Når bør barnet i seng?
Internasjonale retningslinjer oppgir leggetid mellom 18 og 19:30 for barn mellom 15 måneder og 3 år, og mellom 18 og 20 for barn mellom 3 og 6 år. Pallesen mener det ikke finnes én mal som passer for alle, og at man også må forstå barnets biologiske døgnrytme for å finne det ideelle tidspunktet for leggetid for barnet.
– Min erfaring er at dersom barnet våkner flere ganger om natten, og er morgenfugl, bør barnet sove innen klokken 19. Det gjelder for de fleste barn under tre år, sier Naphaug.
Er barnet stuptrøtt på ettermiddagen, mener hun at du kan legge barnet allerede klokken 18. Ofte er det ved barnehagestart at barna er trøtte så tidlig på kvelden. Det er også når barnet er mellom ett og to år Naphaug har inntrykk av at flest sliter med leggingen.
Naphaug mener at foreldre ofte utsetter leggetiden for å få mer tid sammen med barna. Men å skylde på tidsklemma har hun ingenting til overs for, for det er ikke barnas problem at foreldrene er sent hjemme fra jobb.
– Jeg tror tidspunkt for leggetid sklir ut for veldig mange. Resultatet er at alle blir slitne, trøtte og grinete, og får kort lunte, sier hun.
For tidlig i seng?
Men Pallesen forteller også at en ny studie viste at noen foreldre legger barnet for tidlig.
– En del av leggeproblemene skyldes at foreldrene legger barna feil i forhold til deres biologiske døgnrytme. Hvis barnet har problemer med å sovne på kvelden, kan det hende foreldrene har lagt det for tidlig. Her gjelder det å tolke barnets signaler, sier han.
Her er Pallesen og Naphaugs beste søvntips:
- Lag gode rutiner – og hold dem!
- 20 minutters hyggelig aktivitet med en voksen før innsovning er nok
- Unngå at barnet blir overtrøtt!
- Lær barnet å sovne inn alene
- Lær barnet å sovne alene – uten en voksen på samme rom
- Legg barnet på samme tid hele uken
- La barnet stå opp på samme tid hele uken (ikke sove mer enn 1 time lengre i helgen, selv om du kunne tenke deg det selv)
- Sørg for mye dagslys på dagen, og skjerm barnet fra dagslys på kvelden i sommerhalvåret (gjelder særlig b-menneskene)
- Ro ned den siste timen før leggetid
- Unngå herje-lek tett opp mot leggetid
- Begrens skjermtiden mot leggetid, og hold elektroniske duppeditter unna soverommet
- Unngå å la barnet sove i foreldresengen
- Våkner barnet på natten, trøst det i egen seng (eventuelt følg det tilbake i egen seng og trøst det der) og gå fra det når det har roet seg
- La barnet få bestemme noe som ikke betyr noe for deg – for eksempel hvilken bok dere skal lese
Det er mulig å skyve på barnets døgnrytme, men da må det gjøres gradvis.
– Det nytter lite å tviholde på en leggetid to timer før barnet pleier å sovne i håp om at det skal sovne tidligere. Da er det bedre å legge det nærmere vanlig innsovningstidspunkt, og så legge det et kvarter tidligere hver dag for å forskyve døgnrytmen, råder han.
Kutte soving på dagen?
Barn under tre år sover gjerne fortsatt på dagtid. Mange tror å kutte luren på dagen vil gjøre barna trøttere på kvelden, og dermed gjøre leggingen enklere. Men dét mener Pallesen ikke er lurt.
– Vi voksne tenker gjerne at om vi sover mindre, blir vi trøttere. Men det gjelder ikke for barn. Å kutte dagsovingen før barnet er klart for det, kan gi både mindre og dårligere søvn, sier han.
Naphaug er enig i at mange foreldre ofte er litt for ivrige etter å kutte dagsovingen. Hun har heller tro på å passe på at det går lang nok tid mellom dagsoving og leggetiden.
– Er barnet trøtt på dagtid, må det jo få sove i barnehagen. Det er bedre dét enn at det sovner på vei hjem. Slike powernaps på ettermiddagen bør unngås, sier hun.
Lettere å forebygge søvnproblemer enn å behandle dem
Gode leggerutiner fra barnet er 3-6 måneder gamle gir et godt utgangspunkt, og reduserer risikoen for søvnproblemer. Men det er mange feller man som foreldre kan gå i. For eksempel å sitte inne hos barnet til det sovner, mate det i søvn eller la barnet sove i foreldresengen. Barns søvn er også et emne med steile fronter, slik Pallesen opplever det.
– Vi mener at det er viktig at barn lærer å sovne selv. Gjerne fra 3-6-månedersalderen. Men det er aldri for seint å snu på en vane. Vi gir ikke rådet for å være slemme, men for at barnet skal lære å sovne selv. Hvis barnet er vant med å sovne i foreldrenes armer, eller med mat i munnen, vil det assosiere innsovning med disse tingene, og krever dem for å sovne igjen – både på kvelden og hvis det våkner på natten, sier han.
Vær konsekvent!
Det viktigste rådet har du sikkert hørt før – det gjelder å være tydelig og konsekvent. Å ha faste rutiner, og holde seg til dem.
– Det er viktig med positive rutiner og ro før leggetid. Men foreldrene må ha regien, for barn forvalter ikke alltid sine behov på en god måte. Det er de voksne som må ta avgjørelsene. Det betyr at foreldrene også må håndheve reglene de har satt – for eksempel at barnet ikke skal sove i foreldrenes seng. Man trenger ikke å være rigid, og unntak er ok. Men gir du etter for ofte, sklir det jo ut, sier han.
Når leggingen går i stå
Det hender at alt går litt i stå når barnet skal legge seg. Da gjelder det å være forståelsesfull, trøste og snakke rolig til barnet. Men vær tydelig på at nå er det leggetid. Kanskje kan dere gjøre noe gøy i morgen? Bruk de samme teknikkene du ellers bruker for å roe barnet.
For mange valg og muligheter
Så hva bør kveldsrutinene inneholde, bortsett fra den naturlige turen innom badet? Naphaug mener mange barn i dag får et altfor stort tilbud om stimuli og service i leggesituasjonen.
– De bør ikke både se på barne-tv, bli lest for og sunget for. Velg én av tingene! Eldre barn kan gjerne få velge selv, men kutt ned på tilbudssiden, råder hun.
Naphaug har også tro på å gjøre avtaler med barnet. Pallesen sier det er ekstra viktig når man skal gjøre endringer. Som for eksempel kutte ned på antallet bøker som skal leses på sengekanten. Men forvent protester – de fleste barn har en Albert Åberg i seg som ”skal bare” etter hvert som de blir eldre. Da gjelder det å være tydelig – både for egen del, og for barnets del.
– Først i skolealder kan man begynne å sjonglere litt med leggerutinene, og da kan jo de fleste barn også klokken! Før den tid trenger barna faste rutiner og struktur. Gi tydelige beskjeder – for eksempel at om ti minutter skal vi gå på badet. Det er viktig å unngå overraskelser ved leggetid, avslutter Naphaug.
Lytt til podcast om søvn: