BabyTennerTil tannlegen for første gang

Til tannlegen for første gang

Gi barnet trygghet rundt det å gå til tannlegen, så blir det en best mulig opplevelse. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Siri Gjelsvik 21585
Barna innkalles til sin første undersøkelse hos tannlegen når de er tre år gamle. Hvordan forbereder man dem best?

– Å ha treåringer til undersøkelse er en opplevelse! Du vet ikke hvordan de skal reagere. Mange ganger kommer det barn som du med en gang ser at vegrer seg, sier tannlege Claudia Andrea Haugen. Hun har lang erfaring med små barn i tannlegestolen etter mange år i offentlig tannhelsetjeneste. Hun jobber nå i det private.

– De fleste gaper opp, etter at vi har tøyset og lekt litt med dem. Det er kjekt – en mindre med tannlegeskrekk, en mindre som skal huske deg som “den slemme skoletannlegen!” Men når  du har prøvd alt, og barnet fortsatt ikke gaper…  Det blir et stort hull – ikke i tennene, men i tannlegens selvtillit, ler Haugen.

Claudia Andrea Haugen

– Da er det ikke annet å gjøre enn å prøve igjen senere. Vi setter opp ny tid seks måneder fram. Jeg var på et kurs en gang, hvor det ble sagt at undersøkelsen er enklere om man venter til barnet er fire. Men da kan det ha skjedd mye med tennene!

Haugen lar gjerne barnet sitte på fanget til foreldrene under første del av undersøkelsen. Barnet kan få låne speilet som brukes for å se inn i munnen, og kan selv undersøke mor eller far.

– Så bruker jeg “pirken” (sonden) på neglen til barnet, så de kjenner at det ikke er vondt. Jeg forteller at tennene er sterkere enn neglene, og at vi bruker sonden til å telle og kile tennene med. Jeg spør om barnet kan gape høyt – som en løve! Vi roper gjerne etter Karius og Baktus mens vi bruker sonden i på tennene. Så må vi høre etter. Hører vi dem ikke, er de ikke der – null hull!  Jeg lar dem også prøve luft på neglen, før vi bruker den i munnen deres, og jeg har solbriller de kan låne hvis de synes tannlegelyset er sterkt. Vi skryter mye. Ros er viktig.

Den første undersøkelsen gjøres som regel av en tannpleier, så får barnet oppfølgingstime hos tannlegen ved behov. Tennene telles – det skal være 20 melketenner – og tenner og tannkjøtt undersøkes. Hvis treåringer har kariesangrep, er det som regel på framtennene. “Toårsjekselen” (andre melkemolar, eller tann nummer fem når du teller fra midten) er også utsatt for karies.

– Det kan skje om barnet har fått søte drikker i flaske i en lang periode, eller om nettene. Det kan være saft, jus eller melk, som også har sukker (laktose) i seg, sier Haugen.

Første undersøkelse

– Barna innkalles når de er tre år
– Tannlegen eller tannpleieren teller tennene, og undersøker tenner og tannkjøtt
– Tannlegen eller tannpleieren spør gjerne om helse – har barnet sykdom eller allergier?
– De spør også om hva barnet pleier å drikke, om hvor ofte det spiser søtsaker, og om barnet bruker fluortabletter
– Barn som trenger videre behandling får ny time hos tannlegen etter den første undersøkelsen
– Neste ordinære undersøkelse er etter ett eller to år, alt etter behov

– Hvordan forbereder man barn til sitt første tannlegebesøk?

– Det viktigste er at foreldrene stoler på tannlegen eller tannpleieren. Mange synes ikke det er kjekt å gå til tannlegen selv, og overfører dette, bevisst eller ubevisst, til barna. Foreldrene kan gi barna trygghet ved å snakke om tannlegen, og fortelle at alle må til undersøkelse, hvert eller annethvert år. Er foreldrene engstelige selv, bør de prøve å skjule sin egen redsel eller fobier. Barna klarer å lese oss veldig godt.

– Skal vi fortelle at det kan gjøre vondt?

– Nei, det synes jeg ikke er nødvendig. Det første tannlegebesøket er bare en undersøkelse. Hvis det er nødvendig med videre behandling, kan vi snakke om at det kan være litt ubehagelig eller vondt, sier Haugen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at i 2021 hadde 82,2 prosent av femåringene i Norge som hadde vært til undersøkelse ikke hull i tennene.

– Er det mange barn som gruer seg til å gå til tannlegen?

– Mitt inntrykk er at rundt halvparten av de som kommer, gruer seg – og rundt halvparten av de som gruer seg klarer vi å overtale til en full undersøkelse, sier Haugen.

Treåringer skal til sin første undersøkelse, og har ikke noe bilde av hva det innebærer å gå til tannlegen. En måte å forberede barnet på kan også være å lese en bok som handler om å gå til tannlegen for første gang, eller å fortelle om noe av det spennende som finnes på et tannlegekontor.

– Utrolig nok er det mange voksne som forteller skrekkhistorier til ungene, eller skremmer dem med tannlegen. Storesøsknene forteller gjerne også utrolige historier. Det var en gutt som var livredd tannlegen, og da jeg spurte ham hvorfor, svarte han at tannlegen var slem i Nemo-filmen! Heldigvis hadde jeg sett filmen, og kunne si til ham at det ikke var tannlegen som skremte pasienten. Det var det Nemo selv som gjorde, da han prøvde å rømme og hoppet på pasienten! Nettopp på grunn av slike ting er det så viktig at foreldrene snakker med barnet om de ser at det er engstelig, og spør om hvorfor.

– Fortell for eksempel at hos tannlegen finnes det en morsom stol som likner på en heisekran, eller en heis, eller et romskip! Fortell gjerne dette til tannlegen når dere kommer, så historien fortsetter hos oss. Fortell også om “fontenen”, altså spytteskålen – ungene elsker å trykke på knappene og se når vannet renner ut. Noen synes det er skummelt, men andre liker å suge opp vannet fra koppen de selv har fylt opp, sier Claudia Haugen.

– Hva er barna oftest redde for?

– De er redde for luften, for sonden, for å ligge ned i stolen – det er veldig forskjellig. Mange forbinder de hvite uniformene med legen, vaksiner eller tidligere sykehusopplevelser.

– Bør de få premie?

– Barna får en liten premie hos tannlegen, selv om de ikke gaper i det hele tatt. Foreldre med tannlegeskrekk eller et motvillig barn bør ikke kompensere med store presanger. Det er også de som sier at barnet har arvet tannlegeskrekken av dem. Men tannlegeskrekk er ikke arvelig! Når foreldrene sier “det gjør ikke vondt! Du skal få en Nintendo DS sånn som du ønsket deg” – med så store presanger er ikke barnet i tvil om at det kommer til å gjøre vondt.

I tillegg til ordentlig tannpuss, er det kostholdet noe av det viktigste for barnas tannhelse:

– Det er viktig at ikke barna drikker eller spiser om nettene. Ikke gi jus eller saft i flasken, og bruk vann som tørstedrikk. Spis gjerne litt lørdagsgodt – men med vekt på litt, og bare når det faktisk er lørdag, sier tannlege Claudia Andrea Haugen.

Foreldre har hovedansvaret for barnets tannpuss fram til barnet er 10 år.

Mange foreldre opplever at barna nekter å gape når de kommer med tannkosten.

Tannlegens ti tips om tannpuss

1) Bruk to minutter på å pusse barnets tenner, to ganger om dagen. To minutter er mye lengre tid enn det høres ut til. For å hjelpe deg å holde kontroll på tiden finnes det tannkoster som spiller musikk når de to minuttene er omme. Du kan også sette på en morsom alarmlyd på mobiltelefonen, som ringer når dere er ferdige.

2) Begynn på samme side hver gang, for eksempel høyre side oppe. Ta to tenner om gangen, og legg tannbørsten sånn at den også rører tannkjøttet. Fortsett mot venstre. Så tar du innsiden av tennene i overkjeven og tyggeflatene.

3) Fortsett med tennene nede til venstre, på utsiden mot kinnet, to tenner av gangen. Til slutt tar du innsiden av tennene i underkjeven og tyggeflatene.

4) Når du skal pusse de bakerste jekslene på utsiden (mot innsiden av kinnet), be barnet om å gape, og sett tannbørsten mot tannflaten før du ber barnet om å lukke munnen nesten igjen. Da blir det bedre plass til tannbørsten, og den dunker ikke mot kjeven – det kan være ubehagelig.

5) For å komme ordentlig til framtennene kan du be barnet om å smile – da kommer du til både tenner og tannkjøtt uten å dra i leppen.

6) For at ikke tannkjøttet skal bli skadet er det viktig å ikke pusse hardt. Puss i stedet mange ganger.

7) Foreldre har hovedansvar for tannpussen til barnet er ti år. De fleste barn vil pusse tennene selv fra de er små, og kan protestere når mor eller far vil overta pussingen.

8) Hvis barnet nekter å pusse tennene, og slår seg helt vrang, prøv å la barnet pusse selv først, før du overtar. Så bytter dere igjen, og igjen, til tennene er ferdig pusset. Det kan også være en morsom lek å spytte Karius og Baktus ut i vasken, og skylle dem helt ut på havet.

9) Bruk fluortannkrem. Fluortablett kan også være en fin premie etter tannpussen.

10) Til slutt: Vær tålmodig og bestemt. Tennene må pusses hver dag.


Lytt til podcast om hvordan du kan forebygge tannsykdommer hos barn:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: