Forhåpentligvis har du godt innarbeidede kveldsritualer, og kanskje er ikke søvn noe problemområde. Ikke fall for fristelsen til å la rutinene fare av den grunn. Barn i denne alderen trenger fortsatt hjelp til å roe seg ned før leggetid, og de kjente og kjære ritualene skaper forutsigbarhet og trygghet også for større barn.
Avtal på forhånd
Hvis vanene er kommet litt i ulage, går det an å gjøre avtaler med barnet om hvordan kveldsritualet skal foregå. Gjør det klart at barnet skal gå til ro på et bestemt tidspunkt. Hvis alt går etter planen, er det tid til lit ekstra kos. ”Hvis du går og pusser tenner når klokka er sju, rekker vi å lese to bøker.”
Nattlys gir trygghet
Barnet bør også få gjennomslag for noen av sine ønsker, for eksempel er det mange som føler seg tryggere hvis et nattlys er tent eller døren til soverommet står åpen. ”Hvis du legger deg rolig ned, kan døren stå på gløtt så du hører oss.” Pass på at du følger de avtalene som er gjort – barnet skal lære at en avtale skal overholdes av begge parter.
Les også:
Unngå forhandlinger
Prøv å unngå forhandlinger om leggetid hver kveld, det blir en slitsom runddans for både foreldre og barn. Det kan være lurt å tenke på hvordan man ordlegger seg overfor barnet. ”Nå skal du sove” kan bli møtt med ”Jeg er ikke trøtt”, men hvis du sier: ”Nå er det leggetid”, er det ikke så lett å protestere.
Skjermenergi og angst
Barn kan lett bli TV-slaver hvis de får anledning til det. Det er viktig å være bevisst på hva barnet ser på TV, og hvor mye tid det tilbringer foran TV skjermen, nettbrett, mobil og andre skjermer hver dag. Unngå programmer og spill som kan gjøre stemningen altfor høy til kvelds, og selvfølgelig også programmer som kan være skremmende og skape engstelse og mareritt hos barnet.