Barnet tømmer ikke blæren skikkelig Utforskende og interesserte barn venter ofte lenge med å gå på do, fordi de er redde for å gå glipp av noe. Toalettbesøket utsettes gjerne til siste slutt, og noen ganger blir det også for sent – og de får uhell. Det er også ofte et problem at travle barn ikke tisser skikkelig når de går på toalettet, det vil si at de ikke tømmer blæren skikkelig hver gang.
– Vi sier at barnet skal tisse tre ganger. Først tisse, så prøve å få ut litt til – og til slutt tømme blæren skikkelig. Mange blir våte og har uhell fordi de ikke tisser skikkelig. Barnet må bli ordentlig ferdig før det forlater toalettet, sier Kittang.
Urinveisinfeksjon? En tenker gjerne fort at urinveisinfeksjon kan være årsak til ubehag nedentil hos barnet. Men urinveisinfeksjoner forekommer hos færre enn én prosent av spedbarn og småbarn. Blant barn med feber er forklaringen i fire til åtte prosent av tilfellene en urinveisinfeksjon.Urinveisinfeksjon er langt hyppigere hos jenter enn gutter, fordi urinrøret er kortere hos jenter – og det dermed er kortere vei for bakteriene inn til urinblæren. Det er derfor spesielt viktig at jenter tidlig lærer seg at de skal tørke seg forfra og bakover. Foreldre kan følge med og vise hvordan det skal gjøres.
Urinveisinfeksjon, slik nesten alle voksne kvinner har hatt, kjennetegnes ved at en går hyppig på do, og at det er vondt og svir. Hos barn er symptomene på urinveisinfeksjon ofte vage. Først ved tre til fire års alder kan barna selv fortelle om de typiske plagene ved nedre urinveisinfeksjon i form av økt trang til vannlating, svie ved vannlating, hyppig vannlating og passasje av små urinmengder.
Hos små barn oppdages ofte ikke infeksjonene før de har nådd høyere opp – i nyrebekkenet. Symptomene er da gjerne høy feber og at barnet kaster opp. Barnet kan oppleve å ha vondt i rygg og/eller mage.Urinveisinfeksjon hos barn skal behandles med antibiotika. Det er viktig at det blir tatt dyrkning av urinprøven før oppstart av antibiotika, for å få bekreftet at det er en urinveisinfeksjon.Betennelse i forhuden En hyppig årsak til at gutter får vondt i tissen, er at de får en liten betennelse i forhuden. Grunnen til dette kan være irritasjon for eksempel gjennom kontakt med klær eller bleie, at det har kommet en liten rift, eller at de selv har lekt litt med tissen sin.
For å få bukt med betennelsen kan en bruke et kateter og spyle med sterilt vann. Det går også an å bruke hud-desinfeksjonsmiddelet klorheksidin, eller eventuelt mild såpe som lactacyd.NB! Ikke bruk spritholdige løsninger, det kan gi sterk svie.
Hvis det er rødt og hovent, er det ofte bruk for antibiotika. I noen tilfeller kan øyesalve, kloramfenikol, hjelpe. Også kremen brulidine kan hjelpe.
Du bør kontakte lege dersom penis blir veldig rød og hoven, og det blir uforholdsmessig vondt. Også dersom barnet holder seg fra å tisse.
Trang forhud Trang forhud betyr at forhuden ikke kan trekkes over penishodet. Dette er normalt hos små barn, og tilstanden forsvinner før fireårs alder hos de aller fleste.
Hos barn kan forhuden bli så trang at urinstrålen hindres. Når guttene tisser kan da forhuden blåses opp som en liten ballong. Det er da lurt å oppsøke lege.
Hos de aller fleste er det ikke nødvendig med behandling, tilstanden vil gå over av seg selv. God hygiene der man skyller med rent vann under forhuden er som regel nok. Om forhuden er så trang at det er et problem med tanke på hygiene, kan dette gi betennelser og irritasjoner i huden.
I noen tilfeller kan det være aktuelt å få hjelp av kirurg eller urolog.
En generell oppfatning er at foreldre ikke skal dra tilbake forhuden på små barn. Selv om forhuden kan være trang i guttealder, vil det som oftest ordne seg selv. Guttene selv drar i og trekker forhuden tilbake. Men barnet trenger selvsagt hjelp dersom forhuden blir dratt tilbake, og ikke kan trekkes fram igjen.
Ifølge overlege Ole Kittang blir noen ganger trang forhud brukt som et argument for omskjæring, men Kittang mener det er unødvendig. – Det er heller ikke en ukomplisert operasjon. Så mange som 1 av 200 får komplikasjoner i forbindelse med omskjæring, sier Kittang.
Kilder: Overlege Ole Kittang ved barneavdelingen ved Sørlandet sykehus i KristiansandNorsk Helseinformatikk, NHI.no