Vil du lytte til dette kapittelet fra Spedbarnsboken i stedet for å lese?
Vi skal her konsentrere oss om barnets fysiske og psykiske utvikling. Hos spedbarn er det stor variasjon og bredde innenfor hva som betegnes normal utvikling innenfor disse områdene. Noen vil være tidligere ute, andre litt senere enn gjennomsnittet. Noen lærer kanskje lett bevegelsesferdigheter, men trenger litt mer tid i forhold til andre utviklingsområder, som språk. Med andre ord, barnet finner sin egen utviklingskurve. Det kan være store individuelle variasjoner fra ett barn til et annet, så om barnet er noe senere i utviklingen enn angitt i denne boken, skal du ikke bekymre deg. Det er rommelige marginer til begge sider.
Lengde- og vektutvikling
Kroppens vekstutvikling følger et bestemt mønster. I de første leveårene øker veksten kraftig, deretter følger en periode med mer moderat vekst inntil det er en ny vekstspurt ved starten av puberteten. Barn som viser fin trivsel og virker fornøyde, har over tid gjerne en ganske jevn lengde- og vektutvikling. Men det er ikke uvanlig at noen barn likevel kan ha mindre vektøkning og/eller lengdevekst enn forventet, og at de krysser vekstkurvene i percentilskjemaet de første to leveårene. Barnet finner oftest sin nye «kanal» i løpet av denne perioden. Dersom barnet krysser mer enn to kurver i percentilskjemaet, er det lurt at helsesykepleier eller legen på helsestasjonen vurderer barnet. Det samme gjelder om barnets vekst ligger under 3-percentilen eller over 97-percentilen. Dersom barnet viser god trivsel og helse, er det vanligvis ingen grunn til bekymring.
Les også:
Kroppens proporsjoner
Kroppens proporsjoner endrer seg mye i løpet av barndommen. Ved fødselen er hodet stort i forhold til resten av kroppen, mens armer og bein er korte. Hodet fortsetter å vokse mye de første 18 levemånedene, så avtar økningen gradvis. Samtidig med at barnet ved ettårsalderen lærer å stå oppreist, begynner armer og bein å bli lengre. Fra samme tidspunkt blir hodet relativt sett mindre i forhold til resten av kroppen.
Lengdeutvikling
Barnets lengde ved fødselen er mer konstant enn fødselsvekten. Det er liten forskjell på jenter og gutter, de er henholdsvis gjennomsnittlig 50 og 51 cm lange. Lengdeutviklingen fra fødselen og fram til slutten av første leveår er en fortsettelse av veksten i slutten av fosterlivet, og den er i hovedsak bestemt av genetiske faktorer og riktig ernæring. Lengdeveksten avtar noe frem mot 3-årsalderen. Likevel er barnets høyde ved 2-årsalderen allerede omtrent halvparten av høyden barnet vil oppnå som voksen.
Fra 3-årsalderen vokser barnet nokså regelmessig 5–7 cm årlig inntil puberteten starter. Lengdeveksten viser en betydelig årstidsvariasjon; veksten er raskest om sommeren. Like før puberteten er tilveksten per år på det laveste, før pubertetsspurten setter i gang ved 8–13,5-årsalderen for jenter og 9–14,5-årsalderen for gutter. Fra denne spurten starter vokser jenter vanligvis 20–25 cm og gutter 25–30 cm før barnet er ferdig utvokst. Kjønnshormonene fører i denne perioden til gradvis lukking av vekstsonene i skjelettet, og fører til at lengdeveksten stopper opp.
Vektutvikling
Fødselsvekten varierer betydelig, fra under 2500 gram til over 4000 gram, selv om barnet er født til termin. Fødselsvekten er for en stor del avhengig av hvor mye underhudsfett barnet har. I Norge er gjennomsnittsvekten ved fødselen cirka 3500 gram. De første dagene etter fødselen taper barnet noe vekt, før det igjen legger jevnt på seg.
Fødselsvekten gjenvinnes i løpet av 1–2 uker. Den ukentlige vektøkningen er rundt 250 gram i 3.–4. leveuke, og avtar så gradvis mot rundt 150 gram i 3.–4. levemåned.
Vektutviklingen i tidlig spedbarnsalder må imidlertid sees i forhold til forventet justering mot forventet persentilkanal, det vil si at barn som er store ved fødselen, forventes å gå relativt lite opp i vekt de første ukene/månedene, særlig hvis foreldre er små, mens små barn forventes å «klatre» i persentilkanalene. Klatring i persentilskjemaet mot det genetiske potensialet betegnes som innhentingsvekst. Barn som veksthemmet på grunn av for eksempel dårlig morkakefunksjon eller prematuritet, får typisk en betydelig innhentingsvekst i løpet av de første 6–12 månedene, som kan vare videre de første årene.
Fødselsvekten er som regel doblet i femte måned og tredoblet omkring ettårsalderen.
Les også:
Forklaring til percentilskjemaet
Percentilskjemaet viser barnets lengde- og vektutvikling i forhold til normalfordelingen hos norske barn, og bør brukes for å følge utviklingen over tid. Det er mest korrekt å se på vekt i forhold til lengde. 50-percentillinjen (den tykke streken) representerer gjennomsnittet. Hvis barnet ditt ligger under denne, betyr det at barnet er litt kortere eller lettere enn gjennomsnittet, men hvis barnet er innenfor det mørke feltet, er det fortsatt innenfor normalen. Barn som ved fødselen er små eller store sammenlignet med arvelige forhold, vil henholdsvis klatre eller falle av i percentilskjemaet før de «finner sin kanal» i løpet av de første 6-18 månedene. Over tid vil de fleste friske barn følge “sin” percentillinje. Hvis barnet faller betydelig av, eller øker gjennom flere percentillinjer, kan det i noen tilfeller være uttrykk for underliggende sykdom.
Du finner percentilskjemaet her
Hodets størrelse og form
Hos nyfødte utgjør hjernen 10–15 prosent av kroppsvekten, mot rundt 2 prosent i voksen alder. Likevel er ikke hjernen ferdig dannet ved fødselen, og gjennomgår en kraftig utvikling i løpet av de to første årene.
Fordi hjernen er i så rask utvikling, er den særlig sårbar for påvirkninger som kan hemme utviklingen. På den annen side er barnets hjerne mer påvirkelig nå enn senere i livet, og andre deler av hjernen kan lettere overta tapte funksjoner ved en oppstått skade.
En komplisert kombinasjon av erfaringer, arv og ernæring er det som former hjernens utvikling. Riktig kosthold er meget viktig for hjernens utvikling. Spesielt i de første årene er hjernen svært avhengig av tilfredsstillende ernæring for å vokse normalt. Alvorlig underernæring kan påvirke hjernens vekst og modning, og føre til forsinket utvikling.
Hjerneutviklingen er avhengig av at barnet stimuleres med gode impulser, omsorgsfullt samspill og kontakt med omverdenen. Det er gjennom en slik stimulering at hjernen utvikles og skaper nettverk, som er viktig for hjernens videre modning og barnets funksjon senere i livet. For at barnet skal lære, er det viktig at personene rundt viser et fast reaksjonsmønster på signalene det gir. Gjennom gjentakende stimulering fra omgivelsene dannes erfaringsbaserte forbindelser mellom nervecellene i hjernen. Grupper av nerveceller som ofte stimuleres gjennom miljøets innvirkning, blir forsterket slik at de inngår i hjernenettverket, mens de som ikke stimuleres etter hvert blir svakere eller forsvinner.
Hjernen er omgitt av hodeskallen, og veksten av hodeomkretsen reflekterer veksten av hjernen. Ved fødselen er gjennomsnittlig hodeomkrets vel 35 cm, og er da den mest omfangsrike delen av barnet. Hodeomkretsen målt ved fødsel kan være villedende fordi hodeformen kan bli midlertidig endret under passasjen gjennom fødselskanalen. Målet vil da være mer realistisk ved seksukerskontrollen.
Skjelettet er bløtere og mer kalkfattig hos spedbarn enn i senere alder. I tillegg ligger skallebeina ikke så tett sammen. Derfor kan man kjenne myke partier på hodeskallen. Det bløte, firkantede partiet en kan kjenne foran midt oppå hodet, heter fontanellen og er en bindevevsmembran. Størrelsen kan variere mye, og det skjer en beinlukking før 18-månedersalderen.
Hos barn som ligger mye på ryggen/siden, kan dette påvirke hodefasongen. Hodet får vanligvis igjen sin normale fasong når liggesituasjonen senere blir variert og barnet får selvstendig hodekontroll. Hvis du er bekymret for barnets hodefasong, kan du kontakte helsestasjonen.