BabyStellBabyen har ikke bæsjet på en uke!

Babyen har ikke bæsjet på en uke!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 32324
Dersom det går lang tid mellom hver bæsjebleie, er det forskjell på babyer som blir ammet og babyer som får morsmelkerstatning.

Babyer som fullammes
Dersom mor fullammer, vil spedbarn opp til fire ukers alder bæsje flere ganger hver dag. Fra fire til seks ukers alder skjer det en forandring, og avføringen vil nå komme sjeldnere. Det kan gå opp mot to uker, og i noen tilfeller inntil tre, mellom hver gang barnet bæsjer – og det er helt normalt.

Noen opplever at barnet blir urolig en stund før avføringen kommer, og når den kommer, kommer den gjerne i store mengder. Det er ikke uvanlig med eksplosjonsbleier hvor alt blir vått, gjerne oppover babyens rygg. For selv om avføringen kommer sjelden, er ikke avføringen hard.

Et barn som blir fullammet vil sjelden få forstoppelse fordi morsmelken fordøyes lett. Brysternærte babyer har flere nyttige bakterier i tykktarmen som er i stand til å bryte ned noen av de ellers tungtfordøyelige proteinene i melken. Det gjør at avføringen blir mykere, og det blir lettere for barnet å tømme seg. Babyer som ammes har også større mengder av hormonet motilin, som stimulerer tarmbevegelsene.

Babyer som får morsmelkerstatning
Babyer som får morsmelkerstatning bør ha bæsjebleie hver dag for å unngå forstoppelse. Flaskeernærte barn lider oftere av forstoppelse enn barn som bare ammes, fordi morsmelkerstatningen kan være vanskeligere for barnet å fordøye. Dersom barnet ser ut til å ha smerter og er tregt i magen, er det mange som prøver å ha litt maltekstrakt i morsmelkerstatningen. Det virker ved å holde tilbake vann i tarmen. Er barnet minst fire måneder gammelt, går det også an å gi barnet sviskepuré eller sviskesaft.

Dersom ikke noe av dette virker, går det også an å gi babyen et mykgjørende avføringsmiddel som laktulose. Men det er viktig å understreke at du ikke bør starte med avførende midler uten først å kontakte lege eller helsestasjon. Hos spedbarn anbefales 5 til 15 ml per døgn, og det doseres i forhold til hvor godt middelet hjelper.

Kilder:
Helsesykepleier Synnøve Dybvik
Norsk helseinformatikk,
nhi.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: