Forbrukerrådet publiserte 15. juni test av årets solkremer. De testet 45 solkremer – 13 til barn og 32 til voksne. Bare 8 oppfylte alle kravene. Lenger nede i artikkelen kan du se hvilke kom kom best og dårligst ut.
– Vi har utvidet testen til å måle både effekten på kropp og klode. Det vil si at vi både ser på om kremene inneholder hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer, og hvordan innholdet kan påvirke miljøet. Det er bekymringsfullt at flere barnesolkremer slår ut på rødt, det vil si flere uønskede stoffer, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.
Hun sier at det i dag er fullt mulig å lage gode solkremer som oppfyller kravene, og mener produsentene ikke har noen unnskylding for å levere under dagens krav.
– Det er jo barna det er viktigst å smøre riktig. De er mer sensitive, og effekten på dem er større, sier Flesland.
Les også: Hvordan smøre solkrem på et lite barn
Har du testtaperne? Kast dem og kjøp nytt!
En skulle kanskje tro at du solkremene du kjøper burde holde en viss standard, men det er dessverre ikke virkeligheten. Flesland er skuffet over at butikker tar inn varer de vet ikke holder mål.
– Hadde jeg kjøpt solkremene til barn som kom dårligst ut i testen, ville jeg nok kastet dem og kjøpt nytt. Det er naturligvis opp til hver enkelt, men jeg hadde tenkt meg om to ganger før jeg hadde smurt disse på barn eller gravide, sier hun.
Det er Korres Sunscreen emulsion for kids SPF 50 som kommer dårligst ut i test.
– Vi vil ikke finne stoffer som kan være med på å utgjøre en risiko for helsen i et produkt som skal smøres på barnehud, og derfor er dette testens store taper, sier Flesland.
Slike stoffer finnes dessverre fortsatt i en del produkter som brukes til barn, og den samlede bruken kan utgjøre en risiko selv i ørsmå mengder. På nettsidene sine skriver Frobrukerrådet at de i samråd med FN og WHO anbefale å unngå produkter med hormonforstyrrende stoffer der det finnes trygge alternativer.
Les også: Slik unngår du forgiftninger i sommer
Du kan påvirke solkremsalget
Ansvaret for gode solkremer mener Flesland i stor grad ligger på produsentene og butikkene. Men du som forbruker har også makt som hun oppfordrer deg til å bruke.
– Mitt inntrykk er at småbarnsforeldre er bevisste når de kjøper solkrem til barna sine. Det ser vi på tidligere års tester – at salget går ned for de solkremene som kommer dårligst ut i test. Og det er veldig viktig at vi fortsetter med. For da presser vi produsentene til å fjerne uønskede stoffer fra solkremene – særlig for barn, som er mest utsatte, sier Flesland.