BabyNavlebrokk – hva er det?

Navlebrokk – hva er det?

Dersom utbukingen er myk, og ikke øm, er det ikke noe hast med å kontakte lege. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 7507
Navlebrokk er en svakhet i bukveggen som fører til en utposning utgått fra navlen. I de fleste tilfellene vil brokket forsvinne av seg selv.

Navlebrokk innebærer at et område rundt navlen på innsiden av magen er svekket. Den indre bukveggen er tynn og muskulaturen beskytter ikke skikkelig på dette området. Dermed kan det dannes en brokksekk under huden, og magen buler ut på dette stedet.

Hvor vanlig?
Navlebrokk utgjør fem prosent av alle brokk, og er vanligst hos barn. Det forekommer oftere hos jenter enn hos gutter.

Hvordan ser det ut?
Du vil som oftest kunne se og kjenne en bløt kul i overkant av navlen. Hos barn er navlebrokket som regel 2-3 centimeter i diameter.

Det er ofte slik at navlen står mer ut når babyen gråter.

Hva er årsaken?
Navlebrokk skyldes en medfødt svakhet rundt navlen, og er ofte utløst av disponerende faktorer. Hos barn er den viktigste disponerende faktoren at barnet er for tidlig født.

Bør vi kontakte lege?
Dersom utbukningen er myk, og ikke er øm, er det ikke noe hast med å kontakte lege. Det går likevel an å høre med fastlegen om det kan bli aktuelt å gjøre noe med navlebrokket.

Blir brokket hardt og svært ømt, og ikke lar seg presse inn i magen, bør dere kontakte lege snarest. Navlebrokk blir svært sjelden inneklemt hos barn.

Operasjon eller ikke?
Siden navlebrokk som oftest forsvinner uten operasjon, er det ikke vanlig å operere barn under fem år. Dersom brokket ikke er tilbakedannet innen 6-årsalderen, kan en vurdere operasjon – også av kosmetiske grunner.

Hva innebærer en operasjon?
For barn bli inngrepet gjort i narkose, og varer i cirka 30 minutter.

Operasjonen blir rutinemessig utført med åpen brokkplastikk. Under inngrepet lager man et lite snitt over utposningen, dytter den tilbake og syr svakheten i bukveggen slik at det ikke oppstår på nytt. Det er sjelden tilbakefall.

Ved operasjon er det vanlig å møte fastende om morgenen, og man kan reise hjem noen timer etter operasjonen. Det kan imidlertid være spesielle forhold som gjør at pasienten må være innlagt både før og etter operasjon.

Kilder:
Norsk Helseinformatikk – nhi.no
Helse Bergen

Spedbarnsboken 2019-2020

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: