BabyVekst og utviklingBarnets utvikling de tre første månedene

Barnets utvikling de tre første månedene

Av Veera Hiranandani 95719

De første tre månedene er fulle av førstegangsopplevelser – både for babyen og for deg. Du kommer til å bli forbauset over hvor mange endringer som skjer med barnet ditt i løpet av noen få måneder.

I denne perioden begynner babyens spise- og søvnmønstre å komme på plass, og for hver dag som går, får babyen bedre kontroll over motorikken og blir mer sosialt oppmerksom. I slutten av denne perioden vil du kanskje oppleve at du har en baby som gråter mindre og sover hele natten (husk at i denne sammenhengen er definisjonen på “hele natten” fem timers sammenhengende søvn).

Du kan også lese om babyens utvikling måned for måned de tre første årene.

Barnets første test
Den første testen barnet ditt utsettes for, er Apgar-testen. Den gjennomføres ett minutt etter fødselen, og så igjen fem minutter senere. Testen brukes for å vurdere babyens generelle tilstand. Det er fem områder som vurderes: hjerterytme, hudfarge, muskelkraft, pusteevne og reflekser. Resultatene legges sammen, og høyeste mulige resultat er ti. De fleste friske barn skårer mellom sju og ni. Lavere resultat kan tyde på at barnet bør følges opp spesielt.

Testen viser bare i hvilken grad barnet er medtatt etter fødselen, den sier ingenting om barnets fremtidige helse. Det er flere andre tester som også gjøres for å utelukke enkelte sykdommer og se om barnet fungerer normalt, men denne testen er den første, og kan derfor ses på som ditt barns første milepæl.

Vekstfakta

• Gjennomsnittlig fødselsvekt: 3400 g for jenter og 3500 g for gutter
• Gjennomsnittslengde ved fødselen: 50–51 cm.
• Det er normalt at barnet går litt ned i vekt etter fødselen, men fødselsvekten gjenvinnes som regel i løpet av 1–2 uker.
• Ukentlig vektøkning i 3. og 4. leveuke: ca. 250 g. Avtar gradvis til ca. 150 g i 3.–4. levemåned (individuelle forskjeller).
• Gjennomsnittsvekt i slutten av 3. måned: 6–7 kg.
• Gjennomsnittslengde ved tre måneder: 60–62 cm.

 

Fysiske endringer og motoriske ferdigheter
Babyen kommuniserer aktivt med deg allerede fra fødselen av. Ved hjelp av blikk, bevegelser, gester og lyder prøver babyen å fange oppmerksomheten din og skape kontakt mellom dere.

Babyens bruk av sanser

Reflekser
Babyen din er født med en rekke reflekser. Disse er et middel til overlevelse og beskyttelse. De fleste av disse refleksene vil forsvinne i løpet av de neste tre til seks månedene etter hvert som babyens sentralnervesystem blir bedre utviklet og bevisste bevegelser tar over.

Medfødte reflekser

I annen og tredje måned vil noen av babyens reflekser begynne å bli svakere. Den toniske nakkerefleksen og gangrefleksen forsvinner først, deretter griperefleksen. Barnet utvikler muskelstyrke og -kontroll, men bevegelsene er store og ujevne.

Mageleie
Ved omtrent åtte uker klarer de fleste spebarn å løfte hodet til 45 graders vinkel mens de ligger på magen. Når babyen ligger slik og løfter hodet, styrkes de viktige hals- og ryggmusklene. Derfor har babyen behov for å ligge litt på magen når den er våken på dagtid (under oppsyn). Dette vil også hjelpe barnet til å lære seg å rulle rundt og å krabbe.

Kombiner gjerne denne lille “treningsstunden” med lek og prat ansikt til ansikt. Du kan også sette en bok eller et uknuselig speil foran babyen – det kan oppmuntre den til å løfte hodet. Du må selvfølgelig tilpasse treningstiden etter hvor lenge babyen virker fornøyd med å ligge slik.

Fontanellene lukker seg
En annen viktig fysisk forandring er lukkingen av fontanellene. Babyen er født med to bløte områder i hodet, en bak og en foran issen. Fontanellene bidrar til at hodet kan passere gjennom fødselskanalen, og har en funksjon når det gjelder hodeskallens vekst. Rundt tremånedersalderen vil fontanellen bak issen lukke seg. Fontanellen foran issen blir hard når barnet er rundt atten måneder, men det kan også skje tidligere – her er det store variasjoner.

Les også:

Vær bevisst på øynenes utvikling
Du bør være oppmerksom på babyens øyebevegelser og fokus. Før kontrollen over øyemuskulaturen er fullt utviklet ved tremånedersalderen, er det normalt å skjele av og til. Hvis babyen fremdeles skjeler i seksmånedersalderen, kan du nevne det på helsestasjonen.

Babyer og søvn
Tro det eller ei, men nyfødte sover seksten til atten timer i døgnet. Dette kan høres usannsynlig ut, for du føler kanskje ikke at du sover i det hele tatt. Grunnen er at babyens søvnperioder er så korte. Babyen våkner og vil ha mat med to til fire timers mellomrom døgnet rundt – noen ganger enda oftere. Av og til faller babyen i søvn etter amming, andre ganger går den inn i en periode med våken oppmerksomhet, eller misnøye, eller begge deler.

Må venne seg til natt og dag
Mange babyer sover svært mye de to første ukene, og akkurat når foreldrene tror at de har ting under kontroll, begynner babyene plutselig å sove i kortere perioder og har lengre våkenperioder.

Siden mange nyfødte ikke holder orden på dag og natt, kommer disse periodene ofte om natten. Du kan prøve å få babyen din til å sove lenger om natten ved å ha det mørkt og stille på soverommet, og ved å sørge for lys og stimuli om dagen. Vanligvis tar det seks til åtte uker før babyen kommer inn i et regelmessig mønster med spising, våkentid og søvn.

Sosial utvikling: Babyens første smil
De fleste babyer viser sine første smil når de er mellom fire og seks uker gamle. Dette er en viktig sosial milepæl både for babyen og for deg. Før dette skjer, er gråt og bevegelser den mest åpenbare måten babyen kommuniserer på – i tillegg til rolige blikk og noen grynt og små “babyknirk”.

Før babyen smiler bevisst, kan den gjøre grimaser eller se ut som den smiler av andre årsaker. Noen babyer smiler før de sovner eller i søvne. Noen ser ut som de smiler når de tisser eller får luften ut av magen. Men når det virkelige smilet kommer, vil de fleste foreldre kjenne det igjen med en gang.

Snur seg vekk når det er nok
I tillegg til å vise glede ved å smile, kan babyen også gjøre det klart når den har fått nok av en aktivitet. Det skjer ved at den snur seg bort fra en person eller en hendelse. Det er svært viktig at foreldrene oppfanger og forstår disse signalene.

I slutten av de tre første månedene vil babyen også begynne å reagere forskjellig på ulike mennesker, og den kan underholde seg selv ved å leke med hendene og føttene sine, og med sin nye evne til å lage lyder (vokalisere).

Gråt: Du kan ikke skjemme bort en baby
For babyen din er tilværelsen etter fødselen helt annerledes enn det den var vant til. I livmoren var det mørkt, mykt og trangt. Nå opplever babyen menneskers berøring, sterkt lys, nye lyder, nye smaker, nye materialer. Av og til vil babyen være kald, varm, sulten eller våt, og den må gråte for å vise at den opplever ubehag. Og noen ganger har babyen bare behov for å kjenne den tryggheten den opplevde i livmoren, og ønsker å bli holdt tett inntil en annen kropp.

Dette er kanskje det eneste som kan få barnet til å roe seg eller sove, særlig de første par månedene. Med tiden vil du ikke lenger styrte til med en gang du hører babyen gråte. Men de første månedene trenger babyen å føle seg trygg for at den ikke er alene i denne overveldende, nye verdenen. Hvis man lar barnet ligge og gråte, kan det føle seg utrygt og uelsket.

Babypludring
Når babyen er mellom fire og åtte uker, vil den begynne å lage nye lyder. Først vil du høre gurgle- og pludrelyder som ser ut til å komme uten noen spesiell grunn, men snart vil du legge merke til mer bevisste lyder som rettes mot mors eller fars ansikt, en yndlingsleke eller en uro som beveger seg.

For mange spebarn er det å oppdage sine stemmeferdigheter like spennende som en ny leke, og barnet vil mer og mer underholde seg selv ved å skape sin egen “forestilling”. De første lydene er ofte vokallyder, mens konsonantene følger når barnet er fra fire til seks måneder.

Ved slutten av denne perioden kan mange barn:
• Gråte og pludre på forskjellige måter for å kommunisere ulike behov
• Løfte hodet til 45 graders vinkel når de ligger på magen
• Smile som respons til andre mennesker
• Følge en gjenstand i bevegelse med begge øynene fokusert på gjenstanden
• Føre hendene sammen
• Vende hodet mot stemmer og lyder
• Strekke seg etter gjenstander eller mennesker
• Gråte mindre
• Sove natten igjennom (fem timer i sammenheng)

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Kåre E. Danielsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: