Mange foreldre vil gjerne at barna skal sove litt lenger i helgene, slik at hele familien kan få en rolig start på dagen. Kanskje maser barnet selv om å få være oppe lenger, og da er det lett å gi etter for fristelsen til kanskje å få sove litt lenger selv. Men de fleste barn våkner til samme tid likevel. Og har de fått for lite søvn, kan det gå utover humøret resten av dagen.
– Det vil nok variere noe hvorvidt det lønner seg å la barnet ha en annen døgnrytme i helgene enn det har i ukedagene. Det er ikke sikkert at barna har det så mye morsommere om de får lov til å være våken lengre på kvelden, sier helsesykepleier Elin Asbjørnsen.
Vi har alle kjent på følelsen av å være i underskudd på søvn. Mange sammenligner det med en følelse av jetlag.
– Våkner barnet til samme tid som vanlig selv om det la seg seint kvelden før, kan barnet komme i underskudd på søvn og starter en ny uke med et dårlig utgangspunkt, sier Asbjørnsen.
Har du derimot et barn som klarer å sove litt lenger i helgene, og dermed får den søvnen det trenger, kan det godt få være oppe.
– Som foreldre vil dere kjenne barna deres så godt, at dere vet hva som er best for dem, sier hun.
Allerede fra småbarnsalder mener Asbjørnsen at man kan se antydning til om barnet er A- eller B-menneske.
– Ofte er B-menneskene enklere å ha oppe litt ekstra lenge på kvelden, mens A-menneskene kan slite med å holde seg våken, eller bli overtrøtt om de får være lenger oppe, sier hun.
Problemet for mange er at hverdagen for de fleste er basert på rytmen til A-mennesker. Vi skal tidlig opp for å rekke barnehage og jobb.
– I barnehagen er hverdagen ganske fastlagt – med frokost, samlingsstund, utetid, leketid og hviletid for de minste. Det kan være travelt for barn å henge med i svingene om man ikke er skikkelig uthvilt, sier Asbjørnsen.