Barn kan tilvennes vann allerede fra de er babyer. Jan Kjensli, som er utviklingskonsulent med ansvar for blant annet svømmeopplæring i Norges Svømmeforbund (NSF), skryter av babysvømming som en flott aktivitet for foreldre og barn.
– I tillegg vil småbarnssvømming (2-5 år) være et godt tilbud for barna. I disse aktivitetene er også foreldrene med uti bassenget. Det finnes mange gode tilbud innen baby- og småbarnssvømming lokalt, sier Kjensli.
Start før skolealder
Norges Svømmeforbund anbefaler å starte med svømmeopplæring før barna starter på skolen, gjerne i 4-5 års alder. Det finnes mange gode kurstilbud i de lokale svømmeklubbene, hvor man vil få undervisning med godkjente instruktører. Også mer kommersielle badeland tilbyr ofte svømmekurs. Norges Svømmeforbund har en egen metodikk for svømmeopplæring som de kaller Norges Svømmeskole.
– Vi starter med vanntilvenning, hvor barnet vil lære seg det mest grunnleggende ved å oppholde seg i vann. Barna beveger seg rundt i bassenget, leker, spruter vann, vasker ansiktet og så videre. Dette er avgjørende for tryggheten de trenger når vi etter hvert skal gi dem utfordringer som å dykke under vann. Etter hvert lærer vi nemlig barna å dykke under, plukke opp gjenstander fra bunnen og å holde øynene åpne under vann. Det neste steget dreier seg om å flyte, både på mage og rygg, med armene strukket eller langs siden, og å kunne rotere fra mage til rygg og omvendt. Videre lærer barna å gli, både på mage og rygg, og å kjenne hvordan motstanden i vannet kan reduseres ved å endre kroppsstilling. Det siste steget i begynneropplæringen er å skape fremdrift, altså å bevege armer og bein på en slik måte at man beveger seg fremover. Vi tar utgangspunkt i crawl og ryggcrawl, som er de enkleste svømmeartene å lære. Så gangen i opplæringen er altså vanntilvenning, dykking, flyting, gliding og fremdrift. Tørrsvømming driver vi ikke med, smiler Kjensli.
Dagens foreldre vil kanskje bli overrasket over at barna lærer crawl først. De fleste husker at brystsvømming var den første svømmearten de lærte. Men det har vist seg at crawlebevegelsen med beina er den letteste for barna å lære seg. Dessuten er det enklere og mer naturlig å bevege armene framover over vann, som i crawl, enn under, som i brystsvømming fordi det er nesten tusen ganger mer motstand i vann enn i luft. Med denne metoden opplever barna raskt at de kommer seg framover i vannet.