Smitten skjer via dråper, det vil si at viruset finnes i slim og spytt. Ved hosting og nysing spres viruset via ørsmå spyttdråper. Sykdommen er smittsom fra 1 uke før til 5 dager etter at utslettet bryter ut. Dette betyr at det er smittefare også før utslettet har vist seg. Inkubasjonstiden er 2–3 uker, det vil si at det tar 2-3 uker fra man smittes og til sykdommen bryter ut.
Symptomene er hovne lymfeknuter på halsen, i nakken og bak ørene og lett til moderat feber. Det oppstår et småflekket utslett. Utslettet starter som regel i ansiktet og sprer seg i løpet av et par dager til bryst, rygg, armer og bein. Utslettet er lyserødt, og flekkene et par millimeter i diameter. I ansiktet og på kroppen flyter utslettet sammen. Utslettet forsvinner oftest i løpet av få dager. Det er ikke uvanlig med forbigående leddbetennelse under sykdommen.
Hva kan jeg gjøre?
Det finnes ingen behandling mot røde hunder. Gi rikelig med drikke mens barnet har feber.
Meldepliktig
Alle tilfeller av røde hunder varsles til MSIS (Meldingssystem for smittsomme sykdommer). Kontakt derfor helsepersonell ved mistanke om røde hunder.
Graviditet og røde hunder
Røde hunder hos en gravid kan forårsake fosterskader. Fosterskader (medfødt rubellasyndrom) kan opptre spesielt ved infeksjon i første trimester i form av misdannelser i øye, øre, hjerte og psykomotorisk utviklingshemning. Ifølge Folkehelseinstituttet anslås risikoen for fosterskade til omtrent 90 prosent dersom den gravide blir smittet de første åtte til ti ukene av svangerskapet. Risikoen synker til omkring 35 prosent i tredje svangerskapsmåned og til omkring 10 prosent i fjerde svangerskapsmåned. Etter 20. svangerskapsuke er fosterskade svært sjelden.
Lytt til podcast: Derfor bør alle vaksinere barnet sitt
Kilder:
Felleskatalogen.no
Folkhelseinstituttet, fhi.no
Norsk Helseinformatikk, nhi.no