BabyVaksineTrenger voksne påfyll av vaksiner?

Trenger voksne påfyll av vaksiner?

Av Malin Sofie Leirvik 6298 Sist oppdatert 04.06.19
De fleste voksne som har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet, har tilstrekkelig beskyttelse mot både meslinger, røde hunder og kusma. Men hva med resten? Nei, noen vaksiner varer dessverre ikke livet ut.

Vaksinene du gir til barna via vaksinasjonsprogrammet er med på å beskytte ikke bare ditt eget barn, men også alle andre som av ulike årsaker ikke kan ta vaksiner. Men kanskje du ikke er så godt dekket av vaksinene som du selv gjerne tenker.

– Dersom du har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet, trenger du likevel å fylle på med vaksiner for fire sykdommer. Mot enkelte sykdommer er du ikke immun livet ut, og det er derfor viktig å fylle på for å opprettholde immuniteten, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl, spesialist i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet.

Hun legger til:

– I barnevaksinasjonsprogrammet har det vært tilbud om meslingevaksine eller MMR-vaksine siden 1969. Har du tatt denne vaksinen eller gjennomgått sykdommen, er du immun. Dersom du er usikker på om du har fått MMR-vaksinen, eller om du har gjennomgått sykdommene, bør du ta denne vaksinen også. Dette kan du sjekke på helsenorge.no, finne ditt gamle vaksinasjonskort eller spørre hos helsestasjonen eller hos fastlegen din, sier Greve-Isdahl.

Noen vaksiner trenger påfyll hvert tiende år. At vaksiner trenger oppfriskning med jevne mellomrom er det kanskje ikke alle som vet. De gode nyhetene er at du kan få vaksine mot alle fire sykdommene i én sprøyte.

– Kombinasjonsvaksinen er en oppfriskning til de vaksinene du allerede har tatt. Polio, difteri, kikhoste og stivkrampe er vaksinene som trenger oppfriskning, sier Greve-Isdahl.

En slik kombinasjonsvaksine koster rundt 300 kroner, pluss litt ekstra for konsultasjon hos fastlege eller hos vaksinasjonskontoret.

Viktig å huske på vaksinene
I dag får du som regel ingen påminnelse om påfyll av vaksiner i voksen alder. Noen har kanskje fylt på som voksen likevel.

– Som forberedelse til reiser, i forbindelse med avtjening av militærtjeneste eller i forbindelse med sårskader, kan du likevel ha fått tilbud om påfyll av vaksinene. Kombinasjonsvaksinen er ikke en reisevaksine i seg selv, men du får som regel spørsmål om denne også i sammenheng med vaksinasjon for reiser. Dermed har vi noen mekanismer for å minne voksne på påfyll, sier Greve-Isdahl.

Kvinner blir i dag påminnet om å ta celleprøver av livmorhalsen, men påminnelse om vaksiner for voksne er fremdeles ikke etablert.

– Vi ønsker å få etablert et vaksinasjonsprogram for voksne, for jeg tror nok at det er litt lite bevissthet rundt påfyll av vaksiner. Hvis du ikke har vært ute og reist i det siste til steder hvor vaksiner anbefales, er det ofte at dette kan gå i glemmeboken, sier Greve-Isdahl.

Hvem trenger å ta vaksinene?
Alle bør fylle på med vaksiner hvert tiende år. Likevel er det ekstra lurt for dere som kommende foreldre, og øvrig familie å friske opp i vaksinene før den lille kommer til verden.

– Hvis dere vet det er lenge siden vaksine, bør mor og far vaksinere seg dersom det har gått ti år siden sist. Det samme gjelder besteforeldre og annen familie som skal i kontakt med den nyfødte, sier Greve-Isdahl.

Vaksiner i graviditeten og i ammeperioden
Men plutselig har det klaffet, og et lite embryo har begynt å spire i magen. Kan du fremdeles ta kombinasjonsvaksinen da?

– Det er ikke noe problem om du har glemt å fylle på vaksine før du ble gravid. Flere studier viser at dersom du tar denne vaksinen i siste halvdel av graviditeten kan mor produsere antistoffer mot kikhoste som beskytter barnet før de selv skal få sin første vaksinedose. Så det er ikke noe i veien å ta kombinasjonsvaksinen i svangerskapet. Kombinasjonsvaksinen er nå anbefalt av Verdens helseorganisasjon (WHO) til vaksinasjon av gravide for å beskytte det nyfødte barnet mot kikhoste, sier Greve-Isdahl.

Dette kan være betryggende for kommende mødre. Likevel er det én vaksine du bør ha tatt før graviditetens begynnelse.

– Det er viktig å tenke på om du har hatt vannkopper. Hvis du ikke har hatt vannkopper før du blir gravid, bør du vaksinere deg mot dette. Det er sjelden det blir alvorlige komplikasjoner av vannkopper, men risikoen er høyere når du er gravid, sier Greve-Isdahl.

Greve-Isdahl opplyser også om at HPV-vaksinen er ikke anbefalt i graviditeten, og du bør vente med å ta den til graviditeten er over.

– Det er ikke noe som indikerer at vaksinen er farlig i graviditeten, men som et føre-var-prinsipp anbefales den ikke. Vi ikke har nok kunnskap på dette området enda. HPV-vaksinen kan derimot trygt tas i ammeperioden, sier Greve-Isdahl.

Hun informerer også om at kominasjonsvakinenen også trygt kan tas i ammeperioden.

Her kan du høre podcasten om hvorfor du bør vaksinere barna:


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: