Fosterets hørsel

Det er ikke stille i livmoren, og fra litt over halvveis i graviditeten kan babyen høre lyder både fra inni mors kropp og utenfor. Det gir mulighet til at babyen blir vant til foreldrenes stemme allerede før fødselen. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 149 Sist oppdatert 21.10.24
Når begynner babyen i magen å høre, og hva hører den lille? Kanskje mer og tidligere enn du tror.

Utvikling av ørene

Visste du at ørenes utvikling begynner i nærheten av munnen og forflytter seg opp og ut mot riktig plassering i løpet av graviditeten? Og at det indre og ytre øret utvikles på ulike steder, og møtes etter hvert?

Allerede to uker etter en positiv graviditetstest – når du er 6 uker gravid – begynner ørene å formes. To uker senere er de tydelige, selv om de er langt fra ferdige. Og ved 9 uker begynner de altså turen mot riktigere plassering. Samtidig formes balanseorganet i det indre øret.

Først rundt 15 uker begynner ørene å nå sin endelige plassering på hodet, og de er nå godt synlige. To uker senere er de på riktig plass, men det tar ennå noen uker før fosteret kan høre.

Ved 23 ukers graviditet har knoklene i øret – hammeren, ambolten og stigbøylen – blitt såpass harde og kompakte at man regner med at fosteret kan høre.

Ved 24 ukers graviditet er balanseorganet på riktig plass i øret, og ørets strukturer blir hardere og modnes. Balanseorganet i øret er viktig for at babyen i magen skal holde balansen.

Når kan fosteret høre?

Det er vanskelig å være helt sikker på når babyen i magen begynner å høre, men vi vet at fostre ved 23 ukers graviditet hører fordi de reagerer ulikt på ulike lyder. Man kan blant annet se på ultralyd at fostre skvetter ved brå og høye lyder. Enkelte studier har vist at fostre kan høre noen lyder allerede ved 19 uker.

Det som derimot er usikkert er hvor godt babyen i magen hører. Husk på at den er omgitt av fostervann – også i øregangene. Dessuten dekkes huden av et fettlag kalt vernix og små dunhår kalt lanugo i løpet av graviditeten. Hvor godt tror du at du ville hørt under vann med voks i ørene? Kanskje ikke særlig godt? Vi vet at hørselen bedres etter hvert, og regner med at fosteret ved 27 uker hører ganske godt, selv om lydene vrenges noe av fostervannet.

Selv om vi vet at fosteret hører, vil nok lydene forvrenges en del av fostervannet og vokslaget vernix. Illustrasjon: iStock

Hva kan babyen i magen høre?

Det er fort gjort å tenke på hva babyen kan høre av livet utenfor mors mage, men det er også lyder inni mors kropp som barnet kan høre. Det er nemlig ikke stille inne i livmoren. Fosteret kan blant annet høre lyden av morens hjerte og fordøyelse.

Forskning har vist at det er lurt å snakke og synge for magen – både mor og far/medmor, søsken eller andre. Ikke bare har forskning vist at babyer kjenner igjen stemmer og lyder det har hørt i fosterlivet, men de foretrekker også disse framfor andre. Dessuten er det en fin måte å knytte bånd til babyen i magen på, og å bli vant til å snakke til en baby som ikke selv kan svare helt ennå. Det er viktig for barnets språkutvikling.

Vi vet også at fosteret gradvis hører bedre og bedre inni magen, og mange gravide kan fortelle at de også merker at babyen i magen lytter og gir svar i form av bevegelse eller ro.

Hvilke lyder liker babyen?

Nyfødte babyer har en tendens til å like lyse lyder med litt melodi. Det er ikke tilfeldig at vi naturlig legger stemmen et hakk og to lysere når vi snakker til dem – vi gjør det instinktivt fordi det er det som fungerer best. Mors stemme er jo den babyen har hørt mest, så det er gjerne den som foretrekkes. Men babyen kan også kjenne igjen andre som har snakket til den før fødselen.

Studier har også vist at babyer kjenner igjen musikk som spilles ofte i graviditeten. Dermed har du kanskje fått en liten å dele musikksmak med? Når mor lytter til rolig musikk blir både hennes bevegelser og hjerterytme roligere, og det samme skjer med fosteret. Jo bedre babyen i magen kjenner musikken, jo raskere skjer dette etter at musikken er satt på. Det tyder på at barnets hukommelse kjenner igjen lydene.

Dans til musikken dere liker! Da får også babyen bli kjent med musikksmaken deres, og vil gjerne foretrekke de samme sangene når den blir født! Foto: iStock

Hvor godt hører babyen?

Hørselssansen utvikles hovedsakelig gjennom fosterlivet og fram til barnets ettårsdag. Hørselstest er en del av nyfødtundersøkelsen. Babyen deltar ikke aktivt selv, og det er gjerne en fordel om det sover mens undersøkelsen finner sted. Les mer på lenken under.


Kan lyden plage babyen?

De fleste dagligdagse lyder vil babyen i magen bli vant til. Og at babyen skvetter til av brå og/eller høye lyder er jo ikke så ulikt slik en nyfødt baby vil reagere. Men fra babyen kan høre ved 23/24 ukers graviditet bør du gjerne tenke på om lyden du omgir deg med passer for små ører. Selv om det er lite sannsynlig at babyen vil ta skade av at du hører på høy musikk eller deltar på konsert i graviditeten, kan det være greit å ha tenkt over hensynet til babyen før du gjør det.

I kunnskapsbasen ved NTNU står det at lavfrekvent lyd ikke dempes særlig av fostervannet, og at fosteret kan bli stresset av støyeksponering. Faktisk blir det spekulert i om at dette kan føre til lav fødselsvekt og prematur fødsel. Anbefalingen er derfor at mor holder seg unna støysoner hvor hun selv må bruke hørselsvern etter uke 24 i graviditeten.

Kilder: Graviditeten uke for uke, NHI: sanseapparatets utvikling, NTNU: Gravide og støy, National Library of Medicine: Development of fetal hearing

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: