Kusma

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Kjersti Lundemo 2534 Sist oppdatert 29.09.20
Først får barnet feber, og et par dager etter kommer en hevelse og ømhet i kinnspyttkjertelen. Kusmasmitten overføres via dråper, men er sjelden i dag på grunn av vaksinasjon.

Kusma er en smittsom virussykdom som på grunn av vaksinasjon forekommer bare sjelden i dag. Smitten overføres via dråper eller ved direkte kontaktsmitte ved kontakt med spytt fra smittet person. Inkubasjonstiden, det vi si tiden fra smitte til symptomene melder seg, er 2-3 uker – vanligvis rundt 18 dager. En er mest smittsom fra to dager før til fem dager etter hevelse i spyttkjertler.

Hevelse og ømhet
Kusma begynner med et par dagers utilpasshet, feber og trykk i den ene eller begge sidene av kinnene. Én eller begge kjevespyttkjertler hovner opp, og hevelsen varer opptil én uke. Sykdommen varierer i stor grad fra pasient til pasient både når det gjelder hevelse, varighet og grad av sykdom. Opptil 1/3 har sykdommen uten kjertelhevelse.

Større gutter kan noen ganger etter kusma få en betennelse i testiklene med fare for sterilitet. En sjelden gang kan barn få hjerne- eller hjernehinnebetennelse enten før eller etter at kusma bryter ut, men dette er vanligvis helt ufarlig.

Hva kan jeg gjøre?
Gi barnet rikelig med vann å drikke. Gi eventuelt paracetamol for å senke feberen og lindre smertene, og i perioden med feber bør man hvile.

Når bør jeg kontakte lege?
Som regel er det ikke nødvendig å oppsøke lege hvis det ikke oppstår komplikasjoner. Ring lege straks ved kraftig hodepine, magesmerter eller underhudsblødninger.

Likevel – alle tilfeller av røde hunder varsles til MSIS (Meldingssystem for smittsomme sykdommer). Kontakt derfor helsepersonell ved mistanke om røde hunder.

Vaksine mot kusma
Vaksine mot kusma er en del av barnevaksinasjonsprogrammet. MMR-vaksinen er en kombinert vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder, og gis med to doser – ved 15 måneders alder på 6. trinn i barneskolen.

Kilder:
Norsk Helseinformatikk, nhi.no
Felleskatalogen.no
Folkehelseinstituttet, fhi.no

Lytt til podcast: Derfor bør alle vaksinere barnet sitt

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: