– Barn kan hoste ganske lenge før det gir seg, akkurat som oss voksne, sier Hanne May Hetland.
Hun sier at i forbindelse med virusinfeksjon er det normalt at barnet kan hoste i lengre tid etterpå selv om det ellers er friskt. Inntil seks – åtte uker med hoste, som eneste vedvarende symptom, etter en virusinfeksjon regnes som normalt, hoster barnet lenger enn dette bør det vurderes av lege. Har det andre symptomer i tillegg som langvarig feber, tungpust, nedsatt allmenntilstand og lignende bør en ta med barnet til legen.
Les også:
– Barnehagebarn er mye syke, noen barn blir veldig syke med høy feber og nedsatt allmenntilstand av ufarlige virusinfeksjoner, mens andre barn blir kun lett syke uten feber og gjerne med snue og hoste som eneste symptomer, forklarer Hanne May.
Som regel er barna friske igjen i løpet av en ukes tid. Men i en barnehage hvor det på vinterstid svirrer med virus i luften, kan neste virus sette seg i kroppen før foreldrene får rukket å erklære barnet friskt, og det kan virke som om sykdommen varer i all evighet.
– Hygiene er det eneste som virkelig hjelper. Da svineinfluensaen herjet så vi jo hvordan økt bevissthet på hygienetiltak faktisk fikk ned sykefraværet. Lær barnet god håndhygiene og sørg for at barnet lærer å hoste inn i albuen, oppfordrer Hetland.
Hun mener at man trygt kan styre unna hostesaft med mindre legen anbefaler det.
– Hostesaft har generelt lite dokumentert effekt, en kan like gjerne gi vann og saltvannsdråper for å løsne snuen, sier hun.