BabyOmgangssyke

Omgangssyke

Av Maren Eriksen 92235
Sykdommen heter ikke omgangssyke uten grunn – den er fryktelig smittsom. Her finner du råd om forebygging og behandling.

Barn som er yngre enn tre måneder gamle, får sjelden tarminfeksjon. Men omgangssyke er farligst for små barn og eldre mennesker. Små barn kan bli helt slått ut av omgangssyke, og da gjelder det å være påpasselig slik at barnet ikke blir dehydrert. Barna har også mindre utviklet immunforsvar til å ta knekken på sykdommen.

Noroviruset

Den vanligste typen omgangssyke skyldes noroviruset, og det er dette viruset som ofte herjer rundt juletider. Vanligvis forekommer slik virusinfeksjon oftest hos litt større barn og hos voksne. Epidemier med dette viruset forekommer hele året, men er vanligst vinterstid, og er vanskelig å stoppe – nettopp fordi det smitter så lett. Ved slike utbrudd gjelder 48- timersregelen i de fleste barnehager: det skal ha gått minst 48 timer fra barnet sist kastet opp eller hadde en tømming av diaré før barnet kan sendes i barnehagen. Ellers risikerer man at barnet bærer smitte med seg inn i barnehagen, og smitter andre, som igjen kan smitte barnet selv om igjen.

Viruset smitter gjennom luft, mat og vann, så det skal godt gjøres å ikke bli smittet om man omgås med personer som er syke. Fra du blir smittet til du selv blir syk, tar det vanligvis mellom 12 og 48 timer. Symptomene varer vanligvis 12-78 timer. Oppkast-tendensen gir seg vanligvis én til to dager, mens diaréen oftest varer noe lengre.

Vanlige symptomer

• Akutt kvalme
• Oppkast
• Magesmerter
• Diaré (vanlig er 4-8 tømminger i løpet av et døgn)
• Slapphet
• Hodepine
• Muskel- og leddverk
• Feber (rundt halvparten av de syke får feber, men sjelden spesielt høy)

Rotaviruset

I tillegg til noroviruset, har vi rotaviruset. Infeksjoner grunnet dette viruset gir ofte kraftigere symptomer, som også gjerne varer lenger enn andre mage-tarminfeksjoner. Rota-viruset herjer mest fra februar til juni, og har en topp fra mars til mai måned.

Høsten 2014 ble vaksine mot rotavirus inkludert i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Barnet får første dose ved seks ukers alder, og neste dose når barnet er rundt tre måneder. Etter to doser får rundt 95 prosent av barna beskyttelse mot alvorlig rotavirusinfeksjon. Tidligere var rotavirus grunnen til nesten to tredeler av alle sykehusinnleggelser med oppkast og diaré hos små barn. Etter at vaksinen ble innført, er rotavirus så godt som utryddet blant de minste i Norge.

Hvordan behandles sykdommen?
De fleste trenger ingen behandling ved omgangssyke. Unntaket er der det er fare for uttørking (dehydrering). Et generelt råd er å få i seg rikelig med drikke, gjerne i små omganger (helt ned i 5 ml om gangen).

Ved diaré anbefales det at spedbarn ammes så hyppig som mulig. Dersom spedbarnet på grunn av sykdom ikke har kraft nok til å die skikkelig, bør en gi hyppige, små porsjoner væske med sprøyte, flaske eller skje. Eldre barn kan få vann eller saft på sprøyte. I de fleste tilfeller er rikelig med vanlig drikke tilstrekkelig. Eventuelt kan dere lage sukkerholdig solbærsaft med ½ teskje salt per liter væske. Noen sverger også til halvt om halvt av eplemost og farris. Voksne bør også drikke mer enn vanlig, og kutte ut brus og sportsdrikker. (eventuelt blande disse ut med like deler vann eller lett-brus). Hos barn med akutt diaré kan yoghurt korte ned varigheten og redusere antallet tømminger av diaré.

Les også: Kan barnet ditt ha matallergi eller matintoleranse?


Uttørking (dehydrering)
Som oftest er omgangssyke mer plagsomt enn farlig. Unntaket er der det er fare for dehydrering. Mye væske forlater kroppen gjennom oppkast og diaré, og samtidig er matlysten svekket og kvalmen gjør at man ikke har lyst til eller krefter til å spise eller drikke. Dehydering kan gi alvorlige problemer, spesielt hos barn under 2 år. Lite og mørk urin er tegn på at barnet ikke får i seg nok væske. Andre tegn er slapphet, lite blikkontakt og eventuelt at barnet virker irritabelt.

Det absolutt viktigste du som forelder kan gjøre, er å sørge for væsketilførsel. Altså å få barnet til å drikke. Å drikke lite ofte er bedre enn å drikke mye på en gang. Da holdes også kvalmen bedre i sjakk, og det er mindre risiko for at alt kommer opp igjen. Ammer du, bør brystet være tilgjengelig for barnet så ofte som mulig, men mange barn blir så slappe at de ikke orker å die. Da kan du pumpe ut melk og gi med sprøyte, flaske eller skje. Barn som ikke ammes kan også få i seg væske på denne måten.

På apoteket kan du kjøpe væskeerstatninger (ett eksempel er Gem) som også erstatter kroppens behov for salter og sukker. Men det viktigste er at barnet får i seg væske. Gi barnet det det ønsker å drikke, men unngå brus og søt saft om mulig (det øker væskemengden i tarmen og kan forverre diaréen). Skulle noen drikke sukkerholdig brus og juice, bør slik drikke tynnes ut med vann eller lett-brus med halvdelen av hver.

I motsetning til hva man tidligere trodde, kan barnet gjerne drikke melk også når det har omgangssyken. Dersom man ikke kan benytte væskeerstatninger, kan små mengder salt kjeks være et greit salttilskudd.

De fleste omgangssyke får dårligere matlyst, og det er også ufarlig å ikke få i seg særlig med mat i en kort periode så lenge en holder væskenivået oppe. Mat som er lett fordøyelig og dermed anbefales å prøve når matlysten er tilstede er: yoghurt, suppe, kjeks og raspet eple.

Les også: Slik takler du omgangssyken

Når kontakte lege?
Spedbarn som kaster opp eller har alvorlig diaré bør alltid undersøkes av lege. Ikke drøy det, eller se an formen før du tar kontakt. Er legekontoret stengt, tar du kontakt med legevakten. Du kjenner barnet ditt best – virker det slapt og ”ikke er seg selv” bør det undersøkes av lege. Tegn på dehydrering (få våte bleier, mørk urin, tørr munn og tørste) bør føre til at du tar kontakt med lege. Dersom barnet har vondt i magen, får høy feber, blodig oppkast eller blod i avføringen, skal du også ta kontakt med lege. Sykehusinnleggelse er sjelden nødvendig.

Husk å vaske barnets leker etter en sykdomsperiode!

Kilder: Norsk helseinformatikk, Folkehelseinstituttet og VG

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: