BabyKrybbedødNår barnet snur seg fra rygg til mage når det skal sove

Når barnet snur seg fra rygg til mage når det skal sove

Bør du snu barnet tilbake, eller er det greit dersom barnet selv snur seg over på magen i løpet av natten? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 154085
Ett av de viktigste rådene for å forebygge krybbedød er å legge babyen på ryggen når den skal sove. Men er det farlig dersom babyen selv snur seg over på magen?

– Mageleie gir økt risiko for krybbedød, og risikoen ser ut til å være større jo yngre barnet er, sier Trine Giving Kalstad, fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB).

Er barnet blitt så stort at det selv snur seg over på magen etter at du har lagt det i sengen på rygg, sier hun likevel at du ikke skal bryte inn i barnets søvn.

– Det er riktig at vi anbefaler ryggleie, og det er viktig å øve inn fra dag én. For å forebygge mot krybbedød gir vi de optimale rådene, og så håper vi at foreldre gjør det som er tryggest for barnet ut i fra god kunnskap. Men dersom barnet klarer å snu seg på egen hånd, er barnet det sterkt nok til å ligge slik. De fleste barn som klarer å snu seg rundt, vil også klare å snu hodet dersom de skulle få for lite luft, sier Kalstad.

Også viktig med søvn
Kalstad sier det er nødvendig med tilpasninger av rådene etter hvert som barnet blir eldre, og at det også er viktig at foreldrene får sove.

– Når søvnen forstyrres er det hverken bra for foreldre eller barn. At foreldrene hele tiden må våkne for å snu barnet tilbake er slitsomt, og forstyrrer også barnet, sier hun.

Kalstad forklarer at de aller fleste barn velger å sove på magen når de selv får velge, altså er dette det mest vanlige og det mest naturlige.
– Men risikoen ved mageleie er ikke lenger til stede på samme måten for de eldre spedbarna og for de som har begynt å snu seg selv, som for de som ikke kan snu seg selv, de aller minste, sier hun.

Hun forklarer at eldre spedbarn er sterkere og har da lettere for å søke en stilling der de får bedret pusteforholdene sine.
– Dermed vil eldre barn vanligvis reagere mer hensiktsmessig dersom det blir dårlig luft, sier Kalstad.

– En grunn til at mageleie regnes som en større risiko, er at barn ofte sover mye tyngre, og også i lengre strekk, når de sover på magen. Og det kan øke faren for krybbedød for de minste barna, sier Kalstad.

Unngå overoppheting
Også overoppheting er risikofaktor med tanke på krybbedød.
– Det er via hodet at barnet kvitter seg med overskuddsvarme. Dersom barnet ligger på magen med hele ansiktet ned i madrassen, vil det bli dårlig luft og barnet kan bli veldig varmt. Med munn og nese ned i madrassen øker risikoen for krybbedød 60 ganger. Dersom halve ansiktet er i madrassen, vil barnet ha noe bedre mulighet til å kvitte seg med overskuddsvarme, sier Kalstad.

– At babyen kvitter seg med overskuddsvarme via hodet er også grunnen til at vi fraråder at babyen skal sove med lue inne, sier Kalstad.

– Noen blir bekymret fordi babyen kan snu seg over til magen, men ikke tilbake til rygg igjen.

– Når barnet er så stort at det kan snu seg over på magen, kan vi ikke lenger styre måten barnet ligger og sover på. Det viktigste foreldre kan gjøre, er å fortsette å legge babyen på ryggen når den skal sove, råder Kalstad.

– Hva med å bruke sovepose til babyen?
– Bruk gjerne sovepose, men vi i LUB går ikke ut med en anbefaling om å bruke sovepose med seler som festes rundt madrassen for å unngå at barnet skal snu seg. Dette er fordi det ikke er noen forskning som sier at det beskytter mot krybbedød, og det kan være risiko forbundet med brukerfeil, sier Kalstad.

Husk disse tre
De tre viktigste faktorene for å forebygge krybbedød er ifølge Kalstad å legge barnet på ryggen i egen seng når det skal sove, unngå overoppheting og unngå røyking.

– Har du sørget for disse tingene, og gir barnet masse omsorg og nærhet, så har du gjort det du kan. 10 barn i året i gjennomsnitt dør i krybbedød. Det er altså sjelden, men 10 barn er 10 barn for mange. Derfor jobber vi for at rådene for å trygge barns sovemiljø når ut til flest mulig, sier Kalstad.

Slik skaper du tryggest mulig sovemiljø for barnet ditt:
– Legg barnet til å sove på ryggen fra fødselen av
– La barnet sove i egen seng på foreldrenes rom
– Røyking bør unngås i svangerskapet i i barnets nærmiljø
– Sørg for gode pusteforhold i senga
– Unngå for varmt sovemiljø
– Sørg for forsvarlig samsoving
– Regelmessig bruk av smokk
– La barnet sove på en fast og ren madrass
– Amme barnet om mulig

Kilde: LUB


Lytt til podcast: Hva er normal søvn for en baby?


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: