BabySøvnSlik hjelper du barnet når vi stiller klokken

Slik hjelper du barnet når vi stiller klokken

Overgangen fra vinter- til sommertid går ofte bedre enn fra sommer- til vintertid. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 15308
Det går mot sommer, og natt til søndag er det igjen på tide å stille klokken. Det er derimot ikke alltid like lett å få de minste til å forstå dette med sommertid, vintertid og leggetid.

Natt til søndag 30. mars stiller vi klokken én time fram, fra 02 til 03. Det vil si at om barnet legges kl. 19 på søndag er den indre klokken 18. Kanskje lurt å tilpasse leggetiden litt gradvis?

– Barn er ikke like. Noen kan snus i rytmen fra den ene dagen til den andre, andre barn trenger mykere overganger, sier helsesykepleier Elin Asbjørnsen.

Det er derfor vanskelig å gi generelle råd om hvordan overgangen skal løses.

Hvordan hjelper man barnet?
SOMMERTID:
– Man kan godt prøve å ta opp barnet litt tidligere på morgenen og forskyve hvilen på dagtid slik at barnet er trøttere til kvelden. Hvis det er barn som har veldig faste rutiner, kan man forsøke å snu rytmen med 10-15 minutter av gangen, sier helsesykepleier Elin Asbjørnsen.

VINTERTID:
Når utfordringen er den andre veien – som ved vintertid – kan det være en god idé å være ute hvis en skal drøye leggingen, slik at man ikke risikerer at barnet sovner i en krok hjemme i stua.

– Oftest går disse overgangene veldig fint! Barn er tilpasningsdyktige, det ser man ikke minst i barnehagene når barna legges til å hvile på dagen, sier Asbjørnsen.

Sommertid, Norge 2025
Natt til 30.mars: Klokken stilles én time fram, fra 02.00 til 03.00 på natten.

Vintertid, Norge 2025
Natt til søndag 26. oktober, kl 03.00, stilles klokka en time tilbake kl. 02.00 fra sommertid til vintertid.

Huskeregler
Klokken skal alltid stilles mot sommeren – fram mot sommeren om våren, tilbake mot sommeren om høsten.

Timeanddate.no har også et lite tips for å huske hvilken vei klokka skal stilles – nemlig at klokka følger hagemøblene. Vi tar hagemøblene fram om våren og setter dem tilbake om høsten.

En engelsk huskeregel sier "Spring forward. Fall back".

Det er vintertid som regnes som normaltid eller standardtid.

Sommertid rundt i verden?
Sommertid har vært i bruk i over 100 år, men de fleste land har ikke brukt det hele tiden. Mindre enn 40 prosent av alle landene i verden bruker nå sommertid.

I Europa bruker 49 land sommertid i 2025. Det er bare Island, Russland og Hviterussland som ikke har sommertid.

Det er vanlig at tropiske områder ikke bruker sommertid. Dette er fordi det er liten forskjell på dagens lengde i områdene ved ekvator.

Innføringen av sommertid
Sommertid ble innført under første verdenskrig. Tyskland og tysk-okkuperte områder var først ute, ved å stille klokken fra 23.00 til 24.00, 30. april 1916. Norge fulgte etter samme år. Men Norge har ikke hatt sommertid sammenhengende siden den gang – vi har hatt sommertid i perioder. Sommertid ble, ifølge Store norske leksikon, gjenopptatt fra 1940 til 1945. Fra høsten 1940 til høsten 1942 var det også sommertid om vinteren. Sommertid ble også praktisert i perioden 1959-1965, men ordningen var sterkt omstridt. I mai 1965 vedtok Stortinget at dette året foreløpig skulle være det siste. Men i 1980 ble sommertid på nytt innført i Norge.

Bakgrunnen for innføringen av sommertid var at man ønsket en bedre utnyttelse av sommermånedene med lys en time ekstra om kvelden. Sollyset vil da komme litt senere "om morgenen", men da sover de fleste likevel. Det er også et argument at forbruket av energi blir noe lavere, siden man kan vente en time lenger med å bruke ekstra belysning.

Snart slutt på sommer- og vintertid?
EU-parlamentet stemte 26. mars 2019 for å avskaffe sommer- og vintertid i EU i 2021. Det har det ikke blitt noe av foreløpig. 

Politisk sommertid
Å ha sommertid er omstridt i mange land. Dette fører av og til til at ulike regjeringer bruker sommertid ett år, mens de året etter bare bruker normaltid. I flere land blir datoene for sommertid bestemt for bare ett år av gangen, og de blir gjerne endret på kort varsel.
Sommertid i Australia er fra den første søndagen i oktober til den første søndagen i april.
Det er imidlertid ikke alle statene som bruker sommertid.

Lang sommertid
I USA og Canada har man sommertid fra andre søndag i mars til første søndag i november.

Enda lengre sommertid
Cuba stilte fram klokken til sommertid i 2004, men stilte ikke klokken tilbake før to år senere.

Kilder:
timeanddate.no
Hofstad, Knut; Ringnes, Truls: sommertid i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 24. mars 2025 fra https://snl.no/sommertid

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: