BabyVaksineMeslinger i Norge og på reise

Meslinger i Norge og på reise

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Malin Sofie Leirvik 7374 Sist oppdatert 24.04.19
Meslinger er en farlig, men veldig sjelden barnesykdom i Norge. Men hva hvis du skal på utenlandsferie i sommer? Bør du vaksinere den lille tidligere enn planlagt?

Vi har i Norge fått tilbud om vaksine mot meslinger siden 1969. Før den tid opplevde nesten alle foreldre at deres barn fikk meslinger. Slik er det ikke lenger, og i dag slipper de aller fleste å gjennomgå barnesykdommen.

– Det er to hovedgrunner til at vi vaksinerer oss – vi skal beskytte oss selv, og bidra til å beskytte andre.  Hvis mange nok er vaksinert får vi flokkimmunitet. 95 prosent av alle barn i hvert årskull bør være vaksinert for at flokkimmuniteten mot meslinger opprettholdes, sier Øystein Riise, overlege ved avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer ved Folkehelseinstituttet.

I Norge anbefales MMR-vaksinen ved 15 måneders alder, og det finnes mennesker som av ulike medisinske årsaker ikke kan ta vaksinen.

– Så lenge tilstrekkelig mange andre vaksinerer seg vil det ikke være noen smitterisiko hos noen som ikke kan eller vil vaksinere barnet sitt. Dette er likevel et dugnad, så det er helt nødvendig at de fleste blir vaksinert mot meslinger for at sykdommen ikke skal spre seg, sier Riise.

Selv om de fleste er vaksinert, kommer Riise med en oppfordring:

– Barnevaksinasjonsprogrammet er en rettighet for alle helt frem til man fyller 20 år. Så mangler barnet noen vaksiner, anbefaler vi at barnet får de resterende mens de fremdeles har denne vaksinasjonsrettigheten, sier Riise.

Redd for at den lille blir smittet?
Saker om meslinger som har dukket opp i mediene kan være bekymringsfulle å høre om. Frem til nå har vi i Norge hatt liten grunn til bekymring. Det skyldes én ting:

– Vi har få tilfeller av meslinger i Norge på grunn av at vi har et veldig godt barnevaksinasjonsprogram, sier Riise.

Dekningsgraden for meslinger i Norge per 2018


  • 2-åringer: 96 prosent

  • 9-åringer: 97 prosent

  • 16-åringer: 93 prosent/98 prosent*


* Når barnet er 16 år har det i hovedsak (93 prosent) fått to doser med MMR-vaksine. For 16-åringer som har fått minst én dose er tallet 98 prosent.

– Tallene vi har er minimumstall. Det er kun de som er registrert. Det finnes mest sannsynlig enda flere som er vaksinert enn det som er offisielt rapportert inn, sier Riise.

Større smitterisiko i andre land?
Sommerferien er gjerne allerede planlagt, eller kanskje legger dere planer nå? Bør da vaksinen fremskyndes?

Det er mange land i Europa som har like god vaksinasjonsdekning som i Norge, som for eksempel i resten av Norden og andre kjente feriedestinasjoner i Europa (se liste under). Italia, Tyskland og Frankrike har derimot sirkulerende smitte, og skal dere til ett av disse landene kan dere vurdere om dere skal fremskynde vaksinasjonen.

*Med forbehold om at det ikke finnes ingen komplett oversikt over hvilke områder som til enhver tid har utbrudd. Kilde: FHI

– Man vaksinerer gjerne barna ved 15 måneder, da gir den best effekt, og opptil 95 prosent responderer godt på den. Vaksinasjon gjort før 12 måneder telles ikke i barnevaksinasjonsprogrammet fordi ikke alle responderer like godt så tidlig, og den har også kortvarig virkning. Derfor anbefaler vi ikke at barn tar vaksinen før, men det må selvfølgelig vurderes dersom familien skal ut og reise til land som har sirkulerende smitte, sier Riise.

For å forebygge smitte kan det være lurt å tenke på hva dere voksne i familien kan gjøre.

– I tillegg til å vurdere å vaksinere barn som skal ut og reise før de er 15 måneder gamle, er det viktig at foreldrene er vaksinert, så ikke de selv er med på å øke risiko for å smitte barnet, sier Riise.

Og Riise legger til at de minste barna er beskyttet av mors antistoffer dersom mor har gjennomgått meslinger eller er vaksinert.

Hva med de litt eldre barna med bare én dose?
MMR-vaksinen gis i to doser, først når barnet er 15 måneder, deretter når barnet er mellom 11 og 12 år.

– I all hovedsak gir man dose nummer to for å dekke de som av en eller annen grunn ikke fikk respons på første MMR-vaksine, sier Riise.

Så hvis du har barn under 12 år som ikke har fått to doser, kan du fremdeles dra?

– Vi anbefaler vanligvis ikke barn å fremskynde dose nummer to. De fleste er godt dekket av første dose og kan fint reise, sier Riise.

Familiemedlemmer og andre som ikke er vaksinert
Barnevaksinasjonsprogrammet startet på 1950-tallet, og vaksine mot meslinger kom ikke før i 1969. Hva med alle som ikke har vaksinert seg før dette?

– De som er født før 1960 har med all sannsynlighet hatt meslinger. De som vet at de ikke har hatt meslinger, og heller ikke har vært gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, anbefales å ta en dose med MMR-vaksinen, sier Riise.

Alle som har hatt sykdommen tidligere i livet, og de fleste som har vaksinert seg, er ikke til risiko for barn under 15 måneder.

– Er man immun mot sykdommen kan man heller ikke smitte andre, sier Riise.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: