BabyVekst og utvikling3–6 måneder - barnets utvikling

3–6 måneder – barnets utvikling

Av Veera Hiranandani 27016 Sist oppdatert 28.01.11

Babyen begynner nå å forholde seg til deg på nye og spennende måter. Den oppdager at det er et eget individ, smiler og ler til deg og prøver aktivt å fange oppmerksomheten din.

 

Babyen begynner nå å forholde seg til deg på nye og spennende måter. Mest påfallende er det at babyen nå smiler og ler og aktivt søker din oppmerksomhet. Babyen blir også kilen. Dette virker kanskje bare som lek og moro, men det å reagere på kiling er et viktig utviklingstrinn for barnet ditt. Det betyr at det har oppdaget at det er et eget individ, atskilt fra deg. En kan nemlig ikke kile seg selv!

Vekstfakta:
• Gjennomsnittlig vektøkning: vel en halvkilo i måneden.
• Gjennomsnittlig lengdeøkning: omtrent 2 cm i måneden.

Rulle rundt
Babyen når mange fysiske milepæler i denne perioden. En av de tydeligste er at mange lærer å rulle rundt fra mage til rygg og omvendt. Dette skjer vanligvis mellom fire og seks måneder, og den første gangen det skjer, vil både du og barnet ditt bli overrasket.

Aldri alene på seng, sofa eller stellebord
Man skal aldri, på noe tidspunkt, la babyen ligge på stellebordet, på en seng eller en sofa uten tilsyn, men nå er dette enda viktigere siden du ikke vet når barnet vil rulle rundt for første gang. Babyen kan også vise interesse for å sitte opp.

Du kan la babyen sitte litt i en vippestol, men den skal ikke sitte slik lenge. Det å ligge på et teppe på gulvet er mye bedre med tanke på å utvikle motoriske ferdigheter. Generelt anbefales det ikke å la babyen sitte før ryggen er så sterk at babyen klarer å sette seg opp selv.

Å utforske:
Gi babyen din nye og ukjente (men trygge)gjenstander å utforske, og la den tygge på, slå med og kaste dem av hjertens lyst. Dette fremmer babyens sanseutvikling og oppfatning av årsak og virkning.

Griper etter og smaker på alt
Håndbevegelsene forandrer seg også nå, og babyen vil strekke seg etter gjenstander som holdes opp foran den. Når babyen er rundt fem måneder gammel, blir gripebevegelsen ganske stø.

Babyen vil også føre gjenstander til munnen, prøve å flytte dem fra den ene hånden til den andre og trekke leker nærmere seg for å ta en grundigere titt på dem.

Tenner
Mange av babyens milepæler – smil, rulling, søvnmønster og spising – observeres med glede. Det gjelder også den første tannen. Men prosessen før tannen kommer, kan være ubehagelig for barnet. Når det er sagt, får de fleste
barn tenner uten at det medfører særlige problemer.

Tannsymptomer
Prøv å være tålmodig og medfølende i denne tiden. Symptomer på at den første tannen er i anmarsj, kan komme så tidlig som i firemånedersalderen, men det er vanligere at det skjer ved seks eller sju måneder. Mange babyer får sin første tann to til tre måneder etter at de første symptomene dukker opp.

De vanligste symptomene er sikling, irritabilitet og behov for å bite og tygge på gjenstander. Kanskje gnir babyen hendene mot øre og kinn. Noen får utslett i ansiktet som følge av siklingen, litt hoste på grunn av spyttproduksjonen, eller betennelsesreaksjoner i gummene. Det er også vanlig at babyen blir mer urolig om natten enn ellers. Noen foreldre rapporterer om diaré og litt feber, men vitenskapelige undersøkelser har ikke kunnet bekrefte at dette har sammenheng med tannfrembrudd.

Bitering og vaskeklut
Dersom babyen din har slike symptomer, bør du forsikre deg om at de ikke skyldes noe annet. Hvis diaré eller feber varer mer enn en dag, bør du ta kontakt med helsestasjonen. Den beste hjelpen du kan gi en baby som har tannkløe, er en kjølig bitering eller en våt vaskeklut å tygge på.

Det kan også lindre litt å klemme eller gni en ren finger mot babyens gummer. Noen barn synes dette er behagelig, mens andre ikke liker det. Prøv å unngå eller begrense bruken av kløestillende medisin.

Kommunikasjonsferdigheter og språk
Babyen kommuniserer nå på nye og spennende måter. Den begynner å forstå at den er en selvstendig person, atskilt fra deg, og at den kan kommunisere på andre måter enn ved å gråte. I denne perioden er det mange babyer som begynner å “prate” (vokalisere) mer.

De øver fortsatt på vokallydene og begynner å legge til konsonanter. Det er typisk at de gjentar lyder som “ba ba ba” eller “ga ga ga”. De vil også herme etter ikkeverbale lyder som hosting eller smatting med leppene. Mot slutten av denne perioden vil babyen i tillegg begynne å kombinere lyder.

 

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Kåre E. Danielsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: