– I de fleste tilfeller merker ikke foreldre eller barnehagepersonale at skaden er skjedd. Kanskje har barnet dunket seg i lek og går videre som om ingenting har skjedd. Og så oppdager de plutselig at tannen er brun eller blå, sier tannpleier Beate Kydland.
Både Schanche og Kydland er tannpleiere i Rogaland og møter daglig mange barn. De fleste har fine tenner, men det er også mange som har en eller flere skadde tenner i munnen.
– Det er sjelden at barnet får problemer, men det er likevel lurt å få tennene sjekket når uhellet har skjedd, sier Schanche.
Registrer skaden og sjekk hos tannklinikk
Når et barn skader tennene sine, bør det registreres. Skjer det i barnehagen eller ved organiserte aktiviteter, gjelder som oftest en forsikring, og da er det viktig at skademelding fylles ut. Da vil eventuelle senere problemer forårsaket av tannskaden dekkes av forsikringen.
– Man kan ikke med sikkerhet si at den permanente tannen under ikke er skadet før den bryter fram, derfor er det viktig å registrere tannskaden, sier Schanche.
Ved en undersøkelse holder det ofte at tannpleier eller tannlege titter inn i munnen. Men dersom tannen mangler og man ikke vet om den ligger i grusen på lekeplassen, i barnets mage eller er dyttet opp i tannkjøttet, tas det røntgenbilder. Det samme om man er i tvil om hvorvidt tannen under er skadet.
Les også:
Vær obs på tannbyll
Noen ganger dannes det en tannbyll, eller fistel som det kalles på fagspråket, i tannkjøttet over tannen.
– Hvis barnet ditt får en slik fistel skal du ta kontakt med tannhelsetjenesten. Da må tannen ut for å ikke skade den permanente tannen under, sier Schance.