BabyLek og læringSlik lærer du barnet ditt å sykle

Slik lærer du barnet ditt å sykle

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 16679
Sykling er ikke bare en motorisk ferdighet. Også sosialt er det viktig at barnet lærer seg å balansere på tohjulingen. Se tipsene om hvordan du hjelper barnet fra fire til to hjul.

Mange barn starter på tre hjul, går gjerne over til fire – og ender på to. I tillegg til to- og trehjulsykkel er sparkesykkelen et populært leketøy. Ungene får også her viktige erfaringer og ferdigheter med seg på vei mot det store målet.

– Sparkesykkel kan være til stor hjelp for barnet, fordi det gir økt styrke og stabilitet i beina og trener opp balansen. En toåring kan gjerne starte med sparkesykkel med tre hjul, og gå over til to hjul etter hvert, sier Elisabeth Vågen Bø, spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi.

Mange får også inn viktige ferdigheter på balansesykkel.


Like mye mot
Sykling er ifølge fysioterapeuten en fin blanding av styrke, balanse, koordinasjon og teknikk. Det finnes ingen fasit på når barnet vanligvis lærer å sykle, for det handler ikke bare om én ting.

– I tillegg til at barnet må ha en del motoriske ferdigheter, er det også viktig med mot. Det kan rett og slett handle om å våge. Noen kaster seg rett uti, mens andre synes det er skummelt. Og blir det for skummelt, tør de kanskje ikke prøve å sykle engang, sier Bø.

Majoriteten av barna kan sykle når de er rundt seks år. Og når det er trenden, er det egentlig bare å kaste seg på.

– Spesielt for barn som strever motorisk er det sosialt viktig å kunne sykle, slik at de ikke føler seg utenfor. Det er status å beherske de mest vanlige ferdighetene, sier hun.

Start med lek
De fleste får sin første tohjulsykkel i alderen tre til seks år. I starten er syklingen gjerne bare lek og tilvenning, og målet er ikke plent at barnet skal rase av gårde. Støttehjul kan være med på å gi barnet tryggheten det trenger, slik at det føler det har kontroll. At sittestillingen kan bli litt skjev, er ikke noe som bekymrer fysioterapeuten.

Sykkelen
– Barnet kan velte litt fra side til side, men det gir også god trening i å rette seg opp. Etter hvert som du ser at ungen blir flinkere, kan du heise støttehjulene opp – litt om gangen. Da får de mindre hjelp, og må klare mer selv, sier Bø.

Når barnet skal lære å sykle, må ikke sykkelen være større enn at ungen kan sette ett eller begge beina ned i bakken når den sitter på setet. Da har barnet kontroll, og kan selv være med og bremse ned farten og stoppe uten problemer.

– Knærne blir da i feil posisjon i forhold til anbefalingene til større barn og voksne, men her er barnas følelse av trygghet og kontroll det viktigste. Etter hvert som vi blir større, bør setehøyden være slik at beina er strukket ut når trøen er i nederste posisjon,  sier fysioterapeuten.

– Tidlig er bra
 Barn ser ut til å lære å sykle tidligere og tidligere, og det synes Bø bare er flott.

– Motorisk er dette et fortrinn, fordi barnet tidligere får automatisert ferdigheten. Men foreldre må også tenke trafikksikkerhet, sier fysioterapeuten.

For selv om ungen er flink motorisk, har ikke en tre-fireåring begrep på trafikk. Barnet er helt avhengig av veiledning fra en voksen, og her må foreldrene være strenge. Det skal alltid være en voksen tilstede når små barn sykler, og barna skal alltid ha sykkelhjelm på når de sykler.

Gi barnet tro på seg selv
Noe av det viktigste du gjør som forelder når barnet skal lære å sykle, er å oppmuntre.

– Ikke gi ungen din rett i at han ikke kan klare det. Bygg opp om de gode følelsene, og vis at du tror på barnet. Tenk heller skikkelig gjennom om barnet ditt er klart før du setter i gang prosessen med å ta av støttehjulene. For det er litt som med bleie. Har du først tatt den av, vil det føles som et nederlag å ta den på igjen. Så har du tatt av støttehjulene, fortsetter du treningen til ungen klarer det, sier Bø.

Hun råder foreldrene til å lage avtaler med barnet, for det skal ikke være tvang.

– Si for eksempel at dere skal øve tre runder, og så gjøre noe annet etterpå, sier hun. Som ved innlæring av andre ferdigheter vil daglige økter, gjerne flere korte en periode, gi resultater!

Slik går dere fram:
Her er en framgangsmåte du kan prøve når barnet skal lære å sykle:

1. Finn en rett strekning på et trafikksikkert område.
2. Hold bak på sykkelen mens du går fort. Si: ”Brems, stans og sett ned benet.”Gjenta dette til du føler at barnet kan det, og det går noenlunde automatisk.
3. Så forteller du at du vil gi barnet fart på sykkelen, men at det ikke skal tråkke pedalene rundt. Du skyver sykkelen i fart og slipper den, og etter noen meter ber du barnet stanse.
4. Gjenta det samme, bortsett fra at du nå ber barnet om å tråkke et pr ganger rundt på pedalene før det stanser. Øk antall tråkk etter hvert.
5. Siste punkt er at barnet selv setter sykkelen i fart. Lær det å sette den ene foten på pedalen i stilling ”5 over 12”, og tråkke denne ned samtidig som det skyver fra med den andre foten som det har i bakken. Da er det lett å få sykkelen i fart.

Elisabeth Vågen Bø sier det også er viktig å lære barnet å se riktig vei, for barnet svinger den veien det ser. Unger klarer ikke å overstyre dette, så hold blikket framover på veien.

Trygg trafikk har også en egen temaside om hvordan barnet kan lære å sykle.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: