BabySykdom og symptomerSmitteparty for å få vannkopper

Smitteparty for å få vannkopper

I dagene før vannkoppene kom hadde Julius feber og nedsatt appetitt. Her får han trøst av mamma Janet. Foto: privat
Av Janet Molde Hollund 10131 Sist oppdatert 08.01.16
”Julius har vannkopper og tar gjerne imot besøk om noen vil prøve lykken”, skrev tobarnsmamma Janet Usken på sin Facebook-profil. Og besøk fikk hun.

Tre ganger oppsøkte Janet Usken selv vannkoppesmitte med Julius (1 ½) og Jenny (4), uten at barna ble smittet. Heller ikke flere runder med vannkopper i barnehagen bet på ungene.

– Vi hadde egentlig gitt opp at barna skulle bli smittet. Men plutselig, da vi var på plass i leiligheten på fjellet i Røldal for å feire nyttår, oppdaget vi at Julius hadde fått to blemmer på magen. Det var liten tvil om at det var vannkopper, forteller Janet.

– Greit å bli ferdig
Barnesykdommen kom til slutt uten at Janet og ektemannen aktivt hadde oppsøkt smitten selv, og de er ikke 100 prosent sikre på hvor smitten kom fra. Men de er glade for at Julius nå blir ferdig med vannkoppene.

– Det er en sykdom som det er like greit å få unnagjort. Jeg har lest og hørt at barna får det lettere når de er små. Men at det er en fordel at barnet har fylt ett år før det blir smittet, siden immunforsvaret ikke er ferdig utviklet før den tid, sier hun.

Kunne du vurdert å gå på smitteparty? Svar i pollen nederst i artikkelen.

Om vannkopper og smitte
Tiden fra smitte til sykdomsutbrudd (inkubasjonstiden) varierer fra 10-21 dager, men er oftest 14-16 dager. Varigheten av sykdommen er fra 5-6 dager i lette tilfeller, ofte så mye som 7-10 dager i mer uttalte tilfeller. Barnet er smittefarlig inntil utslettet har tørket inn.

Kilder: Norsk Helseinformatikk og Spedbarnsboken

Rask respons på Facebook-innlegg
Tilbake fra nyttårsturen la Janet ut meldingen på Facebook om at hun gjerne tok imot besøk, dersom noen andre ønsket å bli ferdige med vannkoppene.
– Jeg har sett flere som har skrevet lignende meldinger tidligere, og tror at det er veldig vanlig. Folk spør gjerne hvor langt de har kommet i sykdomsforløpet, og om de fremdeles er smittsomme, forteller Janet.

Og Janet fikk respons på Facebook-innlegget sitt. Noen skrev at de var ferdige med vannkoppene, andre svarte at de dessverre ikke var hjemme. Ei valgte å komme på besøk med barna sine.

Vanlig å gå på besøk for å bli smittet?
– Jeg har ikke noe grunnlag for å si at folk inviterer til smitteparty på Facebook, men jeg tenker at det er svært sannsynlig at det skjer, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet.

Hun sier at besøk for å smitte har vært brukt i lange tider.
– Jeg gikk selv til naboen med barna mine da de var små – fordi det passet oss å få vannkopper da, sier hun.

Mamma Janet forteller at de oppsøkte smitte i perioder av livet hvor en av de voksne var i permisjon eller mellom jobber, slik at de kunne slippe for mange fraværsdager på jobb.

Nok å la barna leke sammen
Rønning ser ikke noen problemer i at foreldre prøver å la barna bli smittet med vannkopper når det passer dem.
– La barna leke sammen. Men jeg vil derimot fraråde å dele kjærlighet på pinne for å få barna smittet. Jeg har lest om foreldre som gjør det, men tenker at det er veldig uhygienisk. Da er det ikke bare vannkopper som kan smitte, men flere andre bakterier eller virus som kan gi annen sykdom, og også komplikasjoner til vannkoppene om de kommer, sier Rønning.

Det kan jo hende at barnet som du ønsker skal smittes for eksempel har en begynnende halsbetennelse, som ennå ikke har brutt ut. Hvis barnet da i tillegg får i seg vannkoppeviruset, kan det bli enda sykere. Og den vannkoppesyke kan få smitte av gjesten sin.

De aller fleste får vannkopper
Vannkopper er uhyre smittsomt, og de fleste blir smittet som små. Ved voksen alder har 90-95 prosent hatt vannkopper, og Rønning sier at ikke alle vet om det en gang.
– Noen får kanskje bare fra én til tre prikker. Og har du først hatt vannkopper, har det store flertall livslang beskyttelse, sier hun.

Hvor tidlig kan en oppsøke smitte for å bli ferdig?
– Jeg synes det vil være fornuftig å vente i alle fall til barnet er ett år. Noen har søsken som gjør at de blir smittet før den tid, og det er det ikke så mye å gjøre med. Men barnet er 9-12 måneder før immunforsvaret er godt utviklet, og vil da både takle sykdommen bedre og kunne få en sterkere immunrespons på sykdommen, sier Rønning.

Plagsomt – men ufarlig
Rønning sier at vannkopper kan være plagsomt for barnet, og det kan føre til mange fraværsdager for foreldrene. Og har en for eksempel bestilt en ferietur, passer det veldig dårlig å bli syk.
– Vannkopper er ikke farlig for friske personer. Vil du unngå smitte helt, kan du vaksinere barna. Men da må du betale av egen lomme, dersom du ikke er i en risikogruppe, sier Rønning.

For i og med at vannkopper regnes som en ufarlig sykdom, er ikke denne vaksinen en del av vaksinasjonsprogrammet i Norge.
– Det hadde vært mye å spare samfunnsøkonomisk ved en vaksine, siden foreldre ofte må bruke mange egenmeldinger i forbindelse med barnas sykdom. I Tyskland er vannkoppevaksinen en del av vaksinasjonsprogrammet, men i Norge har ikke Stortinget latt samfunnsøkonomiske hensyn ligge til grunn for vaksinering, sier Rønning.

Føler seg heldige
I skrivende stund er Julius, som blir to år i mars, snart ferdig med vannkoppene. Når de først skulle få barnesykdommen, har guttungen tross alt vært heldig. Totalt har foreldrene kun funnet ni vannkopper, og det er bare på magen at han har hatt to ved siden av hverandre. I løpet av noen dager vil det vise seg om også storesøster Jenny har blitt smittet. Både Janet og mannen håper det skjer – så er de ferdige.

Forsiktige overfor andre
Selv om de tidligere har forsøkt å oppsøke smitte, understreker Janet de er veldig opptatt av at de ikke sprer smitten videre til andre som ikke ønsker den.
– Vi tok ikke Julius ut av bilen på ferja på vei hjem fra ferie, og vi droppet det planlagte besøket til badeanlegget i ferien – selv om Julius var i fin form. Vi besøker ingen uten å gi beskjed om at han har vannkopper, og tar ham heller ikke med på legekontoret – i tilfelle det skulle være pasienter med nedsatt immunforsvar der, sier Janet.

Og selv om smitten ikke kom på bestilling, føler Janet at timingen likevel var ganske fin.
– Siden det skjedde nyttårshelgen mens vi hadde flere fridager etter hverandre, slapp vi å ha for mye fravær på jobb. Og siden vi var bortreist, var det ikke noe problem å holde seg borte fra folk som ønsket å unngå smitte, avslutter hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: