BabyOppdragelseSlik får du gode samtaler med barnet ditt

Slik får du gode samtaler med barnet ditt

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karine Næss Frafjord 9527
Alle kan kommunisere med barn. Vi gjør det helt automatisk fra de er spedbarn gjennom lyder og fakter! Å kommunisere godt med eldre barn kan virke vanskeligere, men det handler om å møte barn der de er. Klarer du det, åpner du vinduet til en god samtale!

– Vi kommuniserer med barna fra de er nyfødte. Tenk deg en mor som ser ned på barnet sitt. Barnet snur seg mot henne, og fester blikket. Kanskje smiler eller ler barnet, kanskje veiver det med armene. Uansett reaksjon, så svarer mor på samme måte. Hun imiterer barnet, møter det der barnet er. Og her ligger nøkkelen til god kommunikasjon. På fagspråket kaller vi det protodialog, sier barnepsykolog Bent Storå.

Følelser smitter
Spedbarnsforskning viser at barn er innstilt på kommunikasjon fra fødselen av.
Voksne og barn hermer naturlig og intuitivt etter hverandre. For eksempel viste den berømte forskeren Andrew Meltzoff at nyfødte rakte tunge tilbake dersom man rakte tunge til dem når de hadde blikket festet på utøverens ansikt. Det yngste barnet han fikk til å rekke tunge var 42 minutter gammelt, i følge barnepsykolog Magne Raundalen. Følelser smitter, altså!

Denne imitasjonen mellom foreldre og barn utløser oss som samtalepartnere. Vi må fortsette med denne kommunikasjonen også når barna blir større. For hvis voksne ønsker å komme i god dialog med barn, handler det ganske enkelt om å være der barnet er og speile det som skjer.

Ønsker du en god samtale med barnet ditt, nytter det sjelden å sette seg ned foran det, se barnet inn i øynene og si «nå skal vi snakke sammen». Dette er unaturlig for barn og kan gjøre at barnet lukker seg, erfarer Storå.

Bruk leken
Når man skal snakke med større barn, kan det hjelpe å ha oppmerksomheten  mot noe  felles.

– Leken er et naturlig samtalepunkt. Lek er barns måte å tenke og kommunisere på. I og under barnas lek kan det foregå mange gode samtaler mellom foreldre og barn. Men det må skje på barnets premisser. Inviter seg selv inn i barnets lek. Det er lettere å få i gang en samtale når du er inne i deres verden. Og det er ikke slik at barnet er mottagelig for å kommunisere til en hver tid, sier Storå.

Hos en fireåring er kommunikasjonsvinduet av og til åpent, og av og til lukket. Du som forelder må lese barnet godt nok til å se om det er klart for en samtale eller ikke. Mange ganger kan det være greit å ta opp vanskelige temaer, som for eksempel skilsmisse gjennom lek.

– Dersom barnet leker med en dukke, kan du begynne å spørre hvordan dukken har det. Om dukken har opplevd noe trist i det siste. Barn synes ofte det er lettere å snakke gjennom andre.

– Noen voksne synes det er vanskelig å leke med barn. Hvordan skal man starte en god dialog?
– Man trenger slett ikke gjøre seg morsom eller anstrenge seg på andre måter. Det handler ganske enkelt om å herme etter barnet. Gjør det barnet gjør og la barnet vise deg veien.

Tegn en situasjon
Det å bruke en situasjon der barna tegner er også en god vei inn til et tema du som forelder ønsker å ta opp. Det gjelder å være mest mulig konkret, det er meningsløst å snakke om noe abstrakt til barn hvis man ønsker å få utfyllende svar, sier Storå.

– Hvis du for eksempel vil vite mer om hvordan barnet har i barnehagen, kan det å tegne fungere bra. Vær så konkret som mulig. Spør barnet hvordan garderoben ser ut. Hvor er knaggen til barnet? Hvor spiser de mat, og hva slags pålegg har barnet på brødskiven? Og når dere er inne i samtalen, kan du spørre mer om hva barnet gjør sammen med de andre barna, hva som er koselig eller dumt og hvordan det er å være der. Er du konkret kan vinduet åpnes på vidt gap, men vær oppmerksom på at det brått kan lukkes igjen. Barn er eksperter til å forlate et tema og gå rett over til noe helt annet. Da er løpet kjørt, og du bør heller fortsette å snakke med barnet om det temaet det er interessert i en stund. Noen ganger går det an å hente inn igjen temaet etter en stund, du merker på barnets reaksjon om det går bra.

En god samtale trenger ikke være lang. Samtaler med barn er sjelden det. Noen barn trenger tid på å komme i gang, og noen kan ha lange samtaler. Men en god samtale kan også vare i ti minutter.

Vil ikke...
Noen barn nekter å snakke med foreldrene om ting som plager dem. Kanskje blir de ertet i barnehagen eller sliter med vonde tanker og følelser. Det at barn lukker seg og ikke vil snakke om vonde følelser er helt vanlig, sier Bent Storå.

– Barn har ikke den ideen om at det hjelper å snakke ut om ting. De har ikke erfart at det kan hjelpe. Når barn er hjemme og har det bra, ønsker de ikke å smitte over det vonde. Derfor er de heller tause. Barn bør læres at det hjelper å prate om det som er vondt og ubehagelig.

Et tegn på at noe er alvorlig galt er når et barn mister den siste ferdigheten det har lært. For eksempel at et barn som kan snakke rent, begynner med babyspråk, eller at et barn som har lært å gå på do, stadig får uhell.

– Da bør foreldre snakke med barnet sitt, gjerne gjennom tegning. La barnet tegne situasjonen i barnehagen og forsøk å finn ut hvor problemet ligger.

De vanskelige temaene
Det finnes alltid vanskelige temaer som foreldre ønsker å snakke med barna om. Det kan være skilsmisse, kropp og seksualitet, oppmerksomhet fra fremmede eller mobbing. Det er ingen grunn til å vente med å ta opp slike temaer. Små barn forstår mye hvis den voksne er konkret og rolig i sin forklaring, sier Storå.

– Det er i hovedsak ikke ordene som skremmer. Følelsene til den voksne er det som kan skremme mest. Har det skjedd skremmende episoder så forklar barna hva som har hendt på en rolig måte. Viser du tegn på frykt og kaos, blir barnet preget av det. Men er du rolig og forklarer konkret hva som har skjedd på en åpen og ærlig måte, så takler barn det som oftest bra. Det viktige er å understreke overfor barnet at hvordan det skal oppføre seg i en gitt situasjon, og at barn alltid må prate med en voksen dersom noe ubehagelig oppstår.

Det å kommunisere med barn er egentlig veldig enkelt. Foreldre kjenner barna sine best, og vet når vinduet er åpent. Klarer du å fange øyeblikket og møte barnet der det er, vil dere kommunisere godt.

– Ta en test med barnet ditt og prøv allerede i dag, ler Bent Storå.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: