BabyVekst og utviklingSlik stimulerer du barnets syn

Slik stimulerer du barnets syn

Av Karine Næss Frafjord 1596 Sist oppdatert 31.01.12
Godt syn er utgangspunktet for at barn skal utvikle seg. Barn er avhengig av godt syn når de skal lære å lese, skrive og regne. Syn er også viktig for at barn skal kunne bevege seg. Derfor må voksne stimulere barns visuelle sans fra de er helt små. Og i tillegg til å være nyttig, er det også morsomt!

Allerede fra barnet er nyfødt stimuleres den visuelle sansen. Øynene er ikke ferdig utviklet i det barnet blir født. Som alle andre deler av kroppen må også øynene brukes for å utvikles. Derfor er det viktig å starte visuell stimulering så tidlig som mulig. Ikke alle foreldre er bevisste på at de selv kan bidra til å utvikle barnas sanser med enkle øvelser.

– Stellebordet er et utmerket sted å trene barnets visuelle sans. Heng opp uroer med sterke farger og kontraster, la barnet følge bevegelsene. Etter hvert vil det prøve å strekke seg og få tak i gjenstander som er i bevegelse. Barn er små utforskere som stadig er på jakt etter nye utfordringer. Det sier Anne Berg som er daglig leder ved Motorikksenteret i Trondheim.

Lek med barna! Bruk fargerike rangler som også lager lyd. Gå frem og tilbake foran barnet, beveg leken fra side til side. Dette er god synstrening for de minste.

Her finner du fine tips til hvordan du kan leke med barnet ditt.

Viktig for bevegelse
Når små babyer ligger på magen, er det synet som bidrar til at de løfter hodet.

– Små barn er nysgjerrige. De vil se seg rundt og utforske rommet de er i.
Når barn løfter hodet styrker de samtidig nakkemuskulaturen og ryggen. Barn bruker hendene til å komme seg opp og frem. Slik blir de sterke. Samtidig vil et barn som er i ferd med å krype fremover bruke synet for å se hvor det setter hånden. Barnet vil se opp og ned, og planlegge ferden over gulvet. Dette er også fin trening for synet.

Altså kan synet være utgangspunktet for den motoriske utviklingen, forklarer Anne Berg.
Hun forteller også at barn som er blinde eller har synshemminger ikke liker å ligge på magen. Når babyer mangler syn har de heller ingen glede av å ligge på magen, og kan dermed gå glipp av viktig motorisk trening.

Lek og lær!
Fra barnet kan sitte kan foreldrene enkelt stimulere synssansen med en liten ball. Kast ballen nesten opp i taket, og ta imot med hendene. Kast så ballen mot en vegg, og ta imot den med hendene. Ballen kan også trilles langs gulvet. Ved å gjøre disse øvelsene, som selvfølgelig bør oppfattes som en lystbetont lek, vil barnet følge ballen med øynene, og registrere at den er nær, langt ifra, til siden, andre siden.

Grunnlaget for hvordan synssansen utvikler seg dannes i løpet av det første leveåret. Men det er aldri for sent å starte treningen. Fysisk aktivitet, gjerne i ulendt terreng er super trening for barns syn. Barn som er mye ute i naturen og møter hindre for å komme seg videre, vil få god trening i å forholde seg til distanser.

Les: Når og hvor langt kan du ta med barna på tur?

– Godt syn er viktig for å kunne ferdes ute. Barn som ikke har godt syn kan få problemer med å orientere seg. De kan også ha problemer med balansen fordi vi er avhengig av synet for å opprettholde en god balanse. Konsekvensen kan bli at de ofte snubler, og klarer ikke å bedømme høyde, bredde og/eller dybde. Kanskje feilbedømmer de avstanden til et bord og mister melkeglasset i gulvet.

Bevisste foreldre
Det finnes mange måter å leke seg til å gi også eldre barn visuelle opplevelser.
– Stort sett gir vanlig hverdagslek god visuell trening for barn. Men foreldre kan godt bli mer bevisste på at denne leken faktisk er viktig for barnets utvikling, sier Anne Berg. Hun har mange gode eksempler på leker som både er morsomme og nyttige:

– Ballek er flott i alle former. La barnet følge streker som er tegnet opp på bakken. Lek gjemsel. La barna følge en person og herme etter bevegelsene.

– Legg fem gjenstander på et bord. Legg et teppe over og fjern en av gjenstandene. La barna gjette på hva som er borte. Lek med legoklosser, lag hinderløype, bygg tårn av klosser. Be barnet bygge helt likt tårn som den voksne. Se forskjell på farger, lange klosser og korte klosser.

Bevisst lek fra tidlig alder gjør læringen så mye enklere senere!

Få flere tips til konsentrasjons- og sanseleker.

Synet har betydning for:


  • Koordinasjon mellom syn og motorikk

  • Oppfatning av rom og retning

  • Visuell hukommelse

  • Visuell forestillingsevne


Slik utvikler barnets syn seg:

  • Det nyfødte barnet snur hodet mot lyset, men kan ennå ikke skille form og farge.

  • Et nyfødt barn ser skarpt på 20 cm avstand.

  • Fra et barn er 12 timer kan de se farger, de foretrekker rødt og gult.

  • Etter en måned kan barnet feste blikket. De kan også imitere og etterligne ansiktsuttrykk.

  • Etter to måneder kan barnet følge en person med blikket

  • Fra fire måneders alder innstiller barnet skarpheten like mye som voksne. De følger gjenstander med blikket opp og ned, i sirkel og fra side til side.

  • Fra seks måneder kan de flytte blikket mellom gjenstander, gripe etter gjenstander og skille mellom kjente og ukjente personer.

  • Fra åtte måneder kan de flytte blikket opp og ned mens de sitter, uten å miste balansen. Og de kan finne ting som er gjemt under et papir.

  • I løpet av de ni første månedene kan barnet se forskjellen på glade, triste og sinte ansiktsuttrykk.

  • Fra barnet er to måneder gammelt er det forbindelse mellom syn og en gjenstand. Barna griper fatt i en gjenstand hvis den berører hånden.

  • Fra barnet er fire måneder griper barna etter gjenstander, men griper ofte utenfor.

  • Fra ni måneder ser barna gjenstanden før de strekker seg etter den.

  • Fra 12 måneder har barnet forutsetninger for å bygge tårn av få klosser

  • Fra 18 måneder bygger de tårn av flere klosser.

  • Fra to år kan de legge enkle former for puslespill.

  • Fra de er ca to og et halvt år kan barnet skjelne rødt, gult, grønt, blått og svart. Men de vet ikke hva fargene heter.

  • Fra tre år kan de navnet på en farge.

  • Barna utvikler synet kontinuerlig gjennom visuelle opplevelser. Sansen er normalt fullt utviklet rundt sju- åtte års alder.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: