BabyTennerSmåbarn kan få hull i tennene!

Småbarn kan få hull i tennene!

Det kan være tilfeldig hvilke tenner som dukker opp først. Illustrasjonsfoto: Anne Lise Norheim
Av Maren Eriksen 19405

Har du hørt om en ettåring med hull i tennene? Det kan skje!

Hull i tennene kan være smertefullt og gjøre det vanskelig å tygge i en tid hvor barnet skal lære seg å spise variert mat. Hull i tennene er lett å forebygge med daglig tannpuss, men det er svært vanskelig å behandle hos barn under 3-4 år. Hullene oppstår lettest der det er vanskelig å holde rent – mellom tennene og i furene i jekslenes tyggeflater.

– Husk at å forebygge hull i tennene hos småbarn først og fremst er foreldrenes ansvar, sier Anne Rønneberg, spesialist i barnetannpleie.

Les også: Hold Karius og Baktus unna!

Den første tannen
Enkelte barn blir født med en eller flere tenner i munnen, men det hører til sjeldenhetene. Det er store normalvariasjoner for tannfrembrudd, men de aller fleste får sin første melketann i 6-10-månedersalderen. Så dukker de opp, gjerne parvis, fram til barnet er 2 ½ til 3 år og har alle 20 melketennene på plass.

Har babyen din små hvitaktige kuler eller knopper på gommene som ser ut som tenner som skal bryte gjennom selv om babyen din bare er noen uker gammel? Dette er sannsynligvis ikke tennene, men knopper som kommer til å gå tilbake av seg selv før babyen er tre måneder gammel.

Sikling, biting og kløe
Mange foreldre tenker at tannen er like om hjørnet fordi barnet er irritabelt, sikler og biter i alt som kan lindre irritasjon, men faktisk kan tannkjøttet klø i både uker og måneder før tannen endelig bryter gjennom. Ifølge Rønneberg er det vanligvis ikke nødvendig med lindrende medisin, men hun anbefaler en bitering eller lignende i hard gummi for å lindre kløen.

Sykdom og tenner
Får du høre om barn som blir syke av at tennene bryter fram? Det er ikke påvist noen sammenheng. Men mange barn opplever sin første sykdomsrunde rundt tidspunktet for introduksjon av fast føde. Og når tennene kommer omtrent samtidig, er det vanskelig å vite hva som henger sammen og hva som er tilfeldig. Rønneberg sier at man likevel ikke kan utelukke at om barnet allerede har feber, at det kan framskynde tannfrembrudd.

Tannpuss fra første stund
Ligger babytannbørsten allerede klar i skuffen? Noen babyer liker å få gommene børstet når tennene nærmer seg og gommene klør. Og det gjør ikke noe at barnet venner seg til tannbørsten allerede før tennene kommer. Men når den første tannen bryter gjennom, begynner også den daglige tannpussen med en ørliten prikk tannkrem. Gjør tannpussen til en kosestund – det vil lønne seg på sikt. La gjerne babyen leke med tannbørsten sin og prøve selv.

Når de første melkejekslene kommer i 1 ½-2-årsalderen, bør det bli alvor i tannpussen. Da bør tennene børstes to ganger daglig, og kveldsbørstingen er den viktigste.

Mengden tannkrem bør økes gradvis:
– Begynn med knapt synlig mengde
– Ved ettårsalderen økes mengden til en mengde på størrelse med barnets lillefingenegl

Les også: Puss, puss så får du en suss...

Unngå saft på flaske og godt på smokken
Får babyen saft på flaske, særlig på natten, er risikoen stor for hull i fortennene. Om du likevel ønsker å gi barnet saft, bør det gis på kopp, og barnet bør pusse tennene i etterkant. Men små barn klarer seg veldig fint uten saft. Vann er den beste tørstedrikken utenom måltider med morsmelk eller morsmelkerstatning. Spesielt når barnets jeksler dukker opp i 1 ½ til 2-årsalderen bør barnet heller ikke få morsmelkerstatning om natten. Smokk med søtt på er også en stor trussel for tennene foran i munnen. Årsaken til at natten er ekstra risikofylt med tanke på utvikling av hull i tennene, er at spyttmengden er sterkt redusert og også spyttets beskyttende effekt er svekket.

Det er ikke mengden sukker som er avgjørende for om det blir hull i tennene eller ikke, men hvor ofte en får i seg sukker. Spesielt uheldig er sukkerholdig mat og drikke mellom måltidene.

Helsestasjonen
Barn under tre år får tannhelseinformasjon og munnundersøkelser ved seks uker, seks måneder, ett og to år. Spør gjerne helsesykepleier om tannhelseråd. Helsestasjonen henviser barn til offentlig tannklinikk når det er behov for det.

For informasjon om den offentlige tanhelsetjenesten, kan du se nasjonal faglig retningslinje for tannhelsetjenester til barn og unge hos Helsedirektoratet.

Kilde: Spedbarnsboken 

Lytt til podcast om småbarn og tenner:


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: