BabyFeber

Feber

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Kjersti Lundemo 14349 Sist oppdatert 26.01.11
Feber er en av kroppens forsvarsmekanismer. Det er ingen direkte sammenheng mellom febergraden og sykdommens alvorlighet derfor må vi også følge med på hvilke andre symptomer som opptrer sammen med feberen.

Feber vil si at kroppstemperaturen er høyere enn vanlig. Normal temperatur hos små barn varierer vanligvis mellom 36,5 og 37,5 grader, og stiger den til over 37,5 grader, regnes det som feber. Vær imidlertid klar over at noen barn har større temperatursvingninger enn dette uten å være syke.

Høy feber betyr ikke nødvendigvis alvorlig sykdom
Økt temperatur er en forsvarsmekanisme kroppen tar i bruk for å bekjempe bakterier og virus. Uskyldige virusinfeksjoner kan begynne på samme måte som svært alvorlige infeksjoner, og det er ingen direkte sammenheng mellom graden av feber og hvor alvorlig sykdommen er.

Derfor er det viktig å følge med på andre symptomer og tegn som sier noe om allmenntilstanden: Er barnet slapt? Har det lyst på mat og drikke? Har det smerter i mage, rygg, nakke eller hode? Er huden kald, blek eller blå, eller har det kommet utslett? Er det lett å få kontakt med barnet? Vil barnet helst bare sove? Er barnet sensitivt for lys? Svarene på slike spørsmål vil gi deg (og legen) en pekepinn på hvor alvorlig barnets tilstand er.

Diffuse og konkrete febersymptom
Det er ofte diffuse symptomer hos barnet som får foreldrene til å tenke på feber. De fleste kjenner på barnets panne når barnet blir matt/ blank i øynene, er slapt og varmt eller generelt viser tegn på redusert allmenntilstand. Et konkret febersymptom kan være frostanfall når feberen stiger. Andre symptomer er avhengig av hva som er årsaken til feberen. Hos små barn dreier det seg ofte om forkjølelse, vondt i halsen eller vondt i ørene.

Hva kan jeg gjøre?
Hvis barnet ikke har noen andre symptomer, er det ikke nødvendig med noen spesiell behandling. Sørg for at barnet har det så behagelig som mulig. Pass på at det ikke blir for varmt, kle av det om nødvendig. Husk å gi rikelig med drikke, barnet mister mer væske enn vanlig på grunn av feberen. Ha det kjølig i rommet. Du kan eventuelt vaske barnet med en klut fuktet med kaldt vann.

Hvis barnet har ubehag av feberen, kan du gi et febernedsettende middel. Det vil i tillegg virke smertestillende hvis barnet har vondt i hals, ører eller muskler. Bruk imidlertid ikke slik medisin i mer enn 3–4 dager uten samråd med lege.

Febernedsettende
Hvis febernedsettende medikamenter har god effekt på barnet, betyr det som regel at det ikke er noen alvorlig infeksjon som er årsak til feberen. Hvis du derimot ser at medisinen ikke har noen særlig effekt på feber eller allmenntilstand, kan det tyde på en mer alvorlig infeksjonssykdom.

Hva slags medisin kan jeg gi?
Paracetamol stikkpiller eller flytende mikstur kan gis som febernedsettende middel til barn. Riktig dosering finner du på pakken eller i pakningsvedlegget. Midler med acetylsalisylsyre anbefales ikke lenger til barn på grunn av fare for alvorlige bivirkninger.

Bør barnet holde sengen når det har feber ?
Barnet kan selv velge om det vil holde sengen eller ikke. Hvis det orker det, kan det godt være oppe. Barnet bør imidlertid ikke gå ut med feber.

Når bør jeg kontakte lege?
Hvis barnets allmenntilstand er god, tyder det på at barnet ikke er alvorlig sykt, og du kan godt vente 2–3 dager før du kontakter lege. Hvis barnet er i dårlig form, bør du ta kontakt med lege.

Hvordan måles temperaturen?
Det finnes flere typer termometer som kan brukes for barn.

Digitalt termometer: Det beste og mest nøyaktige er å måle temperaturen med et digitalt termometer i endetarmen. Ikke kvi deg for å gjøre dette selv om barnet er utålmodig eller i dårlig form, det er viktig at barnet venner seg til at det er slik febermåling foregår.

Mål i endetarmen
Det beste og mest nøyaktige er å måle temperaturen med et digitalt termometer i endetarmen.

Husk at termometeret må rengjøres grundig etter bruk. Det finnes engangshylser som kan brukes på termometeret ved febermåling. Å bruke et digitalt termometer i armhulen og legge til 0,5 grader anbefales ikke. Resultatet blir for unøyaktig. Forskjellen mellom temperaturen i armhulen og endetarmen varierer mye fra barn til barn, slik at det er umulig å vite hvor mye man skal legge til.

Febermåling i munnen
Å måle i munnen, med termometeret under tungen og munnen helt lukket, er en god metode. Legg til 0,5 grader.

Øretermometer
Et øretermometer er svært nøyaktig hvis målingen blir gjort riktig, men det kan være vanskelig, og det er derfor en ganske stor risiko for feil. Mange foretrekker likevel dette termometeret fordi det gir mindre ubehag for barnet enn å måle i endetarmen, og fordi det går raskere. De fleste sykehus som har prosedyrer for temperaturmåling, anbefaler IKKE øretermometer fordi resultatet kan skille for mye fra temperaturen målt i endetarmen.

Pannetermometer
Et pannetermometer er også lettvint, men resultatene blir for unøyaktige.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: