BabyAmmingBabyens vektøkning – når grunn til bekymring?

Babyens vektøkning – når grunn til bekymring?

Går babyen for mye eller for lite opp i vekt, blir foreldre fort bekymret. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 32512 Sist oppdatert 20.03.23
Når et barn vokser, er man først og fremst opptatt av at det skal følge sin egen vekt- og lengdeutviklingskurve. Gode tegn på at babyen trives og har det bra, er at den har rikelig med våte bleier hver dag.

Som nybakt mamma er man opptatt av at babyen skal ha det bra og vokse som forventet. Rett etter fødselen er det vanlig at barnet går noe ned i vekt. Det er helt normalt at babyen kan gå ned inntil ti prosent av fødselsvekten. Som regel snur vektnedgangen etter tre-fire dager, samtidig med at mors melkeproduksjon kommer i gang. Det er, ifølge internasjonalt godkjent ammeveileder (IBCLC) Ingebjørg Finnesand, forventet at babyen tar igjen fødselsvekten i løpet av de første 14 dagene.

Anbefalt vektøkning
Spedbarnsboken har en oversikt over hvor mye det er vanlig at barnet legger på seg i uken i løpet av det første året. Mest legger det på seg de tre første månedene, minst de tre siste:

Fra 0-3 måneder: 200 gram per uke
Fra 3-6 måneder: 150 gram per uke
Fra 6-9 måneder: 100 gram per uke
Fra 9-12 måneder: 50-75 gram per uke

Viktig å følge egen kurve
– De første ukene etter fødselen skal babyen legge på seg. Vi er mest opptatt av at barnet følger sin egen kurve, sier helsesykepleier Nina Espedal ved Hillevåg helsestasjon i Stavanger.

Dersom barnet legger lite på seg, kan man bli spurt om å komme innom helsestasjonen noe hyppigere for å veie barnet – slik at man kan følge med på at utviklingen går riktig vei.
– Dersom barnet faller en percentil, altså til en lavere strek på vektkurven, har helsestasjonen faste rutiner for hvilken oppfølging barnet skal få videre. Det innebærer blant annet at babyen noen ganger også får en ekstra sjekk hos lege, sier Espedal.

Flere årsaker til liten vektoppgang
Helsesykepleieren sier det kan være flere grunner til at et barn ikke går (nok) opp i vekt. Det kan for eksempel være at barnet ikke dier skikkelig, at det ikke tåler kumelkproteiner eller har stramt tungebånd som gjør at ammingen ikke fungerer optimalt.

– Man kan også se litt på babyens bæsj, som hos et brystmelkernært barn skal være gul. Det er ikke farlig om det innimellom kommer en grønnaktig bleie, men babyen bør ikke over tid ha grønn, slimete avføring, sier Espedal.

Når man vurderer det enkelte barnet, er det totalbildet som er viktig.
– Kanskje har babyen hatt en gigantisk bæsjebleie før dere gikk til helsestasjonen og la barnet på vekten. Da vil selvsagt det kunne få innvirkning på vekten som måles, sier helsesykepleieren.

Gulping

Gulping har vanligvis liten innvirkning på vekten, med mindre det er snakk om refluks og sprutbrekninger – som er mer sjelden.
­– Men de fleste bekymrer seg for at babyen gulper, og tror at babyen gulper store mengder. Men da pleier jeg å si at hvis du tar en teskje og med vanlig melk og tømmer den på et bord, så ser det ganske mye ut. Men vi vet at det ikke er mye, sier internasjonalt godkjent ammeveileder (IBCLC) Ingebjørg Finnesand.

Hva om babyen går for mye opp i vekt?
Mens noen blir bekymret for at babyen legger lite på seg, er andre engstelige dersom vektoppgangen er større enn forventet.
– Dersom barnet kun drikker morsmelk, og veier mer enn gjennomsnittet, er ikke dette noe man trenger å bekymre seg for. Høy vekt hos morsmelkernærte barn har ingen sammenheng med fedme senere i livet, betrygger Espedal.

Ifølge Helsedirektoratet kan amming tvert imot være med på å redusere risikoen for overvekt senere i barneårene.

Så spiser barnet godt og vokser på din melk, kan du være fornøyd.
– Selv om man ikke skal bekymre seg for at barnet går for mye opp i vekt, går det likevel an å være litt obs på hvordan man trøster barnet. Det er ikke sikkert at barnet alltid trenger å spise, selv om det ønsker kos og nærhet, sier Espedal.

Følg anvisninger for morsmelkerstatning
Dersom barnet får morsmelkerstatning sier Helsedirektoratet at det er viktig å passe på at mengden pulver er i tråd med anvisningen. Man skal aldri tynne ut morsmelkerstatningen. Ta hensyn til barnets signaler også når barnet får morsmelkerstatning, og ikke press barnet til å spise mer enn det trenger.

Dersom barnet får morsmelkerstatning og går mer opp i vekt enn anbefalingene, kan dette bli påpekt på kontrollene. Dersom du har spørsmål eller bekymringer knyttet til barnets vektutvikling, bør du ta dette opp med helsesykepleier eller fastlege – og ikke gjøre endringer før dere har blitt enige om veien videre.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: