BabySykdom og symptomerDen femte barnesykdom

Den femte barnesykdom

Sykdommen starter ofte med snue, muskelverk og halsvondt. Etter noen dager kommer utslettet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Synne Borge Foss 57598
Den femte barnesykdom er en vanlig virusinfeksjon hos barn. De fleste får den i 3-10 års alderen. Sykdommen kommer i flere faser, noe som kan virke forvirrende på foreldrene. Sykdommen er ikke farlig for barn, men kan være det for gravide.

Den femte barnesykdom er en vanlig sykdom barn ofte får i ung alder. Sykdommen gir livslang immunitet.

– Viruset skyldes et parvovirus og smitter via dråper som oppstår i luften ved hosting og nysing, sier lege Kari Løvendahl Mogstad.

Symptomer
Det begynner ofte med snue, muskelverk og halsvondt. Deretter vil det komme et utslett etter noen dager. Dette starter ofte i ansikt og rundt munnen, før det går over til resten av kroppen. Noen kan også få leddsmerter.

– Utslettet ser gjerne ut som røde prikker og kan både være nuppete, men også flatt. Utslettet varer lenger enn ved fjerde barnesykdom, det brer seg mer utover og flyter mer sammen, sier Løvendahl Mogstad.

Les også:

Smitte
Det er usikkert hvor lett sykdommen smitter, men det kan være lurt å ta noen forholdsregler.

– Vi tror det kan smitte også før utslettet bryter ut, sier Løvendahl Mogstad. Ifølge fhi.no er inkubasjonstiden på 4-21 dager.

Ifølge nhi.no er sykdommen smittsom i uken før utslettet opptrer. Når utslettet kommer, er ikke vedkommende lenger smittsom – og behøver ikke å isoleres.

Hvordan forhindre smitte?

– God håndhygiene er veldig viktig, sier Løvendahl Mogstad.

Noen grupper er det farligere for å bli smittet med den femte barnesykdom. Dette gjelder særlig gravide.

– Spesielt viktig er det for gravide som jobber med små barn, å ha en god forebyggende atferd, sier Løvendahl Mogstad.

Dersom man omgås gravide og har et barn med den femte barnesykdom bør den gravide orienteres. Les mer nederst i artikkelen.

Behandling
Det er viktig å la barnet få nok søvn og hvile og gi det tilstrekkelig med drikke. Febernedsettende kan gis ved høy feber eller smerter.

Det er viktig å være klar over at sykdommen kan vare en stund. Særlig utslettet kan vare i opptil flere uker, og det kan komme og gå. Noen ganger over måneder.

– Men dette er stort sett helt ufarlig for barn! beroliger Løvendahl Mogstad.

Bør barnet være hjemme?
Barn bør være hjemme dersom allmenntilstanden er redusert og de har feber. Det trengs da ekstra med hvile.

– Det er viktig å la barnet styre selv når det trenger hvile, sier Løvendahl Mogstad.

Ifølge nhi.no kan barna gå i barnehage eller hos dagmamma når de er feberfri, selv om de har utslett.

Kan være farlig for gravide

Det er viktig å være ekstra forsiktig som gravid med å omgås barn med den femte barnesykdom. Fosteret kan bli smittet og sykt.

– Viruset kan angripe fosteret og dermed bli sykt. Det er heldigvis liten risiko for at gravide smittes, og selv hos dem som blir smittet, går det oftest helt fint med fosteret. Men det er allikevel viktig å bli sjekket dersom man mistenker smitte og er gravid. Fosteret kan få surstoffmangel på grunn av anemitilstand, og det kan bli nødvendig med behandling i sjeldne tilfeller, sier Løvendahl Mogstad.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Jentenavn på J

De mest vanlige jentenavnene som begynner på J er: Julie, Jorunn, Jenny, Janne, Johanne, Julia, Jeanette, June, Johanna, Josefine, Jorun, Jane, Jannicke, Joanna, Judith, Jessica De...