BabyVil stoppe filleristing av babyer

Vil stoppe filleristing av babyer

Av Janet Molde Hollund Ill.foto: iStockphoto 2305 Sist oppdatert 03.08.11

Mange nybakte foreldre blir fortvilet når babyen ikke vil slutte å gråte. Noen reagerer med å riste barnet. Stine Sofies Stiftelse håper informasjon om gråt, frustrasjon og usikkerhet kan forebygge filleristing av barn.

Artikkelen ble først publisert i 2011.

Hvert år får mellom 12 og 15 spedbarn i Norge såkalt Shaken Baby Syndrom eller lignende skader. En tredel av disse barna dør, og en tredel får varige alvorlige hjerneskader. Shaken Baby Syndrom er resultatet av kraftig risting, og som oftest skjer dette etter frustrasjon og langvarig gråting.

Alle nybakte foreldre får nå få med seg foreldrepakken “Din fantastiske baby” når de forlater barselavdelingen. Med en DVD og brosjyre får foreldre gode tips og råd om hvordan de kan takle frustrasjon når barnet gråter. For det er ikke alltid like lett å vite om en gjør ting riktig, og i de første månedene er foreldrene gjerne usikre på om de strekker til i den nye rollen. Mot slutten av DVD-en får foreldrene informasjon om hva som skjer dersom noen mister besinnelsen og rister en liten baby.

Les også:

Det vidunderlige nyfødte barnet

Sjekkliste når babyen din gråter

Positive erfaringer i andre land
– Vi håper at denne informasjonen kan være med på å redde liv. Vi leste en artikkel skrevet av barnelegeforeningen i USA, og så at et lignende prosjekt i Upstate New York ga en reduksjon i antall tilfeller på 42 prosent. Også flere andre land har positive erfaringer med informasjonprogrammer, sier prosjektleder Richard A. Nordahl i Stine Sofies Stiftelse.

Et prøveprosjekt ble gjennomført på fem norske sykehus i 2009. Siden november 2010 har Nordahl snart vært rundt på alle landets 50 fødeavdelinger, og nå gjenstår bare noen helt få i nord. Ifølge Nordahl har reaksjonene vært utelukkende positive, og alle vil være med og dele ut informasjonen.

Prosjektet er utviklet i samarbeid med Norsk Barnelegeforening. Leder av Landsgruppen av Helsesøstre Norsk Sykepleierforbund, Astrid Grydeland Ersvik, sier i Tidsskrift for helsesøstre at dette er et nyttig hjelpemiddel også for dem, siden de har lovkrav om å bidra til å forebygge og avdekke vold og omsorgssvikt mot barn.










Slik ser DVD'en ut.


Nødvendig på barsel?
Flere brukere av Babyverden er glad for informasjonen de fikk med seg hjem, og en person sier at DVD’en er en “bra og nødvendig film som bidrar til å normalisere følelser i en ekstrem tid”. Andre har sagt at det er viktig tema, men lurer på om timingen for utdelingen er riktig. Fulle av hormoner og med en nyfødt baby i armene kan det føles spesielt å få en film om filleristing mens de ennå er på barsel.

– Informasjonen kunne også vært gitt ved kontroll på helsestasjonen en av de første ukene, men grunnen til at vi har valgt barsel er at vi da vet at vi når alle. De nybakte foreldrene kan da også spørre helsesøster når de skal på kontroll dersom det er noe mer de lurer på, sier Nordahl.

Han forstår at temaet er veldig alvorlig, men sier at det meste er nyttige og gode råd til alle.

– Filmen viser at det er vanlig med mye skriking, og at det ikke er problem å spørre om hjelp. Gråt er barnets eneste måte å signalisere både varme og sult på, og det trenger ikke være noe galt med hverken deg eller barnet. Går du din fjerde våkenatt med en gråtende baby i armene, kan det være lurt å legge fra deg babyen før frustrasjonen får deg til å gjøre noe i affekt, sier Nordahl.

Innkjøringsperiode
Han tror også noen kan bli litt overrasket fordi prosjektet er nytt, og Shaken Baby Syndrom er ikke noe folk flest kjenner til.

– I USA blir det derimot oppslag i nyhetene dersom noen har filleristet et barn, sier Nordahl.

Han tror at noen i en innkjøringsperiode kanskje vil synes at dette er unødvendig og at filleristing ikke angår dem. Legger de DVD-en vekk uten å se på den, men husker filleristing, synes Nordahl likevel de har oppnådd noe – fordi de fikk en a-ha-opplevelse da de så den.

– Om et par år vil mange flere foreldre være klar over dette problemet, og noen vil sikkert lure på hvorfor ikke informasjonen kom ut tidligere. “Denne side opp” har jo vært en annen vellykket kampanje for nybakte foreldre, sier Nordahl.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: