Bør babyen rape?
Mikalsen sier at man på helsestasjonene ofte anbefaler foreldre å få barnet til å rape underveis eller etter måltider.
– Det er forskjellig hvor lett barn raper. De som ikke raper så lett, promper kanskje lettere og får ut luften på den måten. Hvis barnet hikker mye, eller raper dårlig kan det være lurt å ta pauser underveis i måltidet for å prøve å få barnet til å rape, sier hun.
Gode måter å få barnet til å rape på kan være å holde barnet opp mot kroppen din og stryke det på ryggen. Noen foretrekker å legge barnet på magen over fanget og stryke det på ryggen.
Får babyen vondt i magen hvis det ikke raper?
Ikke alle barn trenger å rape, men det kan være en sammenheng mellom mageknip og raping.
– Babyer kan få mageknip dersom de svelger mye luft under amming, flaskemating eller gråt, som de ikke klarer å rape opp. Dette fører til at denne luften må passere tarmsystemet. Det kan gi smerter i magen, forklarer Mikalsen.
Det er naturlig å tenke at gråt kan skyldes mageknip, men det er ikke sikkert at det er det som er årsaken.
– Det finnes forskning som tyder på at det ikke nødvendigvis er magevondt som er hovedgrunnen til at barn gråter. Spesielt på ettermiddag og kveld kan det være en utladning etter en lang dag med mange nye inntrykk, sier Mikalsen.
Kan mageknipen skyldes mors kosthold?
Mange mødre gir seg selv skylden for mageknip hos babyen. Gjennom tidene har mange matvarer vært knyttet til luftproblemer hos barn som ammes. Men er det en sammenheng?
– Forskere har ulike meninger om hvorvidt mageknipen kan skyldes noe mor har spist, men de er ikke sikre. Meieriprodukter, sjokolade, noen typer frukt og grønnsaker, sterk mat og koffeinholdige drikker som kaffe, te og cola er eksempler på matvarer som mistenkes å kunne gi luftsmerter hos barn, sier Mikalsen.
Ellers skal morsmelk være lett fordøyelig og tilpasset det enkelte barnet.
Hva om barnet som får morsmelkerstatning har mageknip?
Det er ikke bare barn som ammes som får magesmerter, men hva kan man gjøre?
– Et råd vi noen ganger gir, er å prøve et annet merke morsmelkerstatning, da det kan hjelpe, sier Mikalsen.
Vanlig at barn gråter på kvelden
Mange foreldre tenker at gråt på kvelden skyldes vondt i magen, men det trenger altså ikke å være årsaken.
– Gråt er en viktig del av hvordan babyen kommuniserer med sine omsorgspersoner, og det er helt naturlig at barn gråter. Gjennom gråten forteller barnet at det trenger noe. Det kan være nærhet og omsorg fra foreldrene, mat, søvn, ny bleie, forandre stilling, vondt i magen og så videre, sier Mikalsen.
Hun understreker at det ikke er greit å la barnet gråte for seg selv.
– Gråten er et signal babyen sender ut og trenger svar på. Ved å reagere på barnets gråt skaper man trygghet og forutsigbarhet for barnet, sier Mikalsen.
Det er vanlig at mengden gråt hos spedbarn øker fra fødselen av, og når en topp rundt 6-8 uker, før den synker gradvis. Kolikk defineres som gråtetokter som varer i minst tre timer daglig i minimum tre dager i uken over en periode på minst tre uker. Kolikk starter vanligvis når babyen er 2-4 uker gammel, og varer til babyen er 3-4 måneder gammel.
Bør du kontakte fastlege eller helsestasjon?
Er du bekymret for barnets hikking og/eller mageknip kan du ta kontakt med helsestasjonen eller fastlege.
– Det gjelder alltid om man som forelder er bekymret eller usikker i forhold til barnets atferd. Helsestasjon og fastlege kan undersøke og gi veiledning og behandling om nødvendig, avslutter Mikalsen.