Gjenta handlingene dine
Si og gjør det samme hver gang, slik at barnet forstår at belønningen ikke er så stor selv om du kommer inn. Neste natt gjør det samme, men vent 5 minutter før du går inn første gang. Deretter 7 minutter, og så 9 minutter resten av kvelden. Den tredje natten begynner du med 7 minutter og øker til 9 og 11 minutter. Den fjerde natten venter du i 10 minutter første gang, deretter 15 og så 20 minutter. (For en mildere versjon se side 58.)
Hvor lang tid tar det?
De fleste vil oppleve at det er de to første kveldene som er vanskelige. Den tredje kvelden går det gjerne lettere – forutsatt at man har vært konsekvent hele tiden.
Kroppsspråk
Tenk på hva du formidler med kroppsholdning og ansiktsuttrykk når du er inne hos barnet. Du må være vennlig, men helt bestemt, slik at barnet forstår at du mener alvor. Hvis ansiktsuttrykket ditt sier at du synes uendelig synd på barnet og ikke vet om du holder det ut, kan det bare gjøre barnet usikkert og forvirret.
Mor eller far?
Det kan være lurt at den av foreldrene som best “tåler” å høre barnet gråte, er den som gjennomfører søvnkuren. Det er slett ikke nødvendig at begge er til stede. Det kan gjøre det lettere for alle parter om den andre sover et annet sted, og kan komme uthvilt tilbake dagen etter.
Aleneforeldre
Hvis du er alene med barnet, er det enda viktigere at du sørger for å få nok søvn til å klare hverdagen med den lille. Det kan imidlertid være i tøffeste laget å gjennomføre et søvnprogram på egen hånd. Allier deg gjerne med venner eller familie noen kvelder når kuren skal gjennomføres, slik at du har både moralsk og praktisk støtte når det røyner på.
Både dag og natt?
Hvis barnet ditt har problemer med å falle til ro også når det sover om dagen, må du bestemme om du vil gjennomføre Ferbers metode både dag og natt med en gang. Dette er det mest effektive, men også det mest slitsomme. Vil du ta det mer gradvis, begynner du med metoden i forkant av lurene på dagen, og når problemene på dagtid er over, kan du ta fatt på natten – hvis det da ikke har løst seg av seg selv.
Ha det koselig sammen
Du kan gjerne legge vekt på at samværet på dagtid skal være ekstra morsomt og hyggelig de dagene det tar å venne barnet til det nye søvnmønsteret. Slik får barnet mye positiv oppmerksomhet, og du litt bedre samvittighet. Rengjøring og andre plikter kan vente noen dager.
Tilpasset Ferbers metode
Mange synes det virker for dramatisk å la barnet ligge eller stå i sengen og gråte når de går ut av rommet, og velger å myke opp Ferber-metoden slik at den passer bedre for dem. Sannsynligvis vil det da ta lengre tid før “søvnkuren” er gjennomført, men det er kanskje ikke så farlig? Husk imidlertid at hvis metoden skal fungere, må du uansett være bestemt og reagere på barnets protester på en konsekvent måte.
Kortere intervaller
En tilpasning kan bestå i at man gjør intervallene kortere før man går inn til det gråtende barnet. Andre velger å sette seg i en stol ved barnets seng når de gjennomfører metoden. Etter hvert kan man flytte stolen nærmere døren, og når barnet etter noen kvelder har lært å roe seg på egen hånd, kan man flytte stolen ut av rommet. Bli gjerne sittende utenfor døren noen kvelder hvis du føler at det er riktig.
Mer frustrerende eller skånsomt?
Barnet vil selvfølgelig likevel protestere, men noen mener at barnet takler situasjonen bedre når foreldrene er til stede. Andre hevder imidlertid at det bare øker barnets frustrasjon når foreldrene er innen synsvidde, men ikke reagerer slik barnet forventer. Her må du vurdere hva som er riktig for ditt barn. Hvis du føler at det er vanskelig å finne en plan som passer for dere, kan helsestasjonen hjelpe deg med et individuelt opplegg.
Vent og se
Hvis du er i tvil om du greier å gjennomføre noen av de metodene som er beskrevet her, bør du vente litt og se an situasjonen. Mange synes ikke det er så problematisk å legge opp livet sitt etter barnets rytme en periode. For enkelte foreldre vil belastningen med et søvnprogram være større enn belastningen som følger med utilstrekkelig søvn. Lytt til råd fra helsestasjonen og andre samtalepartnere, men det er du som må avgjøre hva som er riktig for ditt barn og din familie
Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Eli Sørensen, overlege dr.med., spesialist i barne- og ungdomspsykiatri