Neseblod heter på fagspråket epistaxis og ser som regel mye verre ut enn det er. Vi har to typer neseblod; det som oppstår framme i nesen (anterior) og det som oppstår bak i nesen (posterior). Ni av ti episoder med neseblod oppstår framme i nesen fordi det går hull på en eller flere av de små blodårene som ligger tett under overflaten i neseslimhinnen. Disse er som regel lette å stoppe. Neseblødning bak i nesen er mer alvorlig og rammer nesten bare eldre.
Neseblod er vanligere om vinteren, særlig om luften er spesielt tørr. Det er også vanligere på morgenen uten at noen har funnet ut hvorfor. Hvorfor barn mellom to og ti år er spesielt utsatt, vet man ikke sikkert. Noen mener at det fins en sammenheng mellom perioder med sterk vekst og neseblod. I tillegg viser det seg at noen har blodkarene i nesen nærmere overflaten enn andre, og vil dermed ha større risiko for å blø neseblod. Barn som peller seg i nesen er naturligvis også mer utsatt, og bør alltid ha kortklipte negler.
Nesepilling vanligste årsak
De to vanligste årsakene til neseblod hos barn er nesepilling og slag mot nesen. Andre mulige årsaker er luftveisinfeksjoner, forkjølelse, influensa, allergi eller at barnet har puttet noe opp i nesen.
Selv om det ser dramatisk ut, er det sjelden vondt å blø neseblod, med mindre det skyldes skader i nesen. Blødningen er som oftest liten, selv om det kan virke mye på papir, klut, klær eller i snøen. Behandlet på riktig måte er blødningen som oftest over på rundt ti minutter.
Behandling
I motsetning til hva mange tror, er det helt feil å legge hodet bakover ved neseblod. Faktisk stiger blodtrykket til hodet når man ligger, og dermed vil det komme mer blod til blodåren som er skadet, og det blir vanskeligere å stoppe blødningen. Derfor er det best å sitte når en skal stoppe neseblødningen. Barnet skal verken bøye hodet bakover eller framover.
1. Berolige barnet. Barn blir gjerne redde når de oppdager at de blør og tror det er farlig. Derfor er det viktig at du er rolig og klarer å roe barnet ned. Forklar barnet at det ikke er farlig, og at du skal hjelpe å stanse blødningen. Gråt vil forsterke neseblødningen, så trinn én er å roe barnet.
2. Ta barnet på fanget, eller få det til å sitte ved siden av deg. Klem den nederste myke delen av nesen sammen med tommel og pekefinger. Når du klemmer sammen den mye delen av nesen, klemmer du også på blodåren som blør, og det vil dannes en sårskorpe som stanser blødningen. Du kan bruke lommetørkle, vaskeklut eller bare fingrene. Det viktigste er at du holder med et fast og bestemt trykk. Større barn kan lære å holde selv. Er du usikker på hvordan du skal holde, kan du høre med legen eller helsesøster neste gang du er i kontakt med dem.
3. Ta tiden til hjelp. Du skal fortsette å holde på nesen i ti minutter. Ha en klokke tilgjengelig og ta tiden. Tiden snegler seg ofte framover når man venter på noe, så avledning er lurt. Les en bok, fortell et eventyr, lytt til musikk, se på tv eller noe annet som både fanger barnets oppmerksomhet og får det til å sitte i ro.
Les også:
4. Hvis neseblødningen ikke har stoppet etter ti minutter, prøver du med ti nye minutter på samme måte. Hvis du ikke klarer å stoppe neseblødningen etter tre slike forsøk, skal du kontakte lege.
Det fins et utall av mer eller mindre dokumenterte måter å stoppe neseblødning på. Noe som kan virke er å bruke en kald klut. Merk deg likevel at det kommer i tillegg til beskrivelsen over – ikke i stedet for. En kald klut plassert i overgangen mellom nese og panne, eller øverst på halsen like under kjevevinkelen, kan få blodårene til å trekke seg sammen, og blødningen blir mindre