ØyekatarrDe aller fleste foreldre vil flere ganger oppleve at barnet får øyekatarr. Det er svært smittsomt, og forekommer spesielt ofte hos småbarn. Ofte kan det være små epidemier i barnehager. Betennelsen kan skyldes enten bakterier og virus.
Hva kan jeg gjøre?Puss kan fjernes fra øyeområdet med en bomullsdott fuktet med kokt, lunkent vann. Pass på å ikke bruke samme bomullsdott på begge øynene, og vær nøye med hygienen slik at en eventuell øyekatarr ikke smitter til andre i familien.
I de fleste tilfeller går øyekatarren over av seg selv. Forskning viser at man ved bakterieinfeksjon kan ha nytte av å bruke antibiotikadråper. Dette kan både forkorte varighet av plagene og gjøre at man blir raskere smittefri. Dersom årsaken er virus vil ikke antibiotikadråper ha noen virkning.
Rusk i øyetHvis barnet har fått noe på øyet, kan du prøve å skylle øyet rent. En mulighet er også å fjerne rusket med hjørnet på et rent tøystykke – ved forsiktig berøring. Dersom du ikke kan se rusket, kan du lette forsiktig på barnets øvre øyelokk. Ser du noe der, kan du eller barnet selv trekke øvre øyelokk nedover for å løsne fremmedlegemet slik at det kan tas ut.
Dersom det som sitter i øyet ikke løsner, trekk i øyelokket selv. Du kan også holde i øyevippene og brette øyelokket forsiktig over en bomullspinne eller lignende.
Når bør jeg kontakte lege?Kontakt lege hvis barnet har øyeplager som ikke går over i løpet av en dag.Hvis det stadig renner tårer fra barnets øyne slik at det gir ubehag, eller hvis det fortsetter å renne etter at barnet har fylt ett år, kan du kontakte legen for å få kanalen åpnet.
Også hvis du ikke ser fremmedlegemet barnet kjenner i øyet, eller hvis du ser at det sitter fast, bør du kontakte lege. Ikke prøv å fjerne et fremmedlegeme som sitter fast i øyet.
Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen