BabyDerfor bør du vaksinere barnet ditt mot meslinger

Derfor bør du vaksinere barnet ditt mot meslinger

I 1983 ble vaksine mot meslinger en del kombinasjonsvaksinen MMR, som er mot kusma, meslinger og røde hunder. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Janet Molde Hollund 6475

Meslinger er, i motsetning til vannkopper, regnet som en farlig barnesykdom. – Meslinger er en av de farligste, om ikke den farligste, av barnesykdommene – og den er utrolig smittsom, sier overlege Marianne Riise Bergsaker ved Folkehelseinstituttet.

– Smitten overføres via luft og kontaktsmitte. For å vise hvor smittsom meslinger faktisk er, kan vi sammenligne med influensa. Mens en person som har influensa i gjennomsnitt smitter én til to personer, så kan én person med meslinger – i en befolkning hvor ingen har hatt meslinger – smitte 17 personer. Før vaksinen kom, fikk nesten alle meslinger.

– Vaksine mot meslinger har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet siden 1969. I 1983 ble vaksine mot meslinger en del kombinasjonsvaksinen MMR, som er mot kusma, meslinger og røde hunder. Barnet får første sprøyte når det er 15 måneder gammelt, og en ny når barnet går i 6. klasse.

– Det gikk bra med de aller fleste som fikk meslinger. Men før vaksinen kom, var det årlig noen som døde av barnesykdommen – i gjennomsnitt fem til ti personer døde hvert år. Når det var utbrudd, var de fleste som ble syke barn.

– Det var relativt mange som fikk komplikasjoner i forbindelse med meslinger. Typiske følgesykdommer var ørebetennelse og lungebetennelse – bakterieinfeksjoner. Noen fikk også diaré. I sjeldne tilfeller, 1 av 1000/2000, var det også mer alvorlige følger som kunne prege personen resten av livet.

– Meslingeviruset påvirker immunforsvaret, slik at en kan bli mer mottakelig for andre sykdommer – bakterielle infeksjoner – over lang tid. Hos noen kan sårbarheten vedvare i flere uker etterpå, andre i opptil flere år.

– I Norge er det i dag kun enkelttilfeller av meslinger, og helsepersonell melder disse inn til Folkehelseinstituttet. I 2018 ble 12 tilfeller meldt inn. De som blir syke har som regel ikke blitt vaksinert, eller har kun tatt én dose. Smitten blir ofte dratt med fra utlandet.

– Vaksinen er veldig effektiv. Ved å ha høy nok dekningsgrad i antall mennesker som vaksineres, kan en stoppe sirkulasjonen av meslinger i et land eller område. Det betyr at mennesker som ikke kan eller er for små til å vaksinere seg blir mindre utsatt for smitte. Dette kaller vi for flokkbeskyttelse. For å oppnå flokkbeskyttelse mot en sykdom må generelt 85-95 prosent av befolkningen ta vaksine. Fordi meslinger er så smittsom må en opp i 95 prosent for å stanse sykdommen.

– I Norge er det slik at enhver har et vaksinasjonstilbud, men ingen kan tvinges til å ta vaksiner. Men den generelle dekningsgraden i den norske befolkningen er veldig høy – 90-92 prosent.

Kilde: Overlege Marianne Riise Bergsaker, Folkehelseinstituttet

Podcast: Gjest er overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl



Podcast: Gjest er overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: