– Egenskaper er alltid er kombinasjon av genetikk og miljøpåvirkning, men det er nok sånn at vi fra fødselen av er utstyrt med ulik grad av nøyaktighet, konsentrasjon og perfeksjonisme. Som foreldre vil vi observere dette, og kommentere på det. Tilbakemeldingen barnet får påvirker også, men jeg tror ikke man kan fjerne barnets perfeksjonisme. Noen er mer pirkete og tolererer ikke feil. Misliker barnet at klossen står feil, vil det rette på den – uavhengig av hva du sier. Men det er ikke skadelig. Det er helt i orden at barnet er sånn, sier professor og barnepsykolog Willy-Tore Mørch.
Mens noen barn ikke bryr seg om ting står litt skjevt eller ikke er helt etter bruksanvisningen, er andre utrolig nøyaktige. De kan rase en hel legofigur fordi én bit var plassert feil. Og så bygge den opp igjen – riktig. De er pirkete og systematiske.
– Det kan virke unødvendig pirkete for foreldrene, men dette er en side ved barnets personlighet. I de fleste tilfeller vil det endre seg over tid, og barna vil etter hvert få et mer avslappet forhold til nøyaktighet, sier Mørch.
Les også:
Noe annet enn trass
I to-tre-årsalderen vet de fleste små barn best hvordan ting skal være – hvordan gaffelen skal ligge, hvem som skal gå først opp trappen i dag og så videre. Og verden kan falle i grus når det ikke blir slik de hadde tenkt. Det er noe annet. Det er en fase barn skal gjennom – uavhengig av personlighetstype.
– Men etter hvert ser vi at noen barn er mer selvkritiske. De sier kanskje at tegningen ikke var fin nok, de vil ikke spille fotball hvis de ikke er best, og synes ikke det de gjør er godt nok. Vi sier ofte at det herlige med barn er at de kaster alle hemninger og kaster seg ut i leken. Men ikke alle gjør det. Når barnet vurderer seg selv hele tiden, er det slitsomt både for små og store, sier barnepsykolog Helge Holgersen.
Forsterke eller dempe personlighetstrekk?
Som foreldre vet både Holgersen og Mørch at man ikke klarer å unngå å kommentere på ulike sider av barnets personlighet. Og ubevisst kan vi forsterke enkelte trekk.
– Selv om du ikke sier det direkte, kan barnet få følelsen av å ikke være god nok, sier Holgersen.
Og på samme måte kan positiv tilbakemelding på nøyaktigheten forsterke den siden av barnets personlighet.
– Mye går over av seg selv hvis foreldrene slapper av. Gir du etter alle barnets ønsker om å få alt rett alltid, kan det bli et mønster. Da kan det være en idé å forsiktig avlære det og øke toleransen, sier Holgersen.
Han understreker at barn er trygghetssøkende, og ofte holder seg til det de vet de mestrer og føler seg trygge på. Og at det i perioder er helt vanlig.