Skarlagensfeber

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karine Næss Frafjord & Kjersti Lundemo 17077
Skarlagensfeber er en streptokokkinfeksjon som begynner med feber, halsvondt og hovne mandler. Et tydelig symptom er ildrød tunge og en spesiell blekhet rundt munnen.

Skarlagensfeber starter med at barnet får vondt i halsen, feber og føler seg sykt. Etter hvert øker plagene på, og barnet kan føle seg slapt og uvel samtidig som feberen stiger. Veldig mange får også vondt i ørene.

– Etter ½ – 2 dager kommer utslettet. Det kan være svært hissig og rødt i ansiktet. Men barnet vil være blekt rundt munnen. Utslettet har et flammende utseende og kommer også i nakken, på overkroppen, i hudfolder og rundt kjønnsorganet. Tungen blir også veldig rød, noe om er karakteristisk for skarlagensfeber. Dette beskrives som bringebærtunge, sier allmennlege Hanne May Hetland i Sandnes.

Etter cirka en uke begynner huden å skalle av. Dette skjer helst i håndflater og under føttene.

Symptomer:
Sår hals, feber, vondt i ørene og rødt utslett med rød tunge. Barnet føler seg ofte slapt og uvel, kan kaste opp og få magesmerter.

Smitter raskt
Sykdommen spres via dråpesmitte i luften og via gjenstander som barnet har rørt ved. Inkubasjonstiden er, ifølge nhi.no, vanligvis 1-3 dager. Barnet er smittsomt for andre fra like før sykdommer bryter ut, og til én dag etter det har startet med antibiotikabehandling.

Antibiotika
Skarlagensfeber behandles med penicillin. På denne måten utryddes bakteriene. Anbefalt behandlingsvarighet er, ifølge Helsedirektoratet, 5 døgn. I noen tilfeller kan det være aktuelt med inntil 10 døgns behandling. Halsbetennelsen bedres vanligvis etter 2-3 dagers behandling, og den er helt over etter en uke. Utslettet forsvinner også i løpet av en uke. Hendene og føttene kan flasse i opptil to uker etter at sykdommen startet.

Halsbetennelsen kan i unntakstilfeller utvikle seg til halsbyll. Barnet får sterke halssmerter og problemer med å gape. Da må lege kontaktes slik at behandlingen kan intensiveres.

– Barnet er smittefritt og kan gå i barnehagen dagen etter at behandlingen er startet. Dette gjelder kun dersom allmenntilstanden er god og barnet ikke har feber, sier Hanne May Hetland.

Hva kan jeg gjøre?
Gi eventuelt paracetamol for å dempe feber og lindre smerter. Som alltid ved febersykdom er det viktig å gi nok drikke.

Når bør jeg kontakte lege?
Kontakt lege hvis du tror barnet ditt har skarlagensfeber. Ring lege med én gang hvis barnets urin er rosa eller uklar, dette kan være et tegn på nyresykdommen glomerulonefritt, en mulig komplikasjon ved skarlagensfeber.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Oppdatert i henhold til nhi.no (Norsk Helseinformatikk)

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: