BabyTennerVanligere at barn har mange hull i tennene

Vanligere at barn har mange hull i tennene

Hvordan unngå Karius og Baktus? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 11818 Sist oppdatert 24.11.10
– Barn har færre hull i tennene nå enn før, men de som får hull i tennene får oftere flere og større hull, sier tannpleier Janne Schanche.

Etter en periode der man gikk bort fra å anbefale fluortabletter til barn, fikk flere barn hull i tennene. De som i dag er 12-18 år sliter fremdeles med etterslep av dette. Men etter at fluortabletter igjen kom inn i varmen, er barns tannhelse i stadig bedring.

– Det er ikke uvanlig med hull i melketennene. Heldigvis er det færre som får slike problemer. Men av de barna vi ser at har hull i tennene, er det oftere nå enn tidligere snakk om store hull og det er flere av dem, sier Schanches kollega, Beate Kydland.

Utdanning og økonomi spiller inn
Kydland forteller også at det er store forskjeller mellom barn i familier med god råd der foreldrene har høy utdannelse og familier med dårlig råd og lavere utdannelse. I tillegg er det en voksende gruppe innvandrere med dårlige tenner.

– Her kan flere faktorer spille inn. Språkproblemer gjør gjerne at vi ikke når fram med informasjon om hvordan de skal ta vare på barnas tenner, kostholdet er gjerne annerledes der de kommer fra. Vi vet at det brukes mye mer sukker i maten i enkelte land, forklarer Kydland.

Kollega Schanche tilføyer:
– Så lenge brus er billigere enn melk, og usunn mat er billigere enn sunn, vil vi fortsette å ha dette problemet.

Naive foreldre
Tidligere ga foreldre barna sine barnegrøt i god tro. Da de ble gjort oppmerksomme på at grøtene inneholdt mye sukker, krevde de alternativer uten sukker. Og det har vi i dag. Men er det nye sukkerkilder vi overser i dag?

– Foreldre er naive og lett påvirkelige. Vi kjøper barneprodukter fordi vi regner med at de er tilpasset barns behov, men det stemmer ikke alltid. Jeg vil gjerne oppfordre foreldre til å være kritiske. Se på varedeklarasjonen, ofte står det det er mest av først. Så står sukker først, kan du regne med at det er mest av det. Da bør du styre unna.

Lørdagsgodt og bursdagssnop
Både Schanche og Kydland er store tilhengere av lørdagsgodt og bursdagssnop, og mener at det er helt greit at barna får søtsaker så lenge det ikke blir for ofte. Det er heller ikke vits i å introdusere barnet for lørdagsgodt før de selv etterspør det.

– Gi barnet lørdagsgodt. Ofte er det mer stas å handle det inn og se det i skålen enn å spise det. I barnebursdager er det også greit, men det er hyggeligere om barna får små leker i posene enn godterier. Høytidsdager som jul og 17. mai er heller ikke problemet. Det er det daglige inntaket av søtsaker som er problemet. Lørdagsgodt skader ikke tennene såfremt det er snakk om en liten skål på lørdagskvelden. Er det helgesnop og helgen varer fra fredag til søndag kveld så er det plutselig halve uken, og da er det verre, sier Kydland.

Men når Babyverden spør hva tannpleierne regner som lørdagsgodt, så dekker svaret mer enn hos de aller fleste foreldre:

– Godteri, boller, kjeks og nugatti på skiven bør være kun på lørdagen, sier Schanche.

Mengde godterier har liten innvirkning på tenner – det er lengden tennene utsettes for sukker som er avgjørende:

– Det verste er evighetskuler, men slikkepinner burde heller ikke barn få. En ting er av hensyn til hull i tennene, men barn som løper rundt med slikkepinne i munnen har jo også økt risiko for å sette den fast i halsen.  Ren sjokolade er minst skadelig for tennene, sier Schanche.

Schanche og Kydland forteller at de har hørt barn si til hverandre at under barne-tv på lørdager så har Karius og Baktus fri.

– Sånne ting forstår barn mer av. Bruk det gjerne! Sier de.

Å kose seg
Hva tenker du på når du hører begrepet ”å kose seg”. Tenker du å krype opp i sofakroken med en skål smågodt mens du ser på tv og regnet pisker mot vinduet? Er det dette du vil at barnet ditt skal assosiere med ”å kose seg”?

– Barna er ikke gamle før de skjønner at det å kose seg handler om å spise noe søtt, sier Kydland.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: