro.
  4. Skal barnet overnatte borte, er det lurt å ha med en egen reiseseng og eget sengetøy. Husk bamsen eller kosekluten! Prøv gjerne ut reisesengen hjemme så barnet blir kjent med den.

Separasjonsangst

Separasjonsangsten – også kalt åttemånedersangsten – kan dukke opp i denne perioden. Det kan være lurt å lære barnet at du ikke blir borte selv om du er ute av syne. Du kan for eksempel “øve” ved å gå inn i et annet rom mens du fortsetter å snakke med barnet.

Ikke bli borte for barnet
Ikke lur deg ut av soverommet når barnet ser en annen vei, men følg et fast ritual, si god natt og gjør det tydelig at du går. Det er skremmende og forvirrende for barnet om du bare blir borte. Faste rutiner og forutsigbarhet bidrar til å skape trygghet for et engstelig barn.

Faste kveldsritual gir trygghet
Kveldsritualet skal formidle kjærlighet og trygghet: “Mamma og pappa er glad i deg. Nå skal du sove. Det er ingen ting å være redd for. Vi er her når du våkner.” Det er mange måter å gjøre dette på, et fast kveldsritual kan for eksempel bestå i at man bader, pusser tenner (begynn gjerne med det når barnet får sin første tann), synger en bestemt sang, sier god natt til kosedyret og til hverandre, og så er det kveld. Dette kan selvfølgelig varieres etter personlige ønsker.

For noen er det naturlig å be aftenbønn, andre vil kanskje legge inn en liten samtale om dagens begivenheter – det kan du godt gjøre selv om barnet ikke forstår alle ordene ennå. Ritualene vil naturligvis endre seg etter hvert som barnet blir eldre. Det viktigste er å roe ned og skape en forventning om at barnet skal sove.

Å roe ned til kvelden
Mange har erfart at det er lurt å legge opp til rolige aktiviteter den siste tiden før legging. Hvis stemningen blir altfor høy, kan det være vanskelig for barnet å falle til ro når det skal sove.

Hold på rutinene også i helgen
Forsøk å holde faste sovetider og faste stå-opp-tider. Hold den samme døgnrytmen – også i helgene. Dette kan være vanskelig å overholde når kroppen verker etter søvn, men i det lange løp vil du ha igjen for det. Og for barnet er dette uten tvil det beste.

Barn sover ofte to ganger i løpet av dagen i denne alderen – en lur på formiddagen og en tidlig på ettermiddagen. Før hver lur kan det gjerne være våkent i tre timer. Dagens lengste våkenperiode bør barnet ha før det legger seg for natten.

Å sove på eget rom
Noen barn sover så lett i denne alderen at nattesøvnen deres kan bli forstyrret av foreldrenes snorking eller andre lyder. Da er det kanskje best at barnet får sove på eget soverom. Du kan gjerne bruke babycall, slik at du hører det hvis barnet våkner og begynner å gråte. Hvis barnet bruker smokk, kan du forsøke å lære det å putte den inn selv. Sørg for å ha flere smokker i sengen.

Natten skal være kjedelig
Om du fortsatt gir mat om natten, er dette ikke noe problem hvis du ikke selv synes det er det. Du bør imidlertid tenke på at det ikke skal være morsomt for barnet å være våkent om natten. Dette er ikke tiden for tøys og moro, selv om barnet virker opplagt. Høy stemning og gledesfylt samvær hører dagen til. Nattmåltidet kan godt være litt kjedelig.

Mor betyr mat
Hvis du ønsker å slutte med nattmåltidet, kan du forsøke å gi barnet litt vann å drikke når det våkner. Kanskje er det nok til at barnet roer seg igjen. Du kan også skyve på nattmåltidet litt etter litt, slik at det etter hvert erstattes av en tidlig frokost. Barn som ammes, kan ha lettere for å roe seg uten å spise hvis det er far/mdemor som kommer til unnsetning. Mor forbindes med mat, og det er ikke lett for den lille å forstå at maten ikke er tilgjengelig fordi det er natt.

Ta tak i søvnproblemene
Hvis du opplever at barnet eller andre i familien lider under manglende nattesøvn, kan det være lurt å ta tak i det nå. Før barnet er ett år gammelt, er som regel en av foreldrene hjemmeværende. Det blir mer slitsomt å legge om til nye vaner når begge foreldrene er i jobb.

Men bli ikke så ivrig eller bekymret at du stadig prøver ut nye metoder for å få
barnet til å sove. Ha tålmodighet og innstill deg på at det fortsatt kan bli noen søvnløse netter i perioder. Gode rutiner og koselige ritualer er viktigere enn alle andre triks og tiltak.

Kveldsritual og barnevakt
Det er lurt å tenke på at kveldsritualet skal være slik at det lar seg gjennomføre selv om dere er et annet sted enn hjemme, og selv om det er andre enn foreldrene som legger barnet. Også de som synes det er for tidlig å bruke barnevakt ennå, kan komme i en situasjon hvor det blir nødvendig at andre tar seg av barnet. Jo mer av det barnevakten gjør som er gjenkjennelig for barnet, jo bedre er det.

Barn er vanedyr
Husk at de triksene du tar i bruk for å få barnet til å sovne – at du lar lyset stå på, rugger barnet i vognen, lar det ha vannflaske i sengen, legger deg sammen med barnet, sitter hos barnet til det sovner – lett blir til vaner som det kan være vanskelig å endre senere.

Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie, "Leggetid", oppdatert 2019. Fagkonsulent:  Eli Sørensen, overlege dr.med., spesialist i barne- og ungdomspsykiatri

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: