BabySykdom og symptomerJeg har vondt i magen!

Jeg har vondt i magen!

Hvordan skal man vite om det er alvorlig? Lege Hanne May Hetland gir råd. Ill.foto: iStock
Av Maren Eriksen 9959 Sist oppdatert 30.01.12
Vondt i magen er en av de vanligste klagene for et førskolebarn, men ifølge lege Hanne May Helvig Hetland går det som regel over av seg selv. Hun råder til å se det litt an så lenge det ikke virker akutt.

– Når et barn klager over vondt i magen, er det stort sett ingenting. Her gjelder å ha litt is i magen og se det litt an, sier lege Hanne May Hetland ved Hanadalen legesenter.

Hun sier at magevondt like gjerne kan være vondt et annet sted i kroppen, en samtalestarter eller en måte å få oppmerksomhet fra foreldrene på.

Les også:

– Ofte hjelper det godt med en prat og en brødskive, sier Hanne May.

Spesielt på morgenkvisten når barnet selv mener det er for sykt til å gå i barnehagen, mener Hanne May foreldrene trygt kan ta det med ro.

Ta alltid akutte smerter på alvor
Hvis barnet har tydelige smerter i magen, sammen med nedsatt allmenntilstand og feber, bør man tenke på å kontakte lege. Nedsatt allmenntilstand og store smerter bør få alarmklokkene til å ringe, og ved mistanke om blindtarmbetennelse skal barnet til lege med én gang.


Noen barn kan også få akutte magesmerter og løs mage etter inntak av rene melkeprodukter, og legen vil gjerne mistenke laktoseintoleranse. Tilstanden er sjelden og graden kan variere. Ved laktoseintoleranse gjelder det å prøve seg fram, men være oppmerksom på at det er summen av melkeprodukter som avgjør. Noen barn tåler for eksempel litt is greit, men kan ikke drikke ren melk.

Det finnes andre sykdommer med intoleranse for enkelte matvarer så som eggallergi eller glutenintoleranse (cøliaki), men dette er forholdsvis sjeldne sykdommer hos barn.

Les også:

Dehydrerte barn skal til legen
Stort sett alle barn opplever en eller flere ganger å få omgangssyke, og selv om det kan virke dramatisk for barn og foreldre, er det sjelden grunn til bekymring. Lege Hanne May fraråder å ta barnet med til legen hvis det har denne sykdommen.

– Omgangssyke er utrolig smittsomt, og det er lite vi kan gjøre. Er du bekymret, kan gode råd over telefonen være vel så bra som en tur til legen. Det viktigste er å forebygge dehydrering. Hvis du tror barnet ditt er dehydrert, bør du likevel ringe legen og kanskje komme inn, sier Hanne May.

Et omgangssykt barn kan være slapt, trøtt og ha feber, mens andre barn er som vanlig mellom spybygene eller toalettbesøkene. Det viktigste rådet ved omgangssyke er å sørge for at barnet får i seg nok væske. Er matlysten liten, behøver man ikke å stresse med å få mat i barnet. Omgangssyke går ofte fort over, og en dag uten mat går for de fleste helt fint. Men uten væske kan barnet bli dehydrert.

– Ikke gi barnet mye å drikke om gangen, det kan bare forverre og provosere fram nye runder med oppkast, og da ender man i minus på væske. Prøv heller å gi barnet en skje drikke hvert femte minutt. Da er sjansene større for at barnet holder på væsken, sier hun.

Lytt til podcast om omgangssyke her:

Mye er normalt
Barn bør ha avføring hver dag eller annenhver dag. Men utover det er det mye som er normalt. Mange veksler i perioder mellom løs og hard mage uten at det er grunn til bekymring, og noen ganger har barn mer luft i magen på samme måte som hos oss voksne. Hanne May mener at foreldre trygt kan se formen litt an hvis barnets allmenntilstand er bra. Som regel går det seg til etter noen dager.

En del mennesker har irritabel tarmsyndrom og også barn kan få denne tilstanden, men som regel er det ikke noe i veien med barna Hanne May og kollegene undersøker.

– Mye handler om hvordan tarmen håndterer maten. Noen får problemer når de spiser lyst brød, andre sliter med grove brødtyper. Her gjelder det bare å prøve seg fram, råder Hanne May.

Når et barn kommer til legen med mageproblemer, er det vanlig å måle blodprosenten for å sjekke for jernmangel. Hanne May sier at legene gjør det de kan, men at de fleste er helt friske.

– Men det kan være lurt å undersøke barnet, for barn helt opp i skolealder kan si at de har vondt i magen når de egentlig har halsbetennelse. De klarer ikke å si nøyaktig hvor de har vondt, så "magen" kan bli et samlebegrep for mange typer smerter, sier hun.

Les også:

Forstoppelse
Det er ikke sjelden at avføringen stopper opp i større eller mindre grad, og barnet er forstoppet. I noen tilfeller skyldes det noe man har spist eller en enkelthendelse, og går over av seg selv. Andre kommer inn i en ond sirkel.

– Hvis avføringen blir hard, kan det gjøre vondt å få den ut, og det kan dannes rifter på veien ut som igjen gjør at barnet vegrer seg mot å bæsje igjen og bevisst eller ubevisst holder igjen. Da blir avføringen tørr og klumpete som igjen fører til større smerter. Hvis barnet er inne i en slik ond sirkel, er det lurt å ta turen til legen, sier Hanne May.

Forstoppelse behøver ikke å bety at det er noe annet galt med barnet, men legen vil gjerne kjenne på barnets mage av flere årsaker. Blant annet for å vurdere hvor forstoppet barnet er.

– Det finnes avføringsmidler reseptfritt, men vi anbefaler å snakke med lege først, sier hun.

Det finnes ulike typer avføringsmidler, og det kan være god hjelp i å snakke med lege om hvilken man antar hjelper best. Hovedmålet med slike er å mykgjøre avføringen slik at det ikke blir smertefullt å gå på do. Men ved kraftig forstoppelse, kan det være behov for sterkere varianter for å tømme tarmen, for så å gå over til midlene som mykgjør etterpå for å få barnet inn i et normalt avføringsmønster.

– Noen barn er redde for å gå til legen når de har forstoppelse, i frykt for at legen skal undersøke rumpa deres, men da kan vi betrygge med at det stort sett kun er magen vi trenger å se på, sier Hanne May.

Hun forteller at enkelte barn blir så forstoppet at de fyller nesten hele tarmen. Da er det mulig å ta et røntgenbilde for å vurdere graden, og så få hjelp på sykehuset.

Legen må lese mellom linjene
Ettersom magevondt kan bety mye forskjellig, må legen lese mellom linjene under konsultasjonen med barnet. Noen sykdommer er vanskelige å oppdage, og en undersøkelse kan omfatte mye forskjellig.

– Som leger må vi alltid ha i bakhodet at det kan være en annen årsak til problemene, selv om det ikke er vanlig. Har barnet problemer hjemme eller i barnehagen?

For de fleste barn er det imidlertid lite å bekymre seg over.

– De fleste mageproblemene går faktisk over hvis man bare ikke snakker om dem, sier Hanne May.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: