BabySøvnSå mye søvn trenger barnet ditt

Så mye søvn trenger barnet ditt

Sov godt, lille venn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen og Janet Molde Hollund 250079
Hvor mye søvn trenger egentlig den lille, og når bør barnet legges på kvelden? For ja, faste leggetider har noe å si, og hjelper barnet å finne og bevare en god døgnrytme.

Nyfødte sover ofte mye, og har tilsynelatende ingen døgnrytme. Etter hvert etableres en opplevelse av dag og natt. Du som forelder kan hjelpe barnet inn i en god døgnrytme ved å være konsekvent med leggetid, og følge barnets utspill.

Sleep Sisters har utarbeidet en guide for hvor mye søvn barn trenger, og tegn på at barnet ikke får nok søvn. Den brukes også i Norge av Norsk helseinformatikk.

Så mye bør barnet ditt sove:

Nyfødt:

Babyen trenger 15-18 timer søvn i døgnet.
Leggetid: Ikke fastsatt ennå.
Før barnet har en døgnrytme, sover de vanligvis i korte perioder på 2–4 timer både natt og dag.

1–4 måneder:

Babyen trenger 14-15 timer søvn i døgnet.
Babyen bør legges mellom kl. 20 og 23.
Barnet er under utvikling og spiser som regel fortsatt på natten. Ved fire måneders alder flyttes leggetiden til tidligere på kvelden.

4–8 måneder:

Babyen trenger 14-15 timer søvn i døgnet.
Babyen bør legges mellom kl. 17:30 og 19:30.
Barnet begynner å få en døgnrytme. Faste hviler på dagen (ideelt sett rundt kl. 9, 12 og 15) og en tidligere leggetid, hjelper barnet å få den søvnen det trenger i en viktig utviklingsfase. Hvis barnet sover mindre på dagen, kan leggetiden med fordel være tidligere.

8–10 måneder:

Babyen trenger 12-15 timer søvn i døgnet.
Babyen bør legges mellom kl. 17:30 og 19:30.
Noen barn kutter i denne alderen ned til to hviler på dagen (helst kl. 9 og 13). Leggetid bør være senest 3,5 time etter at barnet våkner fra den siste hvilen. I en overgangsfase kan det hende at barnet trenger tidligere leggetid for å kompensere for den tredje hvilen som kuttes.

10–15 måneder:
Barnet trenger 12-14 timer søvn i døgnet.
Barnet bør legges mellom kl. 18 og 19:30.
Noen barn kutter ned til bare én hvil i denne alderen, og da må leggetiden flyttes til tidligere på kvelden i en overgangsfase. Leggetiden bør være senest 4 timer etter at barnet våkner fra  (den siste) hvilen sin.

15 måneder – tre år:

Barnet trenger 12-14 timer søvn i døgnet.
Barnet bør legges mellom kl. 18 og 19:30.
I denne alderen fases gjerne soving på dagen ut. Tidligere leggetid kan hjelpe i overgangsfasen.

3–6 år:

Barnet trenger 11-13 timer søvn i døgnet.
Barnet bør legges mellom kl. 18 og 20.
De fleste barn har sluttet å sove på dagen i denne alderen. Når barnet slutter å sove på dagen, trenger det noe mer søvn på natten. Tilpass derfor leggetiden.

Fire vanlige følger av for sen leggetid:

1. Barnet har problemer med å sovne på kvelden:

Barnets hormonproduksjon endres i løpet av døgnet, og på kvelden oppstår et såkalt "søvnvindu" hvor alt ligger til rette for at barnet enkelt kan sovne. Hvis ikke leggetiden faller innenfor vinduet, kan det være vanskeligere å få barnet til å sovne. Derimot kan barnet se ut til å ha fått ny energi ("a second wind").

2. Barnet våkner opp på nettene:
Hvis barnet har sovnet for sent, vil hormonproduksjonen (kortisol) før leggetid gjøre søvnen dårligere, slik at barnet enklere våkner opp i løpet av natten.

3. Barnet våkner fryktelig tidlig:

I motsetning til hva mange tror, vil for sen leggetid ofte føre til tidligere morgener. Det er nok mye sant i ordtaket om at søvn avler søvn.

4. For lite søvn samlet sett:

Forskning viser at barn som legger seg sent sover mindre samlet sett. De henter ikke søvnen inn på morgenen eller i løpet av dagen.

Nok søvn er viktig på mange vis. En studie gjort av American Academy of Sleep Medicine viser at barn sover bedre når de har en fast rutine for leggetid.

Gode leggerutiner fører til:

– tidligere leggetid
– mindre tid i sengen før barnet sovner
– barnet våkner sjeldere på natten
– barnet sover lenger
– færre søvnproblemer
– mindre atferdsproblemer på dagtid

En god leggerutine legger til rette for god søvn. Under finner du Family Sleep Institutes tips til hvordan.

Slik skaper du en god leggerutine:

– Tilby barnet ditt et rolig, mørkt plass å sove – både på natten og på dagtid.
– Sørg for at tiden før leggetid er rolig og uten for mye stimuli.
– Unngå mye lyd, spenning og aktivitet like før leggetid.
– Hold på de samme rutinene uansett når på døgnet barnet skal sove.
– Etter hvert som barnet blir større, bevar de gode rutinene rundt leggetiden, og fortsett å oppmuntre til gode søvnvaner.


Slik skaper du et trygt sovemiljø for barnet ditt:

1. Alltid legg babyen til å sove på ryggen (i hvert fall fram til barnet er 1 år). Dersom barnet ditt klarer å rulle over på magen og tilbake på egen hånd, trenger du ikke å snu barnet tilbake på rygg. Flytt barn som sovner i bilstol, vippestol eller lignende over i seng eller vogn hvor barnet kan ligge flatt.

2. La barnet ligge på et fast underlag. Velg en fast madrass som oppfyller kravene (de aller fleste nyere madrasser gjør det), og pass på at den er tilpasset sengen /vuggen/vognen. Bruk laken som passer til madrassens størrelse, og sørg for at det ikke glir av.

3. Ha sengen fri fra løse deler som kosedyr, leker, sengekant, tepper, putter og lignende for å unngå at barnet får det over seg og bli overopphetet, setter seg fast i tingene eller blir kvalt. Dette gjelder særlig det første året.

4. Del rom, men ikke seng. Studier viser at det er tryggest for små barn å dele soverom med foreldrene, men helst ikke sove i samme seng. Ammer du i sengen på kvelden/natten, bør barnet legges over i egen seng etterpå. Dersom du ønsker å samsove med barnet ditt, er det egne regler som gjelder.

5. Ikke la barnet bli for varmt. Romtemperaturen der barnet skal sove bør være litt lavere enn ellers huset. Rundt 18-20 grader er anbefalt. En god tommelfingerregel er å kle barnet i ett ekstra lag enn det du som voksen ville ha valgt. Ikke dekk til barnets hode med kosekluter eller lignende. Bruk nattpose eller dyne.

6. Bruk smokk. Studier har vist at bruk av smokk kan redusere risikoen for krybbedød. Mange barn sovner også fortere ved bruk av smokk. Bruken bør likevel begrenses til soving.

Andre ting som kan hjelpe er rolige, dempede farger i rommet, å unngå for mye pynt på veggene, å bruke lystette gardiner og lydmaskin med hvit lyd.

Kilde: Family Sleep Institute

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: