– Leggetiden for barn varierer i stor grad, avhengig av når barnet står opp på morgenen. Noen barn trenger også mer søvn enn andre, og trenger dermed å legge seg tidligere. Leggetid og søvnbehov har også sammenheng med aktiviteter barnet har vært med på i løpet av dagen. Et barn som har lekt rolig inne hele dagen, vil kanskje være mindre trett enn et barn som har vært i aktivitet utendørs, forklarer helsesykepleier Elin Asbjørnsen.
Barn under skolealder trenger ofte 12 timer søvn om natten om de ikke sover på dagtid lenger. Står barnet opp sju, bør det altså helst i seng klokka sju kvelden i forveien. For noen går dette greit og barnet sovner nesten før det har lagt hodet på puta, for andre kan leggetiden bli en utfordring.
– For mye og for lite stimuli kan virke inn på søvnbehovet. Et barn som er overstimulert, kan ha vansker med å falle til ro på kvelden. Et barn som har fått for lite stimuli, kan være lite tilfreds, og dette kan også gjøre leggetiden vanskelig, sier hun.
Aktive barn kan også ha behov for hjelp til å trappe ned aktivitetsnivået i god tid før leggetid. Om barnet er A- eller B-menneske vil også kunne påvirke hvor enkelt det er å få småen i seng.
Les også:
Faste rutiner
Det kan være vanskelig å holde på rutinene når to-tre-åringen med nyoppdaget vilje gjør alt han kan for å unngå leggetid. Eller fire-fem-åringen kommer på tusen unnskyldninger for å drøye leggetiden lengst mulig. Hvem av oss har vel aldri hørt «Jeg er tørst…» eller «Jeg skal bare leke ferdig først»?
– Da er det viktig at leggesituasjonen er foreldrestyrt. Om du har noenlunde faste rutiner hver kveld, blir det også forutsigbart for barnet hva som kommer til å skje. Dette kan gjøre barnet bedre i stand til å forberede seg på leggingen selv, og bidrar også til økt trygghet. Uten gode rutiner, kan leggingen flyte ut og det er ingen tjent med, sier Asbjørnsen.
Leggerutinene endrer seg noe etter som barnet blir eldre, men Asbjørnsen mener barn trenger hjelp til kveldsstell og legging godt opp i skolealder.
– Det kommer jo an på hvor selvstendig barnet ditt er, og hva dere begge er mest komfortable med. Men hjelp til tannpuss og god nattaklem er et minimum for hva foreldre bør bidra med i hvert fall til barnet er ti år gammelt, sier hun.