– Mageleie gir økt risiko for krybbedød, og risikoen ser ut til å være større jo yngre barnet er, sier Trine Giving Kalstad, fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB).
Er barnet blitt så stort at det selv snur seg over på magen etter at du har lagt det i sengen på rygg, sier hun likevel at du ikke skal bryte inn i barnets søvn.
– Det er riktig at vi anbefaler ryggleie, og det er viktig å øve inn fra dag én. For å forebygge mot krybbedød gir vi de optimale rådene, og så håper vi at foreldre gjør det som er tryggest for barnet ut i fra god kunnskap. Men dersom barnet klarer å snu seg på egen hånd, er barnet det sterkt nok til å ligge slik. De fleste barn som klarer å snu seg rundt, vil også klare å snu hodet dersom de skulle få for lite luft, sier Kalstad.
Også viktig med søvn
Kalstad sier det er nødvendig med tilpasninger av rådene etter hvert som barnet blir eldre, og at det også er viktig at foreldrene får sove.
– Når søvnen forstyrres er det hverken bra for foreldre eller barn. At foreldrene hele tiden må våkne for å snu barnet tilbake er slitsomt, og forstyrrer også barnet, sier hun.
Kalstad forklarer at de aller fleste barn velger å sove på magen når de selv får velge, altså er dette det mest vanlige og det mest naturlige.
– Men risikoen ved mageleie er ikke lenger til stede på samme måten for de eldre spedbarna og for de som har begynt å snu seg selv, som for de som ikke kan snu seg selv, de aller minste, sier hun.
Hun forklarer at eldre spedbarn er sterkere og har da lettere for å søke en stilling der de får bedret pusteforholdene sine.
– Dermed vil eldre barn vanligvis reagere mer hensiktsmessig dersom det blir dårlig luft, sier Kalstad.
– En grunn til at mageleie regnes som en større risiko, er at barn ofte sover mye tyngre, og også i lengre strekk, når de sover på magen. Og det kan øke faren for krybbedød for de minste barna, sier Kalstad.