Brennkopper

Det er ikke uvanlig at det oppstår brennkopper i sårene ved vannkopper. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karine Næss Frafjord & Kjersti Lundemo 16082
Når du først har fått brennkopper i hus, kan de være vanskelige å bli kvitt. Brennkopper er svært smittsomt, men mye er gjort med god håndhygiene.

Brennkopper er en overflatisk betennelse i huden, og en av de vanligste hudinfeksjoner hos barn. Brennkopper kan vise seg hvor som helst på kroppen, men begynner ofte i små rifter eller sår ved munnen. Sykdommen gir sår med gulaktig skorpe som det kan renne væske fra. Det finnes også en type brennkopper som gir væskefylte blemmer.

– Sykdommen forårsakes av bakteriene streptokokker eller stafylokokker, eller begge, og trenger inn gjennom små sår eller rifter i huden. Da blir det, en lokal hudinfeksjon, sier spesialist i allmennmedisin, Ivar Halvorsen.

Symptomer
De første symptomene er et rødt område eller sår med blemmer. Blemmene vil etter hvert sprekke og bli åpne sår. Når sårflaten tørker, danner det seg skorper. Sårene er ikke vonde, men de kan klø. Brennkopper oppstår helst på utildekkede hudområder som ansikt, hodebunn og hender.

To typer brennkopper
De to typene er bulløs og ikke-bulløs:
– Den ikke-bulløse formen er vanligst. Den begynner med små sår eller små blemmer som sprekker og får skorpe.
– Den bulløse formen kjennetegnes ved større blemmer som lett sprekker. Dette er langt sjeldnere og rammer hovedsakelig spedbarn.

Kilde: helsenorge.no


Stor smittefare

Brennkropper smitter ved at sårvæske (som kan inneholde store mengder bakterier) overføres til andre hudområder ved hudkontakt eller via gjenstander, for eksempel via håndklær, så lenge det er åpne sår. Hold derfor barnet hjemme til sårene har tørket inn.

– Mange småbarnsfamilier sliter med brennkopper. Når man først har fått bakteriene i hus, kan de være vanskelige å bli kvitt. Da er det viktig å sette inn effektive tiltak mot bakteriene, sier Halvorsen.

God hygiene er viktig

Og det er vanligvis enkel behandling som skal til. God hygiene er svært viktig for å forhindre at smitten sprer seg. Smitte kan skje både gjennom tett hudkontakt eller via andre gjenstander. Leker, vaskekluter, håndklær og putevar bør også vaskes og skiftes hyppig under et utbrudd av brennkopper. Den som er rammet, bør bruke egne håndklær, kluter og sengetøy.

– Hendene er i sentrum når smitten flytter seg. Derfor er det viktig å drepe bakteriene ved å vaske hendene ofte. Såp hendene helt inn, anbefaler Halvorsen.

Man bør også være spesielt oppmerksom på å rengjøre godt under neglene og i nesebor. Her har bakteriene en tendens til å hope seg opp.
– Klipp også fingerneglene helt ned og smør gjerne sårkrem under neglekanten. Jeg anbefaler også å bruke en Q-tips med sårsalve og smøre i barnets nesebor for å forhindre smitte, sier Halvorsen.


Slik behandler du sårene

Dersom du er mildt rammet – har få og små brennkopper på avgrenset område:
– Fjern skorper og vask rammet hud med såpe og vann to ganger daglig
– Eventuelt klorheksidinvask av huden som er rammet hos større barn og voksne
– Dekk til huden som er rammet med tørre kompresser

Dersom du er moderat rammet – har flere brennkopper på et avgrenset område:
– Samme behandling som de som er mildt rammet, og i tillegg hydrogenperoksidkrem

Dersom brennkoppene er utbredt – du har flere brennkopper på ulike steder på kroppen, eventuelt bulløse brennkopper:
– Som de som er moderat rammet, i tillegg til antibiotika

Kilde: Helsedirektoratet

Antibiotika

Antibiotikabehandling er sjelden nødvendig. Som det står i avsnittet over, prøver man å unngå antibiotika til de som er mildt eller moderat rammet.

Men en god sårsalve som fåes reseptfritt på apoteket kan hjelpe i behandlingen. Et eksempel er Bacimycin.

Når bør du oppsøke lege
Dersom en mistenker brennkopper, bør lege kontaktes. Legen vil gi råd om hvordan man skal forholde seg og gi nødvendig behandlingen.

Når kan barnet gå i barnehagen
Barnet må holdes hjemme til brennkoppene er under kontroll, slik at smitte ikke spres til andre barn. Dersom brennkoppene er tørre og dekkes med plaster, vil de ikke smitte. Da er det greit å gå i barnehage.

Helsenorge.no
Norsk helseinformatikk – nhi.no
Folkehelseinstituttet, fhi.no
Helsedirektoratet

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: